COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ: ‘Αποκεφάλισαν’ Τσακαλώτο, Παππά και Πολλάκη! Όλο το καυτό παρασκήνιο!

Τα πάνω-κάτω στο εσωκομματικό χρηματιστήριο του ΣΥΡΙΖΑ φέρνουν οι αλλαγές του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, στην ανακατανομή των τομέων ευθύνης, που ανακοινώθηκε μετά την εκλογή του νέου γραμματέα του κόμματος.

Ο πολυδιαφημιζόμενος “ανασχηματισμός” Τσίπρα έκρυβε πολλές εκπλήξεις και κυρίως την εκπαραθύρωση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από τον τομέα, παρότι ο τελευταίος διατηρούσε επί χρόνια αποκλειστικά και μόνο το χαρτοφυλάκιο αυτό για λογαριασμό της Κουμουνδούρου.

Η κόκκινη “τσαρίνα”

Η αλλαγή σκυτάλης στον τομέα Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αποκτά προστιθέμενη πολιτική αξία από το γεγονός ότι τον κ. Τσακαλώτο διαδέχεται στο “πυρίκαυστο” χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών η Έφη Αχτσιόγλου, πρώην υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τσίπρα. Η μετάβασή της από την ασφάλεια των εργασιακών, που τα γνωρίζει επισταμένα, στον τομέα Οικονομικών συνιστά είδηση, αλλά και προφανές ρίσκο για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο λόγω του νεαρού της ηλικίας της, αλλά και της έλλειψης εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων επί των οικονομικών, σε μια περίοδο μάλιστα παγκόσμιων και διαρκών ανακατατάξεων στα διεθνή και ευρωπαϊκά οικονομικά λόγω της πανδημίας.

Το παρασκήνιο

Η καρατόμηση Τσακαλώτου, πάντως, ήρθε τρεις ημέρες μετά την εγκωμιαστική αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αναφορικά με το “μαξιλάρι ασφάλειας”, το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε δείγμα νοικοκυροσύνης, γέρνωντας την πλάστιγγα προς την πλευρά Τσακαλώτου στη σωβούσα εσωκομματική διαμάχη του με τον πρώην υπουργό, Παύλο Πολάκη.

Η αποστροφή Τσίπρα, ωστόσο, δεν προμήνυε με τίποτα τη σημερινή εξέλιξη, δεδομένου ότι ο κ. Τσακαλώτος εγκαταλείπει το ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο, για να διατηρήσει τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και το ρόλο του συντονιστή του τομέα Οικονομικών Υποθέσεων – Παραγωγής και Εμπορίου, κάτω όμως από τη γενική καθοδήγηση του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Αντίθετα, στο φυσικό του χώρο, δηλαδή τον τομέα Ανάπτυξης επιστρέφει ο μέχρι πρότινος, εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είναι έμπειρος κατά γενική ομολογία τεχνοκράτης στα ζητήματα οικονομίας και ανάπτυξης.

Επιβίωση Παππά

Στον τομέα Υποδομών μετακομίζει και ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, ο οποίος μονοπώλησε τα εσωκομματικά δρώμενα το τελευταίο διάστημα, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις υποθέσεις Καλογρίτσα και Μιωνή. Παρότι άφησε το ισχυρό χαρτοφυλάκιο της οικονομίας, ο κ. Παππάς παραμένει εντός κομματικού νυμφώνος και μάλιστα σε παραγωγικό τομέα ευθύνης, με αναπληρωτή τον Χρήστο Γιαννούλη.

Ανεβασμένοι και οι προεδρικοί

Πλην του κ. Παππά, με μεγαλύτερη παρουσία στο σκιώδες “υπουργικό” σχήμα εμφανίζονται και εκπρόσωποι της “προεδρικής” τάσης, καθώς τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Χρήστος Σπίρτζης, αντικαθιστώντας όμως το Γιάννη Ραγκούση, ενώ τον τομέα Εργασίας αναλαμβάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Σε ισχυρό ρόλο εμφανίζεται και ο βουλευτής,Κώστας Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών στο εξής και εκπρόσωπος της γενιάς των 40αρηδων.

Νέες αφίξεις από την “προεδρική” πτέρυγα είναι η Θεοδώρα Τζάκρη ως Αναπληρώτρια στον Τομέα Εξωτερικών, η Χαρά Καφαντάρη ως Αναπληρώτρια στον τομέα Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η νεαρή Νατάσα Γκαρά στον τομέα ψηφιακής διακυβέρνησης.

Η σκυτάλη στη νέα γενιά

Από τις εσωκομματικές ανακατατάξεις εμφανής είναι η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να περάσει την ευθύνη της παραγωγής πολιτικής στην νεότερη γενιά, αφήνοντας εκτός από νευραλγικές θέσεις τη λεγόμενη “ιστορική ηγεσία”. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο πρώην υπουργός, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίςο διατηρεί το χαρτοφυλάκιό του της Εθνικής Άμυνας, με την είσοδο ωστόσο σε θέση αναπληρωτή του Γιώργου Τσίπρα. Λόγω της αποδοχής του από όλες τις πτέρυγες του κόμματος, σταθερός στο χαρτοφυλάκιό του παραμένει και ο Νίκος Φίλης, έχοντας χρεωθεί μετεκλογικά την παιδεία.

Σε δεύτερο πλάνο ο Πολάκης

Με περιορισμένο ρόλο εμφανίζεται στην νέα ηγετική ομάδα ο πρώην υπουργός, Παύλος Πολάκης, ο οποίος παραμένει αναπληρωτής στον Τομέα Εσωτερικών υπό τον Κώστα Ζαχαριάδη και θα μοιράζεται το αντιπολιτευτικό έργο με άλλους δύο συναδέλφους του, Κυριακή Μάλαμα και Μίλτο Χατζηγιαννάκη.

Back to top button