COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αρχαίες πλάκες από τη Μεσοποταμία αποκαλύπτουν το πως αλλάζει το μαγνητικό πεδίο της Γης

Αρχαίες πλάκες από τη Μεσοποταμία αποκαλύπτουν το ιστορικό του μαγνητικού πεδίου της Γης, καθώς περιλαμβάνουν οξείδια σιδήρου που, με τη σωστή ανάλυση, μπορούν να αποκαλύψουν αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences” αναφέρει ότι η νέα μέθοδος αποτελεί έναν καινοτόμο τρόπο κατανόησης της εξέλιξης του μαγνητικού πεδίου της Γης κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη πρόβλεψη των μελλοντικών αλλαγών.

Συνήθως, εμπιστευόμαστε σε μεθόδους χρονολόγησης όπως η ραδιοχρονολόγηση για να έχουμε μια ιδέα για τη χρονολογία των αρχαίων αντικειμένων. Ωστόσο, αντικείμενα όπως οι αρχαίες πλάκες και τα κεραμικά δυσκολεύονται να χρονολογηθούν, καθώς συχνά δεν περιέχουν οργανικά υλικά. Η νέα έρευνα επιτρέπει τη δημιουργία ενός ακριβούς χρονολογικού πλαισίου με χρήση του αρχαιομαγνητισμού.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης δεν είναι σταθερό, αλλάζει με τον χρόνο, και αυτές οι αλλαγές καταγράφονται σε υλικά στην επιφάνεια, όπως στη λάβα. Η τεχνική αυτή ονομάζεται παλαιομαγνητισμός.

Οι αρχαιολόγοι, μελετώντας αντικείμενα που δημιούργησαν οι άνθρωποι, εφαρμόζουν την τεχνική αυτή, που ονομάζεται αρχαιομαγνητισμός. Σε αυτήν τη μελέτη, εξετάστηκαν 32 αρχαίες πλάκες από τη Μεσοποταμία, και με τη χρήση μαγνητομέτρου μετρήθηκε η ευθυγράμμιση των οξειδίων του σιδήρου. Αυτό επέτρεψε τη δημιουργία ενός αρχείου του μαγνητικού πεδίου της Γης για ένα διάστημα 2.000 ετών, από την τρίτη έως την πρώτη χιλιετία π.Χ.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν τη Levantine Iron Age geomagnetic Anomaly (LIAA), μία μυστηριώδη ενίσχυση της ισχύος του μαγνητικού πεδίου της Γης που συνέβη στο σημερινό Ιράκ, μεταξύ 1050 και 550 π.Χ. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ 604 και 562 π.Χ., δείχνοντας ότι το μαγνητικό πεδίο της Γης μπορεί να υπέστη σημαντικές αλλαγές σε σύντομα χρονικά διαστήματα.

Back to top button