Η ΑΑΔΕ εντείνει τους ελέγχους για υποθέσεις φοροδιαφυγής, στοχεύοντας σε ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές και μεταβιβάσεις ακινήτων. Στο πλαίσιο των εντατικών ερευνών, περισσότερες από 900 υποθέσεις πρώτης γραμμής τίθενται στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών.
Οι Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), γνωστές και ως οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ, προχωρούν σε ενδελεχείς ελέγχους, αξιοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και αλγορίθμους που αποκαλύπτουν ύποπτες κινήσεις στον χρηματοοικονομικό και τον κτηματομεσιτικό τομέα. Οι έλεγχοι αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διακίνηση μεγάλων ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, την έκδοση εικονικών τιμολογίων και τη φοροδιαφυγή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπου εξετάζονται περιπτώσεις αγοραπωλησιών και δωρεών που ενδέχεται να έγιναν με σκοπό την αποφυγή φόρων. Οι ελεγκτικές αρχές θα διενεργήσουν χιλιάδες ελέγχους, αξιοποιώντας στοιχεία από ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων και διασταυρώσεις πληροφοριών.
ΑΑΔΕ: Οι 900 προτεραιότητες στους φορολογικούς ελέγχους
Οι νέες κατευθύνσεις από τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ είναι ξεκάθαρες, δημιουργώντας έντονη κινητικότητα στον ελεγκτικό μηχανισμό. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν θέσει ως στόχο τη διερεύνηση 900 κρίσιμων υποθέσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν:
- Τουλάχιστον 485 έρευνες για φοροδιαφυγή, με επίκεντρο την ανάλυση τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων, εξιχνίαση κυκλωμάτων που εκδίδουν ή λαμβάνουν εικονικά φορολογικά στοιχεία και έλεγχο ψηφιακών δεδομένων.
- Περίπου 105 υποθέσεις που αφορούν αξιοποίηση νέων στοιχείων και πληροφοριών.
- 155 έρευνες ειδικού χαρακτήρα στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, στις πλατφόρμες παραγγελιοληψίας, στις διαδικτυακές υπηρεσίες διαμονής και γενικά στις ηλεκτρονικές επιχειρηματικές συναλλαγές.
- 155 υποθέσεις που σχετίζονται με απάτες ΦΠΑ σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα των υπό έλεγχο υποθέσεων είναι δυναμική και μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με νέα δεδομένα που προκύπτουν, γεγονός που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής.
Εντατικοί έλεγχοι χωρίς εξαιρέσεις
Οι ειδικές ελεγκτικές μονάδες (ΥΕΔΔΕ) καλούνται να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 17.600 φορολογικούς ελέγχους που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Πολυμερείς ελέγχους σε συνεργασία με ελληνικές και ξένες φορολογικές αρχές.
- Υποθέσεις που έχουν τεθεί υπό διερεύνηση μετά από εισαγγελικές παραγγελίες.
- Στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα φορολογικής επιτήρησης.
- Υποθέσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί διασφαλιστικά μέτρα με ειδικές εκθέσεις ελέγχου.
Εστίαση στις μεταβιβάσεις ακινήτων
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς τα συστήματα της ΑΑΔΕ έχουν ανιχνεύσει ύποπτες συναλλαγές. Εκτός από παράνομες αγοραπωλησίες με μετρητά, εξετάζονται και δωρεές ή γονικές παροχές που ενδέχεται να έχουν γίνει κατά παράβαση των όρων που ισχύουν για το υψηλό αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ.
Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζονται 2.500 έλεγχοι που θα εστιάζουν στη συμμόρφωση με τους κανόνες της φορολογίας μεταβίβασης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών. Παράλληλα, ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε υποθέσεις που πλησιάζουν τη λήξη της προθεσμίας για διορθωτικό φορολογικό προσδιορισμό μέχρι τις 31/12/2025.
Οι υποθέσεις που ελέγχονται επιλέγονται με βάση ειδικά κριτήρια και ανάλυση δεδομένων από διαθέσιμες εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης της ΑΑΔΕ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα