COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑ

Η χώρα σε απεργιακό κλοιό λόγω ακρίβειας – Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό και ταξί η Αθήνα – Ακυρώσεις και τροποποιήσεις σε πτήσεις και δρομολόγια πλοίων! Συλλαλητήρια και πορείες διαμαρτυρίας σε όλες τις μεγάλες πόλεις!


Σε μαζική συμμετοχή τόσο στην απεργία που διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, όσο και στο συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά και στα κατά τόπους συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, κάλεσε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) τους εργαζόμενους.

«Οι εργαζόμενοι, μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια, που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, που επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια. Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους, αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Με τα νέα δεδομένα, τα μέσα μεταφοράς σήμερα, Τετάρτη, θα κυκλοφορήσουν ως εξής

– Γραμμή 1 (ΗΣΑΠ): Κυκλοφορία και δρομολόγια από τις 09.00 το πρωί έως τις 17.00.

– Γραμμές 2 και 3 (Μετρό): 24ωρη απεργία και κανένα δρομολόγιο.

– Τραμ: Δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00.

– Λεωφορεία: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.

– Τρόλεϊ: 24ωρη απεργία – Κανένα δρομολόγιο.

Χωρίς δακτύλιο η Αθήνα, στην απεργία και τα ταξί

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και τα ταξί.

Επίσης, τα ΙΧ θα κυκλοφορούν αύριο ελεύθερα χωρίς τους περιορισμούς του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της γενικής απεργίας.

Σύμφωνα, δε, με προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, θα κινηθούν μόνο τα οχήματα των ΚΤΕΛ, στις 60 γραμμές. Σημειώνεται ότι κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η γραμμή Ν1, που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air
Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air θα υπάρξουν σήμερα Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 λόγω της 6ωρης στάσης εργασίας της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ) και της 24ωρης στάσης εργασίας της Ο.Σ.Υ.Π.Α.

Ειδικότερα, λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) καθώς και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (Ο.Σ.Υ.Π.Α.), σε 6ωρη (10:00 – 16:00 τοπική ώρα) και σε 24ωρη αντιστοίχως στάση εργασίας, θα υπάρξουν συνολικά ακυρώσεις 50 πτήσεων καθώς και τροποποιήσεις 42 πτήσεων, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού δικτύου τους.

Η AEGEAN και η Olympic Air θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να προωθήσουν τους επιβάτες των ως άνω ακυρωμένων πτήσεων στις πτήσεις των δικτύων τους, τις επόμενες ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com και της Olympic Air www.olympicair.com ή επικοινωνήσουν στα κάτωθι τηλέφωνα:

Για την AEGEAN:

801 1120000 (από σταθερό), 210 6261000 (από κινητό)

Για την Olympic Air:

801 801 0101 (από σταθερό), 210 3550500 (από κινητό)

Συμμετέχει η ΠΝΟ – Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία
Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν και τα πλοία σήμερα, Τετάρτη 09/11, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ.

Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 00.01 με λήξη στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Ναυτεργατικά σωματεία αναμένεται να πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο λιμάνι απέναντι από τον Ηλεκτρικό Σταθμό για περιφρούρηση της απεργίας.

Η ΠΝΟ, σε ανακοίνωσή της, ζητεί την έγκαιρη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανανέωση και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ιδιαίτερο βάρος στις ΣΣΕ των φορτηγών πλοίων, που έχουν να ανανεωθούν από το 2010 και ταυτόχρονα τον συνεχή έλεγχο της πιστής τήρησης και εφαρμογής των συμβάσεων και της κείμενης νομοθεσίας.

Επίσης ζητά την κατάργηση του Ν. 4150/2013 με τον οποίο μειώθηκαν οι οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων και την επανεξέταση των συνθέσεων των ταχυπλόων, με ρητή πρόβλεψη και καθιέρωση διπλών πληρωμάτων, ώστε να τηρούνται πιστά τα όρια και οι ώρες απασχόλησης.

Τέλος, απαιτεί τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση και καταπολέμηση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, με ταυτόχρονη καθιέρωση πάγιου συστήματος οικονομικής ενίσχυσης και προστασίας των ανέργων ναυτικών με άμεση αύξηση του προβλεπόμενου επιδόματος ανεργίας και εξασφάλισης δωρεάν περίθαλψης στους ίδιους και στις οικογένειες τους.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης συμμετέχει την Τετάρτη, στην πανελλαδική απεργία
Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου αν και ενημερώθηκε, όπως σημειώνει σε ανακοίνωση, ότι 14 από τα 15 σωματεία της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.) απέρριψαν την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: «το ενεργειακό και η ακρίβεια μας απειλούν όλους. Η εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη είναι σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε οι ίδιοι τις επιχειρήσεις μας, συμμετέχοντας και στην πορεία και στην απεργία. Το κάλεσμα στην πορεία θα είναι στην πλατεία Κοραή, στις 11.00.

Τα αιτήματα

Πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας.
‘Αμεση μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση για επιστρεπτέες έως 30.000 ευρώ.
Διαγραφή όλων των κορωνοχρεών για το 2020 και το 2021.
Ασφάλιση για όλους και επανένταξη σε 120 δόσεις.
Φρένο στην ακρίβεια των πρώτων υλών.
Νομοθετική ρύθμιση “παγώματος” των ενοικίων και απαγόρευση εξώσεων μέχρι το τέλος του 2023.
Μείωση του ΦΠΑ στο 6% μέχρι το τέλος του 2023.
Συνέχιση του προγράμματος “ΓΕΦΥΡΑ” μέχρι το τέλος του 2023.
Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων (προστασία Α΄κατοικίας και δικαιοστάσιο) μέχρι το τέλος του 2023.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Δωρεάν τεστ για όλους, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους».

Back to top button