Με καθυστέρηση ετών και αφού οι υποψίες είχαν πλέον μετατραπεί σε ευρήματα, ξεκίνησε επιτέλους στο Εφετείο Αθηνών η πρώτη δίκη για την υπόθεση απάτης με ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την περίοδο 2019–2020.
«Άρχισαν τα όργανα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησε η δίκη για σκάνδαλο απάτης – Στο εδώλιο επτά κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και δικηγόρος
Η υπόθεση αφορά επτά άτομα, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και δικηγόρος – γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για τη θεσμική εμπλοκή προσώπων με γνώση του νομικού πλαισίου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο και τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να εισέπραξαν ή να συνέβαλαν ώστε να εισπραχθούν παρανόμως επιδοτήσεις που κυμαίνονται από 25.000 έως και 90.000 ευρώ ανά περίπτωση, χωρίς να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Παρότι στο ακροατήριο δηλώθηκε πως τα ποσά έχουν επιστραφεί, το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την τέλεση της πράξης ούτε τον θεσμικό κλονισμό που προκαλείται.
Η μάρτυρας-κλειδί της υπόθεσης, υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ και αρμόδια για τον αρχικό έλεγχο, ανέδειξε με λεπτομέρεια το σύστημα που φαίνεται να είχε στηθεί, καταθέτοντας πως η διερεύνηση ξεκίνησε κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασής της, περιέγραψε με σαφήνεια ένα δίκτυο εικονικών μισθώσεων, αλλοιωμένων δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων (Ε9) και καταπάτησης δημόσιων ή μη σαφώς αποδοθέντων εκτάσεων, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης αιτήσεων για ενισχύσεις.
Αξιοσημείωτο – και εξαιρετικά ανησυχητικό – είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με τη μάρτυρα, ένας από τους «ιδιοκτήτες» εκτάσεων είχε αποβιώσει ήδη από το 2016, γεγονός που δεν εμπόδισε τη χρήση του ονόματός του για μισθώσεις και αιτήσεις επιδότησης τα επόμενα έτη. Παράλληλα, εγείρονται ερωτήματα για τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς όπως αποκαλύφθηκε, κάποια ΑΦΜ φέρονται να «προστατεύονταν» με ειδική σήμανση στο σύστημα, χωρίς να ακολουθούν τη φυσιολογική πορεία ελέγχου και απόρριψης.
«Άρχισαν τα όργανα» για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησε η δίκη για σκάνδαλο απάτης – Στο εδώλιο επτά κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και δικηγόρος
Η παραπάνω εικόνα δεν παραπέμπει απλώς σε μια ατομική αυθαιρεσία, αλλά σε έναν συντονισμένο και μεθοδευμένο μηχανισμό καταστρατήγησης των διαδικασιών, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τα κενά και τις αδυναμίες του συστήματος. Το γεγονός ότι τέτοιες περιπτώσεις περνούν μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έναν οργανισμό με βαρύνουσα ευθύνη στη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, αποτελεί πλήγμα για τη διαφάνεια και τη δημόσια εμπιστοσύνη.
Το ελληνικό κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη υπόθεση με την αυστηρότητα που της αρμόζει. Η προστασία του δημόσιου χρήματος – και δη ευρωπαϊκών πόρων – δεν μπορεί να είναι θέμα ελαστικών ερμηνειών ή «εκ των υστέρων επιστροφών». Η δικαιοσύνη καλείται να ερευνήσει σε βάθος όχι μόνο την ενοχή των κατηγορουμένων, αλλά και το ενδεχόμενο ευρύτερης συγκάλυψης ή διοικητικής ανεπάρκειας.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα