Για άλλη μια φορά, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει να πείσει σήμερα τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να ψηφίσουν υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου καταθέτοντας ένα άλλο νομοσχέδιο που θα απαιτεί απλή πλειοψηφία.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ενημερώσει την Ε.Ε ότι αποδέχεται επίσημα μια αναβολή του Brexit, ζητώντας, ωστόσο, από τις Βρυξέλλες να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση για το διαζύγιο, πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι πρόωρες εκλογές είναι ρίσκο, αλλά και μονόδρομος. Για το λόγο αυτό θα προτείνει εντός της ημέρας στο κοινοβούλιο εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Σήμερα οι βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν όλα τα στάδια του νέου νομοσχεδίου για πρόωρες εκλογές, λίγες ώρες μετά την χθεσινή αποτυχία του Τζόνσον για τρίτη φορά να λάβει τα δύο τρίτα των βουλευτών.

Το Εργατικό Κόμμα υποστηρίζει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, εφόσον απομακρυνθεί ο κίνδυνος του no deal.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian», η κυβέρνηση και αντιπολίτευση της Βρετανίας είναι διχασμένες σε ότι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οι υπουργοί του Τζόνσον επιθυμούν εκλογές την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, ενώ πολλοί αντάρτες του κόμματος των Συντηρητικών, όπως και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Lib Dems) αλλά και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), θέλουν τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα στο BBC ότι η πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές είναι μια προσπάθεια μετατόπισης του κόμματος προς τα δεξιά.Η άποψη του Χαμόντ, ο οποίος τώρα δηλώνει ανεξάρτητος βουλευτής, αντανακλά την άποψη και πολλών στελεχών των Τόρις που δεν συμφωνούν με την στρατηγική Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός παίζει το χαρτί των εκλογών αφού τον ευνοούν οι δημοσκοπήσεις.

Οι Τόρις διατηρούν προβάδισμα 16 μονάδων σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δείχνει ότι απορροφούν μεγάλο μέρος των διαρροών προς το κόμμα Brexit υπό την ηγεσία του Νάιτζελ Φάρατζ.

Τα κόμματα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (LibDem) και των Σκωτσέζων αυτονομιστών (SNP) συμφώνησαν (και μάλιστα ενημέρωσαν γι’ αυτό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ) να προωθήσουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 9 Δεκεμβρίου, με δεδομένο ότι οι «27» προσφέρουν νέα ευέλικτη παράταση υπό προϋποθέσεις μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τα δύο κόμματα τα οποία αντιτίθενται συνολικά στην ιδέα της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. – ωστόσο, είναι αυτά ακριβώς που τείνουν χείρα βοηθείας στον Τζόνσον.


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα