COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

«Ασπίδα» για το στήθος το φυστικοβούτυρο και καρύδια

Με την υψηλή κατανάλωση φυστικοβούτυρου κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων τα κορίτσια θα μπορούσαν να έχουν βελτιωμένη υγεία του μαστού στην ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε περιοδικό για την έρευνα και θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Από τη Σοφία Τικταμπανίδη
Ο δρ Graham Colditz του Washington University School of Medicine στο St. Louis και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια ηλικίας από εννέα έως 15 ετών που κατανάλωναν φυστικοβούτυρο αλλά και καρύδια δύο φορές την εβδομάδα είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καλοήθεις παθήσεις του μαστού μέχρι την ηλικία των 30 απ’ ό,τι τα κορίτσια που δεν το έκαναν.

Καλοήθεις παθήσεις του μαστού περιλαμβάνουν εξογκώματα σε ευαίσθητα σημεία που οδηγούν στη δημιουργία κύστεων, καθώς και άλλα, όπως υπερπλασία, δηλαδή πολλαπλασιασμό των κυττάρων στον αδενικό ιστό του μαστού. Αν και οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού δεν είναι καρκινικά σημάδια, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αργότερα.

Μείωση του κινδύνου

Ο δρ Colditz εξηγεί ότι αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το φυστικοβούτυρο και τα καρύδια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Για τη μελέτη τους, ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα δεδομένα υγείας για πάνω από 9.000 αμερικανικές μαθήτριες που συμμετείχαν στο «The Growing Up Study» μεταξύ του 1996 και του 2001. Αυτό περιλαμβάνει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων, μεσώ ερωτηματολογίων πάνω στη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων τα οποία τα κορίτσια συμπλήρωσαν για την εγγραφή τους.

Τα δεδομένα συμπεριλάμβαναν, επίσης, αναφορές από τα κορίτσια μεταξύ του 2005 και του 2010, όταν ήταν από 18 έως 30 ετών, και κατατίθεται αν είχαν ποτέ διαγνωστεί μέσω βιοψίας για καλοήθεις παθήσεις του μαστού. Οταν συνέκριναν τα δύο σύνολα δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φυστικοβούτυρο ή ξηρούς καρπούς δύο φορές την εβδομάδα είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους που ποτέ δεν έφαγαν αυτές τις τροφές να λάβουν μια διάγνωση για καλοήθεις παθήσεις του μαστού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι οι πλούσιες σε φυτικά λιπαρά ουσίες -όπως αυτές που υπάρχουν στο φυστικοβούτυρο και στους ξηρούς καρπούς- μειώνουν τον κίνδυνο για καλοήθεις παθήσεις του μαστού. Είναι η πρώτη μελέτη που βρήκε στοιχεία με τη σύγκριση των δεδομένων κατά τη διάρκεια της εφηβείας και που αργότερα προχώρησε στις περιπτώσεις διάγνωσης της νόσου, σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις σε γυναίκες με διάγνωση καρκίνου στον μαστό κατά τις οποίες τούς ζητήθηκε να θυμηθούν τι έτρωγαν όταν ήταν στο γυμνάσιο.

Back to top button