COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

«Χειρόφρενο» στη μετονομασία του σταθμού Ευαγγελισμός του Μετρό σε «Παύλος Μπακογιάννης»

Η πρόταση για αλλαγή του ονόματος των σταθμών του Μετρό Ευαγγελισμός σε «Παύλος Μπακογιάννης» «Άγιος Δημήτριος» σε «Αλέκος Παναγούλης έγινε γνωστή μέσα στο Σαββατοκύριακο και άντεξε μόλις λίγες ώρες. Αποσύρθηκε αφού πρώτα η ίδια η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη είχε ζητήσει να μην προχωρήσει.
Η διοίκηση του Αττικό Μετρό φαίνεται ότι δεν υπολόγισε τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε η αλλαγή του ονόματος ενός κεντρικότατου σταθμού του Μετρό ο οποίος ύστερα από 20 χρόνια έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού και στις συνήθειες των επιβατών. Αλλά και ενός σταθμού του Μετρό με το όνομα ενός μεγάλου και γνωστού νοσοκομείου καθημερινού προορισμού δεκάδων χιλιάδων επιβατών από κάθε γωνιά της χώρας. Ενός σταθμού του Μετρό του οποίου το όνομα, με άλλα λόγια, διευκολύνει. Και ένα σταθμό του μετρό που φέρει το όνομα μιας περιοχής η οποία ονομάζεται έτσι από το 19ο αιώνα.
Μια απόφαση της Αττικό Μετρό η τύχη της οποίας ήταν εν μέρη προδιαγεγραμμένες, αφού έχει αποδειχθεί, σε πολλές περιπτώσεις, ότι οι μετονομασίες δεν έχουν τύχη. Οπως συνέβη με την Πατησίων και την Πανεπιστημίου, οι οποίες μετονομάστηκαν σε 28η Σεπτεμβρίου και Ελευθερίου Βενιζέλου 75 χρόνια πριν, αλλά ποτέ κανείς δεν υιοθέτησε τις ονομασίες αυτές! Μπήκαν απλά οι νέες ταμπέλες που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να μπερδεύουν όσους βρεθούν στην περιοχή.

Η ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη για το Μετρό

Αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οικογένεια Μπακογιάννη για τη μετονομασία του σταθμού Ευαγγελισμός του Μετρό. «Ευχαριστούμε θερμά την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», την οποία όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε.
Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα.
Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα. Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί. Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Ταχιάος: Δεν μου ήρθε θεία επιφοίτηση για το Μετρό Ευαγγελισμός!

Απάντηση στο σάλο που προκλήθηκε για τη μετονομασία του σταθμού του Μετρό Ευαγγελισμός, έδωσε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος, στηρίζοντας φυσικά την απόφασή του μέχρι τέλους, αλλά υποστηρίζοντας ότι είχαν προηγηθεί και οι απαραίτητες συνεννοήσεις για τη μετονομασία των σταθμών του Μετρό. «Έχω αποφύγει να σχολιάσω το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του μετρό της Αθήνας, πριν να έχω εικόνα της κατάληξής του. Τώρα, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη, οφείλω να το κάνω:
Δεν μου ήρθε ξαφνικά θεία επιφοίτηση και με το «καλημέρα» ένας Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Αττικό Μετρό αποφάσισε να βαφτίσει ξανά τους σταθμούς της Αθήνας. Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης.
Ξέρω καλά τις περιπλοκές μιας μετονομασίας, αφού έχω 20 χρόνια προϊστορίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορούσα να γνωρίζω και τις πολιτικές και τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος. Δεν συμφώνησα να εισηγηθώ κάτι που δεν μπορούσα να υποστηρίξω σε πολλαπλά επίπεδα. Όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι δεν θα το έκανα ποτέ.
Στο πολιτικό επίπεδο πιστεύω ότι ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Σε μία εποχή που όλα αυτά μοιάζουν σε πολλούς «ψιλά γράμματα» και στους δρόμους έφτασαν να αλωνίζουν ελεύθερα οι νοσταλγοί των ναζί, ενώ και ο δολοφόνος Κουφοντίνας έκανε αυτοψία στα ματωμένα ίχνη που ο ίδιος έσπειρε στους αθηναϊκούς δρόμους, η εμφατική ανάδειξη θετικών συμβόλων της πολύ σύγχρονης ιστορίας είναι επιτακτική.
Γιατί στο μετρό, λοιπόν; Πιστεύω ότι σε μία σύγχρονη πόλη και μάλιστα με τις ευκολίες που παρέχουν σήμερα τα smartphones, οι ονομασίες των σταθμών μπορούν κάλλιστα να ιντριγκάρουν τον πολίτη και ιδανικά κάθε χρήστη που έχει κάτι να αποκομίσει από αυτές, χωρίς δογματική προσκόλληση στην αναφορά στον χώρο. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το «Αθηναϊκή Τριλογία». Όμως «Ευαγγελισμός»; Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι «Εθνική Πινακοθήκη» που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης; Ας μην υπερβάλλουμε! «Botzaris» λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του μετρό. Γιατί όχι, «Παύλος Μπακογιάννης» ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί.
Σε κάθε περίπτωση, λυπούμαι που έγινα και ο ίδιος, άθελά μου, μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο «κάδρο» έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30η επέτειο της δολοφονίας του.
Υ.Γ.: Με αυτήν μου την ανάρτηση εξαντλώ το θέμα. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε τίποτε και κανέναν για το γεγονός, ούτε να μπω σε θεωρητική συζήτηση για τις ονοματοδοσίες.

Back to top button