COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αθέατες μολύνσεις αναρίθμητων μεταναστών με μεταλλάξεις στο Κέντρο της Αθήνας – στοιχεία που τρομάζουν! Γιατι δεν ιχνηλατούνται- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ του europost.gr

Της Μαρίας Παπαπαναγιώτου*

«Με μία μπατονέτα» διεξάγονται οι δειγματοληπτικές εξετάσεις για τον COVID19  στο Kέντρο της Αθήνας,  όπως χαρακτηριστικά λένε οι ειδικοί που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τον τρόπο που τα συνεργεία του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν,  ως επί το πλείστον Rapid test, και πολύ λιγότερα PCR στο Kέντρο της πρωτεύουσας, όπου παρατηρείται έκρηξη της «Νιγηριανής μετάλλαξης του Kέντρου των Αθηνών».

 

Αυτό σημαίνει ότι στα πολύ περισσότερα Rapid test που πραγματοποιούνται  για την επιδημιολογική επιτήρηση της επιδημίας, σε σχέση με τις εξετάζεις μοριακού έλεγχου PCR, τεράστιος αριθμός δειγμάτων πάνε χαμένα . Βγαίνουν θετικά, αλλά το επίχρισμα που λαμβάνεται για το Rapid test δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για PCR και στη συνέχεια για περαιτέρω μοριακή ανάλυση για τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους.  ” Κανονικά θα έπρεπε να λαμβάνεται επίχρισμα με δύο μπατονέτες , μια για Rapid test και μια για PCR”, μας είπε έμπειρο στέλεχος της Δημόσιας Υγείας της χώρας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι, αντίθετα, στην στοχευμένη επιδημιολογική επιτήρηση που διεξάγει το επιχειρησιακό κέντρο της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ, έχει διευκρινιστεί από την αρχή ότι πραγματοποιείται συνδυασμός Rapid τεστ και PCR  στα θετικά αποτελέσματα των Rapid.  Οι κινητές μονάδες ΚΟΕΣ της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ όμως διενεργούν στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία της Αττικής, σε πολλές περιοχές ολόκληρου του Λεκανοπεδίου  που είναι επιβαρυμένες, σε δομές , ακόμη και κατ’ οίκον. Τη περιοχή του Κέντρου των Αθηνών όπου παρατηρείται  η έκρηξη της Νιγηριανής μετάλλαξης και η οποία βρίσκεται μεταξύ Αλεξάνδρας Πατησίων και Ομονοίας την επιτηρεί σε σταθερή βάση  ο  ΕΟΔΥ  από τα αντίστοιχα κινητά σημεία ελέγχων .

 

Η  Νιγηριανή μετάλλαξη έχει μέχρι στιγμής διασπαρεί στην Αττική σε ποσοστό που  έχει αγγίξει το 30% των κρουσμάτων της περιφέρειας Αττικής. Πηγές του europost.gr  αναφέρουν ότι στις συγκεκριμένες περιοχές μεγάλος αριθμός μεταναστών που θα έπρεπε να εξεταστεί και να ιχνηλατηθούν τα θετικά κρούσματα από  εκπαιδευμένους διαπολιτισμικούς διαμεσολαβητές και υγειονομική παρέμβαση οργανωμένη πού να επιτύχει να ιχνηλατήσει και να απομονώσει όσους φέρουν τη μετάλλαξη, πιο εντατικά. Ώστε  να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους που καταγράφεται από τις διεθνείς πηγές ότι εμφανίζει διπλάσια θνητότητα από την Βρετανική .

 

Το πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, που στη συνέχεια εξελίχθηκε στο σημερινό ΕΟΔΥ είχε αναπτύξει οργανωμένο σχέδιο αλλά και τεχνογνωσία μέσα από την ειδική εκπαίδευση γιατρών, κοινωνικών λειτουργούν και διαπολιτισμικών διαμεσολαβητών , με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, που αναλαμβάνουν την ιχνηλάτηση σε τέτοιες περιπτώσεις μεταδοτικών ασθενειών,  ώστε να προσεγγίζονται οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί με τη δέουσα υγειονομική σοβαρότητα αλλά και το σεβασμό του απορρήτου τους.

 

Ο στόχος είναι να αποβάλλουν  τον φόβο που σήμερα διατηρούν σε σχέση με την εξέταση τους για την επιδημία οι μετανάστες, -πολλοί από τους οποίους είναι παράνομοι στη χώρα- , και να προσεγγίζουν μόνοι του ς το υγειονομικό δίκτυο, να πειστούν  ότι δεν κινδυνεύουν και να εξετάζονται. Αυτό απαιτεί καταρχήν εκπαιδευμένους ιχνηλάτες με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα κάτι που σήμερα δεν υφίσταται μία και ιχνηλάτηση πραγματοποιείται τηλεφωνικά από άτομα που έχει επιστρατεύσει η Πολιτική προστασία, που μπορεί να μην είναι σε κάποιες περιπτώσεις γιατροί, αλλα και όχι απαραίτητα, ακόμη και … πυροσβέστες.

 

Η Ιχνηλάτηση όμως οφείλει να είναι πολύ πιο συστηματική, διεξοδική και   αποτελεσματική σε ότι αφορά ένα μεταλλαγμένο στέλεχος σαν τον Β1 1318 που θεωρείται επισήμως ότι ανοσοδιαφεύγει , δηλαδή δεν καλύπτεται από τα εμβόλια ή την φυσική ανοσία. To ποσοστό των εμβολιασμένων από τα 233 κρούσματα της Νιγηριανής μετάλλαξης που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη από το επίσημο δελτίο του ΕΟΔΥ, ήταν πάνω από 5%,.ενώ οι υπόλοιποι ήταν ανεμβολιάστοι  σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του europost.gr.

 

Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο οι περισσότεροι μετανάστες να μην πλησιάζουν τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν τους επίσημους ελέγχους, όχι μόνο στο Κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλη τη χώρα.  Στο Κέντρο της Αθήνας όμως, πηγές του europost.gr αναφέρουν ότι η διασπορά της Νιγηριανής μετάλλαξης Β1 1318 είναι αθέατη και γίνεται πίσω από τις κουρτίνες σε ομάδες ατόμων που διαβιούν σε συνθήκες μεγάλου συνωστισμού , κυρίως  μικρά σπίτια με πολλούς μετανάστες. Λόγω του ότι πολλοί είναι παράνομοι ή έστω δεν έχουν τυπικά όλα τα χαρτιά τους και προτιμούν να κρυφτούν, να υποφέρουν να νοσήσουν σιωπηλά, ή και να χάσουν την ζωή τους χωρίς να ζητήσουν βοήθεια, έχοντας όμως μολύνει χιλιάδες άλλους ανθρώπους στο περιβάλλον τους.  Άλλοι μετανάστες , στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι δεν είναι απομονωμένοι από την αστική ζωή, πολλοί  εργάζονται σε καταστήματα, κάποιοι διαθέτουν κουρεία, πολύ εργάζονται σε σπίτια, σε δουλειές κ.α. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν τολμούν τα άτομα αυτά να δηλώσουν συμπτώματα κορωνοϊού, που ίσως και να τα γνωρίζουν ποια είναι, παρακολουθώντας τα νέα από τις τηλεοράσεις που υπάρχουν στα σπίτια τους.

Ο κορωνοϊός σε αυτούς τους πληθυσμούς αντιμετωπίζεται με ενημέρωση στόμα με στόμα,  όπως στόμα με στόμα έρχεται και η πληροφορία μεταξύ τους για το κατά πόσον, αν μολυνθούν με κορωνοϊό κινδυνεύουν να εντοπιστούν ως παράνομοι και να απελαθούν, αν καταφέρουν να ζήσουν.

 

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα  επικίνδυνη δεξαμενή μολυσματικότητας , που όσο το Νιγηριανό στέλεχος καλπάζει, απαιτεί δραστική υγειονομική παρέμβαση, περιχαράκωση των περιοχών, και οργανωμένο σχέδιο. Υπάρχουν διεθνώς έξυπνα συστήματα για να προσεγγίσει κανείς αυτό το κομμάτι του πληθυσμού και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία, υπάρχει δυνατότητα να τους παρέχεται ειδικό pin ώστε να προστατεύουν το απόρρητο τους και να επικοινωνούν μόνο με τις υγειονομικές αρχές. Σε μία περίοδο που η Διεθνής Κοινότητα μας παρακολουθεί στενά σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις που μπορεί να μολύνουν τους ταξιδιώτες και να τις εισάγουν στη χώρα τους, ως Ελλάδα φαίνεται να δίνουμε τις πιο δύσκολες  εξετάσεις αυτό το καλοκαίρι  για την ασφάλεια της της ταξιδιωτικής υγείας που θα αποτελέσει χρυσό κανόνα για το μέλλον του τουρισμού, σε κάθε επόμενη τουριστική σεζόν.

*Η Μαρία Παπαπαναγιώτου είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος, με διεθνή εξειδίκευση σε θέματα υγείας και είναι τακτική αρθρογράφος του europost.gr

Back to top button