COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

‘Χορεύει’ ο Σουλτάνος: Η Μέρκελ βλέπει «πρόοδο» με τον Ερντογάν μετά τις θρασύτατες προκλήσεις στα κατεχόμενα και ο ΟΗΕ «προτρέπει» την Τουρκία «να πάρει πίσω την απόφαση για το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων»!

Οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα συνιστούν «οπισθοδρόμηση και απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» κατά τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία πρόσθεσε πάντως ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε από τέτοιες οπισθοδρομήσεις». Σε ερώτημα την Πέμπτη, κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου πριν από τις θερινές διακοπές, σχετικά με «αποτυχία των διαπραγματεύσεων» εξαιτίας της τουρκικής στάσης, η καγκελάριος σημείωσε ότι είναι αρχή της να μη μιλάει για αποτυχία σε διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχει πρόοδος και οπισθοδρόμηση», είπε χαρακτηριστικά, και ανέφερε ότι «οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ευτυχώς έχουν επανεκκινήσει, υπήρξε και συνάντηση μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου». «Εμείς πάντα υποστηρίζαμε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήδη πετύχαμε κάποια μικρότερα βήματα. Αυτά (τα βήματα) γίνονται τώρα πιο δύσκολα, διότι σχετικά με την Κύπρο, ο τούρκος πρόεδρος, σε απόκλιση από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, εστιάζει αποκλειστικά σε μία λύση δύο κρατών, κάτι το οποίο βεβαίως δεν γίνεται αποδεκτό από την ελληνοκυπριακή πλευρά», συνέχισε η καγκελάριος. Πρόσθεσε ακόμη: «Εδώ πρέπει να προσπαθήσουμε τώρα να κατευθύνουμε τις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με πολλή υπομονή -και αυτό είναι δύσκολη δουλειά- στην σωστή κατεύθυνση. Αυτό τώρα ήταν σίγουρα μία οπισθοδρόμηση, αλλά από τέτοιες οπισθοδρομήσεις δεν πρέπει να αποθαρρυνόμαστε». Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Ειδικότερα για τη σχέση ΕΕ και Τουρκίας και την προοπτική ένταξης της Αγκυρας, η Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε: «Δεν έβλεπα -και εξακολουθώ να μην βλέπω- ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για καλές σχέσεις με την Άγκυρα. «Για αυτόν τον λόγο τάχθηκα υπέρ του -όπως έχει συμφωνηθεί και στη Συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας- να ξεκινήσουμε συζητήσεις για την Τελωνειακή Ένωση με την Τουρκία και έχουμε δώσει εντολή στην Επιτροπή να εργαστεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε η Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας σε συνδυασμό με τη συμφωνία για το Προσφυγικό, αναφερόμενη και στην απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για περαιτέρω οικονομική στήριξη της Τουρκίας. «Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίσαμε να δώσουμε άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία ως στήριξη για την δουλειά της με τους πρόσφυγες. Και ακριβώς για αυτά τα θέματα είμαι σε συνομιλία με τον κ. Ερντογάν. Δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τους πρόσφυγες ως πολιτικό εργαλείο, είναι άνθρωποι», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος και σημείωσε για ακόμη μία φορά ότι η Τουρκία «φροντίζει με εξέχοντα τρόπο ιδιαίτερα για Σύρους πρόσφυγες, έχει κάνει πολλά και την έχουμε στηρίξει σε αυτό», για να καταλήξει εκφράζοντας την επιθυμία η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να εξελιχθεί περαιτέρω, καθώς, όπως είπε, αυτό είναι το καλύτερο για τους ανθρώπους.

Ο ΟΗΕ «προτρέπει» την Τουρκία «να πάρει πίσω την απόφαση για το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων»

Ένα προσχέδιο της δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καλεί την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους να αντιστρέψουν την απόφαση ανοίγματος ενός οικιστικού τμήματος της Αμμοχώστου και να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Σύμφωνα με την Washington Post που αποκαλύπτει το προσχέδιο, τα 15 έθνη που συμμετέχουν στο ΣΑ αναμενόταν να συζητήσουν τη βρετανική δήλωση την Τετάρτη το βράδυ και αν δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, θα μπορούσε να εγκριθεί σήμερα.

Η δήλωση ήρθε μετά από μια κλειστή ενημέρωση στο συμβούλιο την Τετάρτη, από τον απερχόμενο ειδικό εκπρόσωπο του ΟΗΕ που επικεντρώθηκε στην ανακοίνωση του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ ότι ένα τμήμα 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,35 τετραγωνικά μίλια) του προαστίου Βαρώσια θα αλλάξει από στρατιωτικό σε πολιτικό έλεγχο. Το έκανε πριν από τη στρατιωτική παρέλαση στην οποία παρευρέθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για να «τιμήσει» την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η προτεινόμενη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επαναλάβει «ότι δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνα με τα ψηφίσματά του».

Το προσχέδιο της δήλωσης υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής ψηφισμάτων του συμβουλίου «συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των Βαρωσίων στη διοίκηση του ΟΗΕ».

Θα εκφράζει επίσης «βαθιά ανησυχία» για την ανακοίνωση της Τρίτης «σχετικά με το άνοιγμα μιας περιοχής που αποτελεί το 3,4% της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και την επανεγκατάσταση αυτής της ίδιας περιοχής».

Το προσχέδιο θα επιβεβαιώσει ακόμα τη δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας «για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού και βασιζόμενη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αναφέρεται στη σχετική Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Back to top button