EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η Αθήνα δεν αποδέχτηκε αυτή τη φορά την τουρκική βοήθεια για τις πυρκαγιές;

Εν αντιθέσει με ό,τι έκανε στη Ρόδο έναν μήνα πριν;

Advertisement

Δύο ημέρες μετά το ξέσπασμα της πύρινης λαίλαπας στον Έβρο, τουρκικά μέσα δημοσίευσαν πληροφορίες ότι, μέσω της διπλωματικής οδού, η Τουρκία προσέφερε βοήθεια στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, με δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και 60 πυροσβέστες.

Το είχε κάνει και πάλι η Τουρκία με την αποστολή δύο αμφίβιων air tractor και ενός τουρκικής κατασκευής ελικοπτέρου Τ-70 στη Ρόδο, όπου συνέδραμε στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σε επικοινωνία με διπλωματικές πηγές στην Τουρκία επιβεβαίωσα την προσφορά βοήθειας, ενώ σε ερώτηση στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, μου απάντησαν ότι πρέπει να ρωτήσω το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το θέμα.

Επικοινωνώντας με το Υπουργείο και θέτοντας το ερώτημα τι έγινε με την προσφορά βοήθειας από την Τουρκία, όπως είναι φυσικό δεν πήρα καμιά απάντηση, ενώ ακόμα περιμένω την κ. Φυτά να επικοινωνήσει μαζί μου.

Advertisement

Εδώ αναδύεται το ερώτημα γιατί δεν αποδέχτηκε η Ελλάδα την τουρκική βοήθεια.

Αυτά τα περί εθνικής ασφαλείας είναι παραμύθια για τους αφελείς. Και οι δύο χώρες ξέρουν κάθε στρατιωτική εγκατάσταση ένθεν κακείθεν, ενώ γνωρίζουν πότε πάνε στην τουαλέτα οι διοικητές των μονάδων. Ο Έβρος εξάλλου ΝΑΤΟϊκή περιοχή είναι και οι σύμμαχοι γνωρίζουν τα πάντα.

Για να μην μιλήσουμε για τα drones που καταγράφουν εξ αποστάσεως τα πάντα. Ενώ με τις πυρκαγιές έγινε αποψίλωση όλου σχεδόν του Έβρου, κάνοντας εμφανή όλα τα στρατόπεδα και τις εγκαταστάσεις.

Και η Ρόδος έχει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, γιατί εκεί επιχείρησαν τα τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη; Μας περίσσευαν τα τέσσερα πτητικά μέσα και δεν τα αποδεχτήκαμε;

Ή ήταν μήνυμα προς την Άγκυρα για όσα συνέβησαν στην Κύπρο στην πράσινη γραμμή; Αν αυτός ήταν ο λόγος, γιατί αποδέχτηκε η Ελλάδα τη βοήθεια για τις φωτιές από την Αλβανία μετά απ’ όσα συνέβησαν με τον Μπελέρη;

Advertisement

Όταν έχεις πάρει φωτιά, δεν κοιτάς τίποτα, προσπαθείς να σώσεις ό,τι σώζεται, ακόμα και τα ρωσικά Beriev έπρεπε να έχουμε ζητήσει μέσω τρίτων χωρών.

Με αυτές τις εμμονές και τις ιδεοληψίες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουν καεί τα πάντα και ο μόνος τρόπος για να σβήσει μια φωτιά είναι να φτάσει στη θάλασσα, όπως συνέβαινε κατά την παλαιολιθική εποχή και η φύση καθόριζε τα πάντα.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button