COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

BBC: Πώς εντοπίζουμε μια «πειραγμένη» φωτογραφία με αφορμή αυτή της Κέιτ Μίντλετον

Η αναγνώριση της παραπληροφόρησης ή τροποποιημένων εικόνων αποτελεί πρόκληση στην εποχή της ψηφιακής επεξεργασίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι θετικό που υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αναγνώριση και τον έλεγχο της ποιότητας των εικόνων που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα.

Ορισμένες από τις προτεινόμενες μεθόδους για τον έλεγχο αυθεντικότητας μιας εικόνας περιλαμβάνουν:

Ελέγξτε τα μάτια και τα χέρια:

Ο αφύσικος φωτισμός και οι αντανακλάσεις στα μάτια μπορεί να είναι ένδειξη τροποποίησης.
Εξετάστε τα χέρια και τα αυτιά, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμα δυσκολότερη στο να αποδώσει φυσικά αυτά τα χαρακτηριστικά.
Αντανακλάσεις και σκιές:

Αν είναι δυνατόν, ελέγξτε τις αντανακλάσεις και τις σκιές στην εικόνα, καθώς ανευθυνότητες σε αυτές μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας.

Έλεγχος metadata:

Εξετάστε τα metadata της εικόνας για πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο, την ημερομηνία και την κάμερα που χρησιμοποιήθηκε. Αυτά μπορεί να δείξουν σημάδια επεξεργασίας.
Εργαλεία επαλήθευσης:

Χρησιμοποιήστε εργαλεία επαλήθευσης εικόνων που παρέχονται από εταιρείες όπως η Google και το Facebook για εντοπισμό της τεχνητής νοημοσύνης.
Αναζήτηση για “θόρυβο” στην εικόνα:

Ο “θόρυβος” της εικόνας που προκύπτει από τους αισθητήρες της φωτογραφικής μηχανής μπορεί να αποτελέσει μια ένδειξη για τη γνησιότητα.
Παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειες, η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να εξελίσσεται, και με τον χρόνο είναι πιθανό να είναι δυσκολότερο να διακριθεί η τροποποίηση εικόνων. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Back to top button