COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Αυτός είναι ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ – εγκέφαλος του κυκλώματος των παράνομων Ελληνοποιήσεων – Οι πλαστές ταυτότητες των 30.000 ευρώ και η απίστευτη μπίζνα που έστησαν με τζίρους πολλών εκατομμυρίων (φωτο)

Λεπτομέρειες και φωτογραφικά ντοκουμέντα περιλαμβάνονται στις 800 σελίδες της δικογραφίας για την εγκληματική οργάνωση που εξέδιδε πλαστές ταυτότητες και είχε τζίρους εκατομμυρίων ευρώ. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία μόνο στο χρηματοκιβώτιο του 35χρονου αξιωματικού της Ασφάλειας βρέθηκαν 320.000 ευρώ.

Όσο περνούν οι ώρες οι αποκαλύψεις γύρω από τη δράστη της εγκληματικής ομάδας που φέρεται να εμπλέκονται 34 αστυνομικοί μεταξύ των οποίων κι ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ ο οποίος μάλιστα κατείχε και τον ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα, γίνονται όλο και πιο συγκλονιστικές.

O φερόμενος ως αρχηγός του κυκλώματος

Τα όσα έδειξαν οι έρευνες των ανδρών των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ. ΑΣ, αποτυπώνουν μια από τις πιο σοβαρές υποθέσεις που έχει ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη υπηρεσία.

 

 

Παράλληλα, τα μέλη του κυκλώματος, διευκόλυναν ακόμα την παράνομη παραμονή στη χώρα των αλλοδαπών υπηκόων, βγάζοντάς τους ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και παραπλανώντας τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες.

Εκπαιδευμένος από το FBI o αρχηγός
Στην κορυφή της πυραμίδας της εγκληματικής οργάνωσης που έκανε παράνομες Ελληνοποιήσεις με τη χορήγηση πλαστών διαβατηρίων και ταυτοτήτων κι είχε στο πελατολόγιο του Αλβανούς κακοποιούς, βρίσκονταν ένας ανώτερος αξιωματικός ο οποίος υπηρετούσε σε Αστυνομικό Τμήμα των Δυτικών προαστίων της Αττικής.

Ο φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης, πριν την τοποθέτηση του στο Αστυνομικό Τμήμα της Δυτικής Αττικής είχε υπηρετήσει στην Αντιτρομοκρατική και είχε εκπαιδευτεί ακόμα κι από το FBI.

Τα μέλη του κυκλώματος με τις πλαστές ταυτότητες που τις έδιναν κυρίως σε Αλβανούς κακοποιούς, τους «ξέπλεναν» καθώς μπορούσαν να κινηθούν ελευθέρα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Οι αστυνομικοί που θα σταματούσαν σε κάποιο έλεγχο ένα από τα άτομα που θα είχε προμηθευτεί την πλαστή ταυτότητα, δεν θα γνώριζε τα πραγματικά του στοιχεία. Έτσι χτυπώντας στα τερματικά της ΕΛ.ΑΣ θα έβλεπε ότι δεν απασχολεί.

Τα μέλη τους κυκλώματος «βάφτιζαν» τους Αλβανούς κακοποιούς, ως Έλληνες παλλινοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, δίνοντας τους στοιχεία υπαρκτών η φανταστικών ανθρώπων.

Ο Αλβανός από την Απχαζία
Στις 25 Ιανουάριου όμως του 2021 ένας από του κακοποιούς, που είχε προμηθευτεί την πλαστή ταυτότητα, έπεσε πάνω σε μια ομάδα αστυνομικών που φαίνεται να απόρησαν με το έγγραφο που τους έδειξε.

Τα μέλη της ομάδας της ΔΙΑΣ κινούνταν στην περιοχή του Χαλανδρίου, όταν σταμάτησαν ένα ύποπτο άτομο. Ζητώντας του να τους επιδείξει τα έγγραφα που φέρει πάνω τότε ο ελεγχόμενος έβγαλε από την τσέπη του μια Ελληνική ταυτότητα. Ονομάζονταν Αλέξιος Τσβέτκοφ, ενώ ως τόπος γέννησης του αναφέρονταν το Σουχούμι της Απχαζίας.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του όμως αλλά και η ομιλία του προκάλεσαν εντύπωση σε έναν από τους αστυνομικούς, ο οποίος συνέχισε να τους κάνει αρκετές ερωτήσεις. Μάλιστα του είπε κάποιες φράσεις στα ποντικά, όπου μιλούν οι περισσότεροι Έλληνες παλλινοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ωστόσο το άτομο που είχε απέναντι όχι μόνο δεν του απάντησε αλλά έδειξε να τις αγνοεί.

Τότε ο αστυνομικός ανέβασε την φωτογραφία του ατόμου που είχε σταματήσει μαζί με τους συναδέρφους στο Χαλάνδρι σε μια εφαρμογή που χρησιμοποιούν οι άνδρες της ΕΛ. ΑΣ. Η απάντηση για το ποιος ήταν πραγματικά αυτός που κατείχε την Ελληνική ταυτότητα ήρθε άμεσα από έναν άνδρα της υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτήσιας.

Ο αστυνομικός που πληροφόρησε τους συναδέρφους του, είδε στη φωτογραφία έναν παλιό του γνώριμο. Έναν Αλβανό υπήκοο ο οποίος είχε κατηγορηθεί για διακίνηση κοκαΐνης, εκβιασμούς, εκρηκτικά κι επίθεση σε αστυνομικό. Οι άνδρες της ΔΙΑΣ συνέλαβαν τον “μαϊμού” Ρωσοπόντιο για πλαστογραφία και τον οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου.

Όσον αφορά τώρα το όνομα του αστυνομικού που υπέγραφε την ταυτότητα, ήταν αυτό του ανώτερου αξιωματικού που έχει συλληφθεί ως αρχηγός του κυκλώματος.

ψευδή στοιχεία μη υπαρκτών ατόμων ή στοιχεία ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό ή στοιχεία υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας νόμιμου δελτίου ταυτότητας ή τα πραγματικά τους στοιχεία ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των εγγράφων αυτών, οι πελάτες του κυκλώματος απολάμβαναν – κατά περίπτωση – πλήθος ευεργετημάτων και συγκεκριμένα:
την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος,
την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη χώρα,
την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN),
την έκδοση αδειών οδήγησης,
την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων με την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων χωρίς την καταβολή των αναλογούντων φόρων, καθώς και
τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων προέκυψε ότι η δράση της εγκληματικής οργάνωσης τοποθετείται από τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2013, με το συνολικό οικονομικό όφελος του δικτύου να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ.

Σχετικά με τον τρόπο δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης σημειώνεται ότι κάθε μέλος είχε διακριτό ρόλο που -κατά περίπτωση- ήταν η προσέλκυση ενδιαφερόμενων, η παράσταση ως μάρτυρας ταυτοπροσωπείας, η προμήθεια πιστοποιητικών οικογενειακής κατάστασης, η έκδοση δελτίων ταυτότητας, η παροχή πληροφοριών μέσω αναζητήσεων σε ηλεκτρονικές εφαρμογές της Ελληνικής Αστυνομίας ή γενικότερα στην υποβοήθηση του έργου της οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο «διευθυντής» της οργάνωσης, κατηύθυνε τα υπόλοιπά μέλη και συντόνιζε τις ενέργειές τους, έφερνε σε επαφή τους ενδιαφερόμενους με τα «αρμόδια» μέλη της οργάνωσης και καθόριζε το χρηματικό ποσό που έπρεπε να καταβληθεί για την έκδοση των εγγράφων.

Παράλληλα, με τη συνδρομή του δεύτερου ηγετικού στελέχους και υπαλλήλων δημοτολογίων και ληξιαρχείων, αναζητούσαν την κατάλληλη οικογενειακή μερίδα, κυρίως Ελλήνων παλιννοστούντων από χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. ή προέβαιναν στην κατάρτιση τέτοιων μερίδων, μέσω δήλωσης εικονικών γάμων και γεννήσεων στο εξωτερικό, με τη χρήση πλαστών πιστοποιητικών αλλοδαπών Αρχών.

Επιπρόσθετα, καθοδηγούσε τους «πελάτες», προκειμένου να δηλώνουν ως τόπο κατοικίας, διεύθυνση η οποία να εμπίπτει στην εδαφική αρμοδιότητα συγκεκριμένου Τμήματος Ασφαλείας ή Γραφείου Διαβατηρίων, στο οποίο ο αρμόδιος αστυνομικός να ήταν μέλος της οργάνωσης.

Στη συνέχεια, με τη χρήση του εκδοθέντος πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης, τις φωτογραφίες και τα παράβολα, καθώς και με την παρουσία ως μάρτυρα ταυτοπροσωπίας μέλους της οργάνωσης, μετέβαιναν με τον ενδιαφερόμενο στην εκάστοτε εκδούσα Αρχή. Εκεί οι αστυνομικοί, παραλάμβαναν τα σχετικά δικαιολογητικά και προέβαιναν στην παράνομη έκδοση ταυτότητας ή στην ανάλογη διαδικασία για την έκδοση διαβατηρίου.

Επιπρόσθετα, όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά περίπτωση, οι αστυνομικοί μέλη της οργάνωσης προέβαιναν για λογαριασμό της οργάνωσης, στον εντοπισμό, μέσω της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων της Ελληνικής Αστυνομίας, στοιχείων ταυτότητας που ακολούθως χρησιμοποιούνταν σε ψευδείς βεβαιώσεις ταυτοπροσωπίας.

Κατά τις συνομιλίες τους τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν κώδικες επικοινωνίας με χαρακτηριστικές λέξεις για τα έγγραφα που εξέδιδε. Συγκεκριμένα, ως «μπλε» ανέφεραν το δελτίο ταυτότητας και ως «βιβλιαράκι» το διαβατήριο, ενώ όπως διαπιστώθηκε, πολλές από τις τηλεφωνικές συνδέσεις που χρησιμοποίησαν στην έκδοση των εγγράφων, ήταν καταχωρημένες τηλεφωνικές συνδέσεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι, για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον 30.000 ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, εργασιακούς χώρους, κατάστημα, αυτοκίνητα καθώς και από την κατοχή των συλληφθέντων όπως αναφέρει στην σελίδα 91 του διαβιβαστικού τον «Αδιάφθορων» Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε χρηματοκιβώτιο που υπήρχε στο γραφείο του αστυνομικού αξιωματικοί τμήματος των δυτικών προαστίων όπου μάλιστα είχε βάλει στο κόλπο και τη σύζυγο του η οποία ήταν η αρχιφύλακας που εξέδιδε τα πλαστά δελτία, βρέθηκε το ποσό των €320.050.

 

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

2 περίστροφα, πιστόλι, γεμιστήρες και 382 φυσίγγια,
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 3 τάμπλετ,
κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή, σκληρός δίσκος και ssd δίσκος,
15 USB, 6 εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, αντάπτορες και κάρτες μνήνης,
συσκευές gps tracker,
37 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim,
ψηφιακή κάμερα,
μηχάνημα πλαστικοποίησης εγγράφων και υλικά πλαστικοποίησης,
4 πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων,
ναρκωτικά δισκία και ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης,
έγγραφα «APOSTILLE», ληξιαρχικές πράξεις συμφώνων συμβίωσης, αντίγραφα σελίδων διαβατηριών και βίζα, σφραγίδες, πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, ληξιαρχική πράξη θανάτου, ταυτότητα, διαβατήρια, σημειωματάρια, ημερολόγια και ημερολόγια τσέπης με ιδιόχειρες σημειώσεις, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων, εκτυπώσεις παραβόλων, φάκελοι με έγγραφα που αφορούν δελτία ταυτότητας, υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, κενά έντυπα υπεύθυνης δήλωσης με σφραγίδες γνησίου υπογραφής καθώς και φωτοαντίγραφα ταυτοτήτων και αδειών διαμονής αλλοδαπών.

Back to top button