COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία: Αφού γέμισαν τα νοσοκομεία με ράντζα, αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ, βάζουν μέσα τις ιδιωτικές κλινικές και απολύουν 6.000 εργαζόμενους!


Στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τομέα της Υγείας, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το υπουργείο Υγείας για να μειωθούν τα ράντζα στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο υπουργός Υγείας έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις παρεμβάσεις για τη στελέχωση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.

Όπως σημείωσε συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας, το σχέδιο για τη μείωση των ράντζων σε 4-5 από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής έχει να κάνει με τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «στο τέλος της εφημερίας, όσα περιστατικά δεν μπορούν να απορροφηθούν από άλλα δημόσια νοσοκομεία, θα μεταφέρονται σε ιδιωτική δομή όπου θα συνεχίζουν τη θεραπεία τους, χωρίς να υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον ασθενή».

«Βάζουμε υποστηρικτικές δομές στα νοσοκομεία που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σημασία έχει ο ασθενής να λάβει τις ιατρικές υπηρεσίες χωρίς να επιβαρυνθεί», υπογράμμισε.

Το συγκεκριμένο σχέδιο αναπτύχθηκε ήδη στον Ευαγγελισμό, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Για το θέμα των ελλείψεων προσωπικού, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως ήδη έχει βγει προκήρυξη για 4.000 νοσηλευτές και 910 θέσεις λοιπού προσωπικού (τραυματιοφορείς, βοηθούς νοσοκόμων) και αναμένεται προκήρυξη για 750 θέσεις για γιατρούς.

«Ευελπιστούμε ότι στους επόμενους δύο τρεις μήνες θα είναι στις θέσεις τους και θα έχουμε αποτέλεσμα» σημείωσε ο υπουργός Υγείας που αναφέρθηκε στο συνολικό πλάνο για την ενίσχυση του προσωπικού.

Ο ίδιος μίλησε επίσης για την προσπάθεια να συγκροτηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αναφέρθηκε στα νέα κίνητρα προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, κάτι που βοηθήσει την γενικότερη ομαλή λειτουργία του συστήματος υγείας, όπως είπε.

Απολύουν 6.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία

Απόβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κάνουν για μία ακόμα φορά οι εργολάβοι, θέτοντας σε κίνδυνο την εργασιακή ύπαρξη 6.000 ατόμων. Αυτή τη στιγμή, στα νοσοκομεία εργάζονται με συνεχείς ανανανεώσεις συμβάσεων 6.000 εργαζόμενοι σε φύλαξη, καθαριότητα και σίτιση. Όλοι τους πάνω από πέντε χρόνια.

Μάλιστα, στη διάρκεια της πανδημίας, προσέφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε συνθήκες εργασιακής εξάντλησης. Οι καθαρίστές/τριες στις κλινικές κορωνοϊού -και όχι μόνο-, οι τραπεζοκόμοι/ες στη σίτηση των ασθενών, οι φύλακες στην τήρηση του πρωτοκόλλου εισόδου στα νοσοκομεία και στη φύλαξη. Ωστόσο, επιβραβεύονται με την απόλυσή τους -όχι επειδή δεν υπάρχουν ανάγκες, αλλά για να επιστρέψουν οι εργολάβοι.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, οι εργολάβοι στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο δημόσιο για τις ίδιες εργασίες, αλλά με χειρότερη ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, άθλιες συνθήκες εργασίας και πολύ χαμηλές αμοιβές στους εργαζόμενους που απασχολούν.
Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που σήμερα εργάζονται με συμβάσεις και λαμβάνουν από τα νοσοκομεία 600 με 700 ευρώ τον μήνα, θα αναγκασθούν να ζητήσουν δουλειά από τον εργολάβο και εάν τους προσλάβει για την ίδια εργασία με περισσότερες ώρες απασχόλησης, θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα» εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος και προσθέτει: «Θα δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από αυτές που θα δηλώνονται, θα υπογράφουν ότι έλαβαν 700 ευρώ και θα λαμβάνουν 300 ευρώ το μήνα. Θα κατατίθενται στη τράπεζα 700 ευρώ για να μην έχουν πρόβλημα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και με απειλές μπράβων θα επιστρέφουν πίσω τα 400 ευρώ. Τα ζήσαμε».

Αυτή η κατάσταση επικρατεί στα νοσοκομεία που έχουν εργολάβους στις υπηρεσίες στήριξης και σε όσα επέστρεψαν με τη διενέργεια σχετικών διαγωνισμών. Επίσης, πολλά νοσοκομεία έχουν σε εξέλιξη διαγωνισμούς για εργολάβους και οι 6.000 συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

Ταυτόχρονα, δεν δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία με νομοθετική ρύθμιση να διενεργούν διαγωνισμούς πρόσληψης συμβασιούχου προσωπικού. Το υπουργείο Υγείας ανανεώνει τις συμβάσεις των 6.000 εργαζομενων στις υπηρεσίες στήριξης, με την υποσημείωση όμως ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί από τα νοσοκομεία για την εγκατάσταση εργολάβων που τρέχουν, απολύονται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει άδικη την απόλυση 6.000 εργαζόμενων «για να τα “κονομήσουν” οι εργολάβοι», όπως προσθέτει. Καλεί δε τον Θάνο Πλεύρη να δώσει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να προλαμβάνουν προσωπικό στις εν λόγω υπηρεσίες, συνάπτοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι δεν θα βρεθούν στο δρόμο ή στα νύχια των εργολάβων. «Αντί μονιμοποίησης, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες στήριξης απολύονται. Αυτό είναι το ευχαριστώ της πολιτείας, που έδωσαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας» καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Back to top button