COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αρπαγή ανηλίκων: Οδηγίες προστασίας από την εκπρόσωπο της Αστυνομίας

Ποιος γονέας αλήθεια δεν έχει συμβουλεύσει το παιδί του, να προσέχει και να μην μιλάει σε ξένους. Από την…καραμέλα που δεν επιτρέπεται να δεχθεί, μέχρι το “βοήθεια” που θα πρέπει να φωνάξει, αν κάποιος αποπειραθεί να το αρπάξει.

Την εποχή που τα γεγονότα πολλές φορές μας ξεπερνούν, δεν είναι λίγες οι στιγμές που οι τίτλοι των μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για καταγγελίες που αφορούν σε απόπειρες αρπαγής ανηλίκων.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, η απόπειρα στέφεται με επιτυχία, με πιο κραυγαλέα περίπτωση, αυτή της 10χρονης στη Θεσσαλονίκη που απήχθη το 2020, από μια 33χρονη γυναίκα με αρρωστημένες προθέσεις. Μια υπόθεση που ευτυχώς, εξιχνιάστηκε. Τι γίνεται όμως όταν οι αρχές λάβουν μια τέτοια καταγγελία και πώς αντιδρούν; Τα βήματα, περιγράφει, η κυρία Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας…

“Καταρχήν κάθε καταγγελία εξετάζεται ξεχωριστά από την Ελληνική Αστυνομία. Είναι διαφορετικά τα δεδομένα που μας δίνει κάθε φορά κάθε παιδί που έρχεται σε αυτή τη θέση . Κατά κύριο λόγο, να πούμε ότι αρχικά καταθέτουν οι γονείς και εφόσον χρειάζεται καλούνται και τα παιδιά να καταθέσουν , καθώς τα παιδιά όπως καταλαβαίνετε λόγω ανηλικότητας πρέπει να καταθέσουν παρουσία παιδοψυχολόγου . Σε κάθε περίπτωση όμως, εννοείται ότι ελέγχονται οι πληροφορίες της κάθε καταγγελίας και φυσικά βλέπουμε αν συνδέονται με άλλες καταγγελίες που μπορεί να είχαμε στον ίδιο τόπο ή με παρόμοιες καταγγελίες σε διαφορετικούς τόπους, σε διαφορετικές περιοχές. Όπως συνέβη για παράδειγμα με την Εύβοια, που ήμασταν στην ίδια περιοχή, οπότε προσπαθούσαν οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση καθώς ακόμη δεν έχουμε κάποια σύλληψη ή κάποιον πιθανό δράστη, προσπαθούν να δουν τα κοινά στοιχεία αυτών των καταγγελιών των τριών ανήλικων παιδιών.”

Ακόμα ερευνώνται οι τρεις καταγγελίες για απόπειρα αρπαγής, στην Εύβοια

Οκτώβριος του 2023. Στην Εύβοια σημαίνει συναγερμός.

-Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων, χωριό Τριάδα. Ένας άγνωστος άνδρας, οδηγός αυτοκινήτου, πλησιάζει -σύμφωνα με καταγγελία- ένα 12χρονο κορίτσι και του ζητά να τον ακολουθήσει…Το παιδί φεύγει τρέχοντας και ενημερώνει τους γονείς του.

-Μια ημέρα πριν, πάλι στην Εύβοια και συγκεκριμένα στο Μαντούδι, δύο ακόμα παιδιά ισχυρίζονται ότι κάποιος άγνωστος αποπειράθηκε να τα αρπάξει. Στην πρώτη περίπτωση ο οδηγός ενός μαύρου οχήματος πλησιάζει ένα αγόρι ηλικίας 7 ετών, την ώρα που εκείνο πηγαίνει σπίτι του και του κάνει περίεργες ερωτήσεις. Ενώ λίγο αργότερα, στον παράδρομο της Πλατείας Μαντουδίου, ένα κοριτσάκι 8,5 ετών γίνεται το τρίτο περιστατικό που αναφέρεται ως απόπειρα αρπαγής ανηλίκων, στις αρχές… Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργο Ψαθά, αμέσως μετά ακολούθησε και τέταρτο περιστατικό στην Αρτάκη.

“Μιλάμε για ένα περιστατικό που έγινε σε ένα 12χρονο κοριτσάκι, Πήγαινε σχολείο 8 η ώρα το πρωί και από ένα αυτοκίνητο, του είπε κάποιος να το πάρει μαζί του για να πάει να του δείξει κάτι. Το παιδί αντέδρασε σωστά. Ενημέρωσε τους γονείς, ενημέρωσε το σχολείο και η αστυνομία κινητοποιήθηκε και είναι ακόμη στη διαδικασία διερεύνησης της συγκεκριμένης πράξης , να δούμε ποιος και τι. Υπήρχαν άλλα δύο περιστατικά στο Μαντούδι , με δύο διαφορετικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν με το δικό μας καμία σχέση , όπως προκύπτει ως προς τα οχήματα και από εκεί και πέρα μετά από 9-10 ημέρες, εμφανίστηκε άλλο ένα περιστατικό στην Αρτάκη, σύμφωνα με τις καταγγελίες. Για το δικό μου περιστατικό σίγουρα ασχολείται η αστυνομία.”

Οι τρεις αυτές καταγγελίες ερευνώνται όπως μας λένε, μέχρι σήμερα, από την Ασφάλεια Χαλκίδος σε συνεργασία με τα τοπικά τμήματα. Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων όμως, κάνει δύσκολο το έργο των αρχών, σύμφωνα με την κυρία Δημογλίδου…

“Δεν έχουν καταλήξει κάπου οι αστυνομικοί του τμήματος που χειρίζονται την υπόθεση καθώς δεν είχαμε και πλούσιο, μέσα σε πολλά εισαγωγικά, βιντεοληπτικό υλικό. Σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις που μας βοηθάει πολύ το βιντεοληπτικό υλικό , εδώ όμως δεν υπήρχαν αρκετά κοινά στοιχεία και δεν έχουν καταλήξει κάπου και πρέπει να πούμε ότι από τότε δεν υπήρξε και άλλη καταγγελία. Δεν υπήρξε δηλαδή άλλο περιστατικό που να ανησυχήσει τους γονείς και την τοπική κοινωνία.”

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Ψαθά, το 12χρονο κορίτσι δέχθηκε για κάποιο διάστημα βοήθεια από ψυχολόγο, ενώ στη συνέχεια τόσο οι γονείς του, όσο και το προσωπικό του σχολείου του, το βοήθησαν να ξεπεράσει το σοκ. Το ίδιο σοκ που υπέστησαν και οι κάτοικοι εκείνη την περίοδο, καθώς όπως λέει ο δήμαρχος, ανησύχησαν πραγματικά. Μάλιστα εκδόθηκε και μια ανακοίνωση προκειμένου να είναι όλοι σε εγρήγορση και να τους ευαισθητοποιήσει, ώστε να μιλάνε με τα παιδιά τους αλλά και να ενημερώνουν τους αρμοδίους, όποτε κι αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

“Είμαστε σε εγρήγορση. Η αστυνομία κάνει προσπάθεια να εξιχνιάσει την υπόθεση, από εκεί και πέρα όλη η κοινωνία, εμείς, οι τοπικοί πρόεδροι , οι τοπικοί σύμβουλοι πρέπει να έχουμε το νου μας, κακά τα ψέματα. Να έχουμε όλη το νου μας κι αν υπάρχει κάτι αξιοπερίεργο να ενημερώσουμε την αστυνομία και τον δήμο, προκειμένου να προλάβουμε κάτι αν συμβεί ή προληπτικά να λειτουργήσουμε.”

Μετά την Εύβοια, είχαμε καταγγελίες για απόπειρα αρπαγής και στην Αττική

Οι καταγγελίες όμως δεν περιορίστηκαν στην Εύβοια. Το τηλέφωνο της αστυνομίας “χτύπησε” και πάλι, για περιστατικά -που όπως καταγγέλθηκε- έλαβαν χώρα στην Αττική, μας λέει η εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας…

“Ακολούθησαν κάποια περιστατικά εδώ για τα οποία δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη, δεν υπήρξε κάποια σύλληψη, αλλά ξαναλέω οι αστυνομικοί που χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις προσπαθούν με πολύ μεγάλη προσοχή να μπορέσουν ουσιαστικά να κωδικοποιήσουν αυτά που τους καταγγέλλουν τα παιδιά και οι γονείς τους. Φυσικά, μας βοηθούν όταν υπάρχουν λεπτομέρειες στην καταγγελία. Ακόμα και το χρώμα ενός οχήματος μπορεί να βοηθήσει τους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση και σίγουρα μας μπερδεύει το γεγονός ότι κάποια παιδιά, μπορεί να καταγγέλλουν για το ίδιο περιστατικό, για την ίδια περιοχή, διαφορετικά πράγματα.

-Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί τέτοια περιστατικά που να έχουν αποδειχθεί;

Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι τόσο έντονο το πρόβλημα. Νομίζω το παρατηρείται κι εσείς. Δεν είναι ότι κάθε μήνα για παράδειγμα στο δελτίο της αστυνομίας υπάρχει τέτοια περίπτωση . Υπήρξαν στο παρελθόν, αν θυμάμαι καλά, μεμονωμένα περιστατικά. Υπήρξαν περιστατικά και υπήρξαν και συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία, με τη βοήθεια πάντα του καταγγέλλοντα και φυσικά προανακριτικά στοιχεία, όπως είναι οι μαρτυρικές καταθέσεις καιτο βιντεοληπτικό υλικό. Και πολλές φορές, πρέπει να πούμε ότι μας βοηθάει σε αυτές τις υποθέσεις και η παρατηρητικότητα του κόσμου, των περαστικών. Μπορούν να δουν ένα παιδί, ότι όντως έχει γίνει μια απόπειρα αρπαγής και να παρατηρήσουν στοιχεία του οχήματος και του οδηγού, ώστε να μας βοηθήσου να φτάσουμε στο δράστη.”

Όσο για το τι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να αποφύγει το παιδί του αυτή την τρομακτική εμπειρία; Η κυρία Δημογλίδου, σημειώνει:

-Σίγουρα τόσο μικρά παιδία αυτής της ηλικίας, όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα να καταγγέλλουν, κάτω των 16 ετών, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να κυκλοφορούν μόνα τους σε περιοχές που δεν υπάρχει καλός φωτισμός που είναι ερημικές, δεν υπάρχει κίνηση ή δεν υπάρχει κόσμος, αν δεν μιλάμε για το κέντρο μιας πόλης.

-Θα πρέπει τα παιδιά να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικα, από κάποιο μεγαλύτερο. Αν δεν μπορούν, τουλάχιστον να κινούνται όλα μαζί με συμμαθητές τους, με κάποιους φίλους τους.

-Να είναι περισσότερα από δύο παιδιά τουλάχιστον. Πολύ μεγάλη προσοχή λοιπόν οι γονείς σε αυτό και πρέπει οι ίδιοι να πληροφορήσουμε και τα παιδιά μας, ότι όταν μας πλησιάσει κάποιος άγνωστος, θα πρέπει να φύγουμε μακριά ή να καλέσουμε σε βοήθεια, σε περίπτωση που γίνει κάποια κίνηση σε βάρος μας.

-Επίσης, είναι πολύ σημαντικό και εμείς οι γονείς να μιλάμε στα παιδιά μας. Να είναι προετοιμασμένα σε περίπτωση που συμβεί κάτι απρόοπτο, όταν βρεθούν κάπου μόνα τους.

Back to top button