ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτός είναι ο Ερντογάν, αφού γλύτωσε τις κυρώσεις με τις πλάτες της Γερμανίας, έβγαλε γλώσσα: ««Κούφιες απειλές και εκβιασμοί – Τώρα υποχρεώθηκαν σε διάλογο»

«Όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Σε ομιλία του στο Ικόνιο, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι: «ήθελαν να παίξουν ένα παρόμοιο παιχνίδι στη Μεσόγειο. Μετά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ΤΔΒΚ, χάρη στη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη μετατρέψαμε ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου σε νόμιμο πεδίο δραστηριότητας».

Ανέφερε ότι «το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύψαμε στη Μαύρη Θάλασσα συνέβαλε στο να ανταμειφθούν οι προσπάθειές μας αλλά και να εξυψώσουμε το ηθικό του έθνους μας. Στην αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο, όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς και αστείες επιδείξεις ισχύος, αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο».

Ακόμη ο Ερντογάν μίλησε για προσπάθεια περικύκλωσης της Τουρκίας από την Λιβύη έως τον Καύκασο, περικύκλωση την οποία η χώρα του έχει αντιμετωπίσει, όπως είπε:
«Αν προσέξετε θα δείτε ότι οι κρίσεις οι οποίες απασχολούν σήμερα τον κόσμο βρίσκονται γύρω από τη χώρα μας.

Όταν ενώσετε αυτά τα σημεία των κρίσεων από τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη ως τον Καύκασο, διακρίνεται πώς γίνεται μία ξεκάθαρη προσπάθεια πολιορκίας της Τουρκίας. Εμείς αυτό το παιχνίδι το είδαμε από πολύ νωρίς.

Από τη μία μεριά προστατέψαμε την ακεραιότητα της χώρας μας, την ενότητα του έθνους και την ισχύ του κράτους μας και από την άλλη πλευρά κάναμε ένα-ένα τα βήματα και να διαλύσουμε αυτήν την πολιορκία.», είπε ο Ερντογάν για να προσθέσει απειλώντας την Ελλάδα ξανά:

«Για εμάς κάθε σημείο που συνιστά απειλή για τη χώρα μας είναι περιοχή στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ένα παρόμοιο παιχνίδι προσπάθησαν να παίξουν και στην Μεσόγειο.»

Νωρίτερα και αναφερόμενος στο θέμα του πολέμου της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν με αιχμή του δόρατος το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε για άλλη μια φορά τη στήριξή του στους Αζέρους.

Όπως ανέφερε, η Αρμενία «επιτέθηκε στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν πριν παρουσιαστεί το πρόβλημα του Καραμπάχ, το οποίο κατέλαβε, διαπράττοντας σφαγές – και το οποίο ακόμα δεν έχει λυθεί. Αλλά αυτή τη φορά υπάρχει μια απρόσμενη έκβαση.

Οι αδελφοί μας στο Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση και για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους και για να σώσουν το κατεχόμενο Καραμπάχ. Στεκόμαστε με την καρδιά μας και όλες μας τις δυνατότητες στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν. Ελπίζω αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί μέχρι να απελευθερωθεί το Καραμπάχ».

Επίσης σήμερα έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα μεταβεί την ερχόμενη Δευτέρα στην Τουρκία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button