COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Bloomberg: Ο Μητσοτάκης θέλει να αφήσει πίσω το συμβάν με τον Σούνακ- Δεν έχει μιλήσει λέει μαζί του

«Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης με τον βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, προσθέτοντας ότι δεν έχει μιλήσει έκτοτε μαζί του, αλλά ότι δεν θέλει να δώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg το πρωί της Παρασκευής (1/12), ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε δεν επιθυμεί να μιλήσει για κάτι που αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα και τη Βρετανία έχουν μακρά παράδοση.

«Στο πνεύμα των καλών σχέσεων των δύο χωρών δεν έχω πολλά να προσθέσω σε αυτό το θέμα, ούτε θέλω να εμπλακώ σε εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της Βρετανίας. Είπαμε ό,τι έχουμε να πούμε και δεν έχω να προσθέσω κάτι. Θέλω να αφήσω αυτό το περιστατικό πίσω, αλλά το ταγκό χρειάζεται δύο. Δεν έχουμε μιλήσει», είπε.

Τι είπε για την ελληνική οικονομία

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι εμφανίζεται ανθεκτική και πως «αναμένουμε ότι θα ξεπεράσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης».

Μιλώντας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είπε ότι ήταν πολύ σημαντική και θα βοηθήσει την Ελλάδα στα κόστη δανεισμού. «Αν δείτε τους δείκτες μπορείτε να διαπιστώσετε ότι πάμε καλύτερα από χώρες της Ευρωζώνης και μπορούμε να διατηρήσουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης και τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα παραμείνει»
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα παραμείνει. Η χώρα έζησε τις χειρότερες πυρκαγιές στη Μέσόγειο και παράλληλα επλήγη από πλημμύρες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ανά την Ευρώπη ενώ ξοδεύονται τρισεκατομμύρια για την κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα καταφέραμε μια τεράστια εκκένωση εγκαίρως και χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν ωστόσο η καταστροφή ήταν τεράστια».

Για τον τουρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «περιμένουμε ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικιούς στόχους χωρίς πρόβλημα» επισημαίνοντας το γεγονός ότι «υπάρχει η τάση στην Ευρώπη παρά την ύφεση ο κόσμος να συνεχίζει να ταξιδεύει και να προτιμά την Ελλάδα σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες».

«Η Ελλάδα είναι μια πολύ όμορφη χώρα για να την επισκεφθεί κανείς και όχι μόνο τους “καυτούς” μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο, και γι’ αυτό κάνουμε κινήσεις για την επέκταση της τουριστικής περιόδου» συμπλήρωσε στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε «ο κόσμος συνεχίζει να εκτιμά την Ελλάδα και την καυτή Μεσόγειο γιατί θέλουν να περνάνε χρόνο στην παραλία» σημειώνοντας ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί ευκαιρία για να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν».

«Υπάρχει κόσμος που συνεχίζει να έρχεται στη χώρα μου και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Άλλωστε ήταν πάντα μέρος της ατζέντας μας η επέκταση της τουριστικής σεζόν. Οι περισσότεροι σε λίγο καιρό θα επιλέγουν να μην έρχονται Ιούλιο και Αυγύστο όχι γίατί είναι “καυτοί” αλλά γιατί υπάρχει μεγάλος συνωστισμός» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος σχολίασε «θα χρειστεί λίγο χρόνος για να ανταγωνιστούν τις ελληνικές παραλίες οι σκανδιναβικές και βόρειες παραλίες».

Ενέργεια και Μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για τα θέματα ενέργειας και υπογράμμισε το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι μια από τις 10 πρώτες χώρες σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Έχουμε αιολική και ηλιακή ενέργεια και περιμένουμε ακόμα περισσότερα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης. Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο ως σημείο εισόδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και δίνει φυσικό αέριο στην Ουκρανία. Ο ρόλος της χώρα έχει ενισχυθεί στο ζήτημα αυτό μετά την εισβολή στην Ουκρανία».

Όσον αφορά, τέλος, το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι βραχυπρόθεσμα «θα πρέπει να κάνουμε δυο πράγματα: Να είμαστε πολύ σκληροί απέναντι στους διακινητές και να προσφέρουμε νόμιμους τρόπους για όσους θέλουν να έρθουν νόμιμα στην Ευρώπη και να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Π.χ. εμείς έχουμε ανάγκη από ανθρώπους στη γεωργία».

«Ταχεία μείωση των εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα»

Σε ερώτηση για την παρουσία του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28) και για τους στόχους της Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της Συνόδου, καθώς όπως είπε, υπάρχει «ευρεία ανησυχία για το πού βρισκόμαστε».

«Στην Ελλάδα βιώσαμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής φέτος το καλοκαίρι και είμαστε εξαιρετικά φιλόδοξοι. Η Ελλάδα ανέλαβε τις δικές της ευθύνες, μείωσε τις εκπομπές της κατά 43% από το 2005 μιλάμε για την πιο ταχεία από άλλα κράτη της Ε.Ε., παρά την οικονομική κρίση και τις άλλες κρίσεις που βίωσε η χώρα μας» υπογράμμισε, προσθέτοντας πάντως πως «μπορούμε βέβαια να κάνουμε πολλά παραπάνω».

Back to top button