COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

‘Χαστούκι’ στον Ερντογάν από τον Αμερικανό υπ. Ενέργειας: Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την κατασκευή του αγωγού East Med!

Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (της Angeliki Koutantou) από την Αθήνα καταγράφει την δήλωση του Υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ Dan Brouillette, σύμφωνα με τον οποίον οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στηρίξουν την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed, «συνεχίζοντας τη συνεργασία τους με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μέχρι την ολοκλήρωση του έργου».

«Υπάρχει ακόμα πολύ έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικές επιχειρήσεις και από κυβερνήσεις της περιοχής για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη ολοκλήρωση του αγωγού», συμπλήρωσε.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν ήδη εγκρίνει τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed, η οποία σχεδιάζεται αρκετά χρόνια, με στόχο την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας για το ύψος της επένδυσης μέχρι το 2022 και την ολοκλήρωση του αγωγού (κόστους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ) μέχρι το 2025, προκειμένου να υπάρξει μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.

Η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, στόχος που βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την Washington. Η εισαγωγή φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπορική λειτουργία του αγωγού TAP, ο οποίος εκκινεί από την Κασπία θάλασσα και διασχίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα, καταλήγοντας στην Ν. Ιταλία, έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα. Η Ελλάδα σκοπεύει, επίσης, να κατασκευάσει έναν αγωγό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) βόρεια από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος θα συνδέεται με τον TAP και έναν άλλο αγωγό που κατασκευάζει από κοινού με τη Βουλγαρία.

Τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσόγειου, ανέδειξε μιλώντας με δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Νταν Μπρουλέτ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε στη χώρα μας κατά τη διήμερη επίσκεψή του, ο Νταν Μπρουλέτ είπε πως συζήτησε για την ανάγκη ασφάλειας της περιοχής, τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ασφάλεια της περιοχής, καθώς για τον αγωγό EastMed και το αποτύπωμά του στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και για την ενεργειακή μετάβαση που συντελείται στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της μετάβασης, η χρήση φυσικού αερίου, η εισαγωγή του, η ανάπτυξη υποδομών στην Ελλάδα για την εισαγωγή του, η διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου με άλλους αγωγούς στην περιοχή είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, δήλωσε ενθουσιασμένος που βλέπει τη χώρα να κινείται στον δρόμο της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να τη βοηθήσουν. Ειδική αναφορά έκανε στη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικανικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών συσσωρευτών. Προσέθεσε πως αυτού του είδους η συνεργασία είναι σημαντική για την καλύτερη ενσωμάτωση των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επιπλέον, εξέφρασε την προσδοκία της αμερικανικής πλευράς να εμβαθύνει αυτές τις μορφές συνεργασίας με την Ελλάδα.

Περαιτέρω, εκτίμησε πως θα συνεχίσουν να έρχονται αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, καθώς η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

Ερωτηθείς πότε βλέπει τη δημιουργία ευκαιριών στον ελληνικό ενεργειακό τομέα για τους Αμερικανούς επενδυτές, απάντησε επιγραμματικά πως τώρα είναι η ώρα. Επιχειρηματολογώντας στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η χώρα μας, με έμφαση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας πως έχουν ανοίξει την πόρτα στους επενδυτές και ειδικότερα οι Αμερικανοί επενδυτές είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Συνοψίζοντας, τόνισε πως στο βαθμό που η κυβέρνηση συνεχίσει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η χρήση φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου θα συνεχιστεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια και σημείωσε πως για τον λόγο αυτό το ενδιαφέρον αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών θα συνεχιστεί για καιρό στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum-EMGF), είπε πως η Ελλάδα είναι σημαντικό μέρος του και εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην υλοποίησή του East Med, του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, επισήμανε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την ενδεχόμενη συμμετοχή τους στο Φόρουμ σύντομα με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ελλάδα, το Ισραήλ και τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλιστεί ότι η κατασκευή του East Med θα προχωρήσει. Διέκρινε εξάλλου πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από την ιδιωτική βιομηχανία όσο και από τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την περιοχή για την ανάπτυξη των έργων υποδομής του East Med όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΠΗΓΗ: Reuters, ΑΠΕ

Back to top button