ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Χειρισμοί για κλάματα! Πως η άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, με πραγματικά πυρά γύρω από το Καστελόριζο, έγινε τελικά… άσκηση του Λιμενικού!

Πρόκειται για γκάφα ολκής ή για άτακτη υποχώρηση μπροστά στο ξεδιάντροπο θράσος και την πολιτική χυδαιότητα τους Τουρκίας;

Βεβαίως, τα πράγματα μιλούν από μόνα τους!

Το europost.gr παραθέτει τα γεγονότα, όπως ακριβώς έγιναν, ώστε τα συμπεράσματα να βγούν από τους ίδιους τους αναγνώστες!

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Η NAVTEX, που εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Π.Ν στο Ηράκλειο, με την οποία ανακοινώθηκαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή του Καστελόριζου, μεταξύ 26 και 30 Ιουλίου, σίγουρα αποτέλεσε μια έκπληξη.

Αυτό, γιατί την ώρα, που η Αθήνα αγωνίζεται για αποκλιμάκωση, το Π.Ν εμφανίζεται να δίνει εντολή για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά, στην ίδια «διακεκαυμένη» ζώνη.

Η δημοσιοποίηση της Navtex έφερε την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία εξέδωσε anti-Navtex, μιλώντας για καθεστώς αποστρατικοποίησης των νήσων, σύμφωνα με την Συνθήκη του 1947.

Και ξαφνικά, μετά την έκδοση της Τουρκικής anti- Navtex, το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έπαθε ‘κόκο-μπλόκο’ και έσπευσε να διαψεύσει την ίδια του τη Navtex, που εξέδωσε πρώτο!

Η δικαιολογία ποιά ήταν; Ότι δήθεν η σχετική Navtex αφορούσε το Λιμενικό και αναφερόταν σε ασκήσεις με πυρά του… Λιμενικού Σώματος!

Ποιόν να πιστέψει κανείς; Είναι σοβαροί οι κύριοι, που εξέδωσαν τις σχετικές ανακοινώσεις στην Αθήνα; Δηλαδή εξέδωσε κοτζάμ Navtex το Λιμενικό Σώμα, για να κάνει άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο; Αλλά το Λιμενικό Σώμα στα περιπολικά του σκάφη έχει μόνο κάτι απλά πολυβόλα! Και τα στελέχη του φέρουν ελαφρύ οπλισμό!

Τελικά, πρόκειται για γκάφα ή για άτακτη υποχώρηση έναντι της Τουρκίας; Δηλαδή, μήπως το Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε αρχικά την άσκηση, αλλά μετά την πήρε άρον – άρον πίσω και για να δικαιολογηθεί είπε ότι επρόκειτο για άσκηση του Λιμενικού;

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται επίσημες απαντήσεις. Γιατί, άλλο αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και άλλο υποχώρηση της Ελλάδος και ακύρωση ολόκληρης άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από την προειδοποιητική anti-Navtex της Τουρκίας!

Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε πάντοτε τις Ελληνικές Αρχές και τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες τιμούμε, σεβόμαστε και αγαπούμε! Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και για το υψηλό πατριωτικό τους φρόνιμα!

Αλλά, πως να το κάνουμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εθνικά απαραίτητο να διευκρινιστούν άμεσα ορισμένα κρίσιμα ζητήματα!…

Back to top button