COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χάος από την πρώτη φωτιά στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας – Ακολούθησαν άλλες τρεις – Στο προσκήνιο ο εμπρησμός

Πολύ μεγαλύτερης έκτασης αποδεικνύεται η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων», σε άδειο θάλαμο του δεύτερου ορόφου.

Όπως αποτυπώνουν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία»οι ζημιές δεν περιορίστηκαν στον θάλαμο, όπως ανέφερε το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, αλλά η φωτιά επεκτάθηκε και εκτός αυτού, στον διάδρομο.

Δηλαδή, από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα ή δεν «ταξίδεψαν» οι φλόγες και σε άλλους θαλάμους καταστρέφοντας εξοπλισμό.

Πάντως, οι νεότερες πληροφορίες που έρχονται από το νοσοκομείο αναφέρουν ότι τα διάφορα χειρουργεία θα αναβληθούν για αδιευκρίνιστο αριθμό ημερών, μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που προξένησε η πυρκαγιά και ότι είναι διάχυτος ο φόβος μεταξύ του υγειονομικού προσωπικού σχετικά με το ανύπαρκτο σύστημα πυρανίχνευσης, όσο και από τους άδειους κρουνούς, έλλειψη που εντόπισαν οι πυροσβέστες όταν πήγαν να σβήσουν τη φωτιά και δεν βρήκαν ίχνος νερού εντός τους.

Απουσία πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας

Μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν εξακριβωθεί και οι μαρτυρίες εργαζομένων και συνδικαλιστικών φορέων κάνουν λόγο για απουσία συστήματος πυρασφάλειας στο νοσοκομείο, ιδίως στη συγκεκριμένη πτέρυγα, με το μέλος του Συλλόγου των Εργαζομένων του νοσοκομείου Γιάννη Τσολάκη να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει σύστημα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης, γιατί εάν υπήρχε πυρανίχνευση, θα μπορούσε να ανιχνευτεί η φωτιά, οπότε δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη κινητοποίηση (σ.σ.: της Πυροσβεστικής) και δεν θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων».

Θυμίζουμε ότι η φωτιά ξέσπασε στις 2.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης σε άδειο θάλαμο στο νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου υπήρχαν κλινοσκεπάσματα και στατικός εξοπλισμός. Το νοσηλευτικό προσωπικό αντιλήφθηκε τη φωτιά σχεδόν αμέσως, λόγω των καπνών, και αμέσως κάλεσε την Πυροσβεστική. Στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα προκειμένου να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία εν τέλει κατασβέστηκε πλήρως στις 4.35 το πρωί.

Ο λόγος που η φωτιά δεν έγινε αμέσως αντιληπτή, σύμφωνα με τον κ. Τσολάκη, είναι διότι δεν υπήρχε πυρανίχνευση. «Εάν υπήρχε πυρανίχνευση και άρχιζαν να πέφτουν σταγόνες νερού, προφανώς θα είχε προληφθεί» δήλωσε, ενώ κύριο αίτιο της απουσίας πυρανίχνευσης θεωρεί πως είναι η ελλιπής χρηματοδότηση των νοσοκομείων.

Άμεση αντίδραση

;Oπως γράψαμε χθες, άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), που ξεκάθαρα έκαναν λόγο στις ανακοινώσεις τους για έλλειψη νερού στους πυροσβεστικούς κρουνούς του νοσοκομείου, αλλά και πλήρη απουσία συστήματος πυρανίχνευσης στην πτέρυγα από όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η μαρτυρία του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνου Παπανικολάου, που δήλωσε ότι μόνο το 1/3 περίπου των κτιριακών υποδομών του νοσοκομείου αυτού διαθέτει σύστημα πυρανίχνευσης. Πάντως, το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η 2η ΔΥΠΕ για το περιστατικό δεν αναφέρει καν την έλλειψη συστήματος πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας στο κτίριο.

Τρεις φωτιές εκδηλώθηκαν από το βράδυ της Παρασκευής έως τα ξημερώματα του Σαββάτου!

Τρεις φωτιές εκδηλώθηκαν αργά χθες το βράδυ έως τα ξημερώματα, στο Γενικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Σημειώνεται ότι στις 17 Αυγούστου ήταν η πρώτη πυρκαγιά, σε δωμάτιο με κλινοσκεπάσματα του 2ου ορόφου, με τις συνέπειές της να τις βλέπετε πιο πάνω, στο αποκαλυπτικό θέμα της εφημερίδας «δημοκρατία».

Τα νέα περιστατικά πυρκαγιάς σύμφωνα με ανακοίνωση της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, περιγράφηκαν ως εξής:

Χθες 18/8/2023 περίπου στις 23.30 στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «’Αγιος Παντελεήμων», στον συνδετικό διάδρομο μεταξύ ΤΕΠ και Κτιρίου Μαντούβαλου εκδηλώθηκε φωτιά από άγνωστα αίτια σε συστάδα χαρτόκουτων. Το προσωπικό ασφάλειας και τεχνικοί του νοσοκομείου επιχείρησαν με φορητά πυροσβεστικά μέσα, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία η όποια και ολοκλήρωσε το έργο της κατάσβεσης.

Στη 01.40 της 19/8/2023 νέα εστία φωτιάς εντοπίστηκε σε χώρο της Α Χειρουργικής Κλινικής σε σωρό χαρτιών. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε άμεσα και έγινε ολική κατάσβεση από το προσωπικό με χρήση φορητών πυροσβεστικών μέσων και ρίψης ύδατος από τις πυροσβεστικές φωλιές. Επιπλέον κλήθηκε η ‘Άμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και διενεργήθηκαν έλεγχοι σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς του νοσοκομείου από ομάδες της Δίας και του προσωπικού ασφάλειας. Προσωρινά αποκλείστηκε η έξοδος από το νοσοκομείο ώστε να διευκολυνθούν οι έρευνες.

Στις 04.30 της 19/8/2023 εστία φωτιάς εκδηλώθηκε σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου κοντά στη σκάλα εισόδου του οικήματος που στεγάζονται οι κοιτώνες των ιατρών, σε κάδο ακάθαρτου ιματισμού. Η φωτιά αντιμετωπίστηκε ολικά από το προσωπικό ασφάλειας που είχε εντολές για περιπολίες με τη χρήση φορητών μέσων και ρίψης ύδατος από πυροσβεστική φωλιά ενώ εκ νέου κλήθηκε η ‘Αμεση Δράση της Ελληνικής Αστυνομίας και επί τόπου κατέφθασε περιπολικό και δύναμη της ομάδας Δίας που διενέργησε ελέγχους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του Νοσοκομείου καθώς επίσης και στον περιβάλλοντα χώρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας κλιμάκιο του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά διενεργούσε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του πρώτου χρονικά συμβάντος.

Σε καμία περίπτωση δεν κινδύνεψε ασθενής δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα υγείας σε νοσηλευόμενο η εργαζόμενο του νοσοκομείου και δεν χρειάστηκε να πραγματοποιηθεί εκκένωση σε κανένα χώρο του νοσοκομείου. Μικρής κλίμακας ζημίες προκληθήκαν σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό του νοσοκομείου.

Εμπρησμοί;

Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής όπως έγινε γνωστό, έχει αναλάβει τη διερεύνηση των περιστατικών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο του εμπρησμού, κάτι για το οποίο εμφανίζονται σίγουροι τόσο ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και διευθυντής της Νευροχειρουργικής του Νοσοκομείου Πάνος Παπανικολάου, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης.

Οι φωτογραφίες του newsbreak.gr από τη δεύτερη φωτιά

Back to top button