ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άρειος Πάγος: Αντιδράσεις προκαλεί η απόφασή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών-Δεν βλέπει εμπλοκή της ΕΥΠ με το Predator- Ευθύνες μόνο στις εμπλεκόμενες εταιρείες


Άρειος Πάγος: Η δικογραφία για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, όσον αφορά την ΕΥΠ, τίθεται στο αρχείο, καθώς δεν βρέθηκαν στοιχεία που να συνδέουν το κακόβουλο λογισμικό Predator με την υπηρεσία.

 

Χορηγούμενο

Άρειος Πάγος: Αντιδράσεις προκαλεί η απόφασή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών-Δεν βλέπει εμπλοκή της ΕΥΠ με το Predator- Ευθύνες μόνο στις εμπλεκόμενες εταιρείες

Πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμά του που υπέβαλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Η εισαγγελέας συμφώνησε με το συνάδελφό της και θεωρεί ότι επαρκείς ενδείξεις προκύπτουν μόνο για τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Χορηγούμενο

Άρειος Πάγος: Αντιδράσεις προκαλεί η απόφασή του για το σκάνδαλο των υποκλοπών-Δεν βλέπει εμπλοκή της ΕΥΠ με το Predator- Ευθύνες μόνο στις εμπλεκόμενες εταιρείες

Εμπλοκή Εταιρειών

Κατά την κρίση των ανώτατων εισαγγελέων, υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για ιδιοκτήτες εταιρειών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση για παραβίαση απορρήτου επικοινωνιών, αδίκημα που κατά τον χρόνο τέλεσης ήταν πλημμέλημα. Η υπόθεση θα παραπεμφθεί απευθείας στο ακροατήριο.

Χορηγούμενο

Ολόκληρη η Ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

 

Η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, αναφέρει τα εξής:

Χορηγούμενο

  1. Η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών ολοκληρώθηκε μετά από δύο χρόνια έρευνας. Η ανάθεση της έρευνας έγινε στον αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση λόγω της σημασίας της υπόθεσης και της αποτροπής του κινδύνου παραγραφής των ερευνώμενων πράξεων.
  2. Κατά την έρευνα εξετάστηκαν περισσότεροι από σαράντα μάρτυρες, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μέλη της ΕΥΠ, της ΑΔΑΕ, της ΕΑΔ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
  3. Συμμετείχαν τρεις ανεξάρτητες αρχές (ΑΠΔΠΧ, ΑΔΑΕ, ΕΑΔ), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς και εταιρείες, υποβάλλοντας τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.
  4. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε έρευνες σε εταιρείες και οικίες υπόπτων, κατασχέθηκαν έγγραφα και ψηφιακά πειστήρια που εξετάστηκαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής απευθύνθηκαν στις αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας.
  5. Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης δικαστικής πραγματογνωμοσύνης στα αρχεία της ΕΥΠ. Το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης περιλαμβάνει περίπου 300 σελίδες.
  6. Το αποδεικτικό υλικό δείχνει ότι δεν υπήρξε καμία εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλων κρατικών υπηρεσιών με το λογισμικό Predator ή παρόμοιο λογισμικό.
  7. Οι διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών τηρήθηκαν σύμφωνα με τον νόμο και δεν υπήρξε καμία παράβαση από την ΕΥΠ.
  8. Προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης κατά νόμιμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών για αξιόποινες πράξεις παραβίασης απορρήτου επικοινωνιών, αλλά οι πράξεις αυτές τιμωρούνται ως πλημμελήματα λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019.
  9. Οι ενδείξεις για την κίνηση ποινικής δίωξης στηρίζονται στη διαπίστωση ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες παραβίασαν το απόρρητο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διάφορες χώρες, καθώς και στην Ελλάδα.
  10. Σημειώνεται ότι καμία άλλη χώρα δεν διεξήγαγε τόσο ενδελεχή δικαστική έρευνα για παρόμοια υπόθεση.

Η ανακοίνωση καταλήγει με την υπογραφή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.






Back to top button