TOP ΝΕΑ

Αριθμός που τρομάζει! Πάνω από 3.000 ‘κινητές υγειονομικές βόμβες’ τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα! Έντονη ανησυχία από την εικόνα της πανδημίας!

3.250 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού υπάρχουν στην Ελλάδα και 6.000 άτομα, οι στενές επαφές τους. Η παράταση των περιοριστικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός. Η Αττική και οι άλλες περιοχές που μπαίνουν στο μικροσκόπιο.

Κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς ο κορωνοϊός το έχει αποδείξει πως δεν αστειεύεται με πέντε νέους θανάτους να καταγράφονται την Παρασκευή και το μακάβριο νούμερο να φτάνει πια τους 259 νεκρούς από τον φονικό ιό. 91 (35.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 93.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα κρούσματα παραμένουν σε τριψήφιο νούμερο καθώς χθες καταγράφηκαν 270 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας το νούμερο έχει φτάσει τους 9800 ανθρώπους που έχει μολύνει ο κορωνοϊός.

Από τα 270 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 238 είναι εγχώρια. Από αυτά, τα 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, 16 συνδέονται με επαφή με γνωστά επιβεβαιωμένα κρούσματα ή με ιχνηλατήσεις αυτών και 6 με γνωστές συρροές

Αναλυτικότερα:

– 26 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 112 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 27 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 2 στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 στην Π.Ε. Αργολίδας
– 5 στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 στην Π.Ε. Εύβοιας
– 5 στην Π.Ε. Ζακύνθου
– 6 στην Π.Ε. Ημαθίας
– 4 στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 στην Π.Ε. Καβάλας
– 4 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
– 1 στην Π.Ε. Κιλκίς
– 9 στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 6 από ιχνηλατήσεις γνωστών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
– 1 στην Π.Ε. Κορινθίας
– 10 στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων τα 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 στην Π.Ε. Λάρισας
– 8 στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 2 στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 3 στην Π.Ε. Ξάνθης
– 10 στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 στην Π.Ε. Πιερίας
– 2 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 1 στην Π.Ε. Ροδόπης
– 4 στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επαφή με γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 στην Π.Ε. Φλώρινας
– 2 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 4 στην Π.Ε. Χανίων
– 2 στην Π.Ε. Χίου
– 3 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Η εικόνα της πανδημίας

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9800, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 2012 (20.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4347 (44.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

35 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 12 (34.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 147 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 917265 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 10342(1.12%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Όλα τα παραπάνω νούμερα, που σαφώς προβληματίζουν την κυβέρνηση και τους ειδικούς ενόψει, μάλιστα και της επιστροφής των τελευταίων εκδρομέων από τις καλοκαιρινές διακοπές αλλά και λόγω του ανοίγματος των σχολείων που φαίνεται να παίρνει παράταση για τις 14 Σεπτεμβρίου εξαιτίας της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.

Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ημερήσια ενημέρωση για την πορεία που διανύει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα “έχουμε 3.250 ενεργά κρούσματα, οι στενές επαφές αυτών είναι σχεδόν άλλες 6.000”. Κάτι που σημαίνει πως ο κάθε ένας από αυτά τα κρούσματα αποτελεί μια ‘κινητή υγειονομική βόμβα’, που αν σκάσει απειλεί με μόλυνση χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως η 24χρονη, που αναστάτωσε μια ολόκληρη χώρα όταν αποφάσισε ενώ ήταν θετική στον κορωνοϊό να αψηφίσει όλες τις οδηγίες και να φύγει από τη Θεσσαλονίκη για να φτάσει στη Σαντορίνη για να κάνει διακοπές.

Μάλιστα όπως παραδέχθηκε ο κ. Χαρδαλιάς “η περίπτωση της 24χρονης είναι, απλά, ένα παράδειγμα και έχουμε πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα. Όταν αναφέρομαι στην ατομική ευθύνη δεν κουνάω το δάχτυλο.

Αυτές είναι οι συμπεριφορές που στηλιτεύουμε. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα χαρακτηριστικά των εξυπνάκηδων. Ακόμα και τα κοινωνικά και τα οικονομικά τους χαρακτηριστικά είναι συγκεκριμένα.

Είναι μειοψηφία. Αν ισχύει αυτό που μου μεταφέρθηκε πριν, πως η μητέρα της είπε ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, επιφυλάσσομαι… Η απάντηση είναι η δική μας συμπεριφορά. Κερδίζουμε τη μια μάχη μετά την άλλη. Αν η ερώτηση είναι αν έχουμε τον έλεγχο, σας κοιτάω στα μάτια και σας λέω ναι έχουμε τον απόλυτο έλεγχο γιατί βασιζόμαστε στους ανθρώπους που γνωρίζουν.

Είμαστε εδώ για να παλεύουμε για να μένουν οι πολίτες ασφαλείς. Είμαστε εδώ για να στηλιτεύουμε συμπεριφορές που μας θέτουν σε κίνδυνο».

Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα γενικευμένου lockdown, ενώ ακόμη γνωστοποίησε τη διακοπή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31ης Αυγούστου, των πτήσεων και από τα τρία αεροδρόμια της Καταλονίας, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων.

Όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα στη Λέσβο και τη Ζάκυνθο, αυτά είναι τα εξής: Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο, ενώ στους χώρους εστίασης, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι πρέπει να είναι έως τέσσερα άτομα, εκτός κι αν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα. Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Ο υφυπουργός υπενθύμισε ακόμη, ότι είναι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 το πρωϊ, στα δύο νησιά.

Αμέσως μετά, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων παρατείνεται για δύο εβδομάδες στην Πάρο, την Αντίπαρο, την Μύκονο και στις περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής και Χανίων. Επιπρόσθετα, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές προστίθεται και η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, όπου από αύριο στις 6 το πρωί ισχύει η απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 πρωϊ, καθώς και η συμμετοχή περισσοτέρων των 50 ατόμων σε όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές όπου εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως σε εστιατόρια, θέατρα και σινεμά.

Για δύο ακόμη εβδομάδες, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, παρατείνονται και τα μέτρα στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας, καθώς και στους δήμους Σαντορίνης Βόλου, Ρόδου και Κω.

Επίσης, παρατείνεται έως τις 19 Σεπτεμβρίου η επιβολή προληπτικών ελέγχων, πριν από την άφιξη στη χώρα μας για όσους έρχονται με πτήσεις από Σουηδία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάλτα, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Ισπανία, ενώ συνεχίζουν να ισχύουν τα μέτρα σχετικά με την είσοδο μόνιμων κατοίκων Ισραήλ. Ταυτόχρονα, αναστέλλεται η υποχρέωση για τεστ pcr για όσους έρχονται από την Ολλανδία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button