COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Χορός εκατομμυρίων στην «Κιβωτό του Κόσμου»: Τα αστρονομικά ποσά, οι «ισχυρές φιλίες» του π. Αντώνιου, οι ‘περίεργες κρουαζιέρες και οι βασιλικές δαπάνες!

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις των ερευνών και των όσων έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις “μπίζνες” που είχαν ανοίξει ορισμένοι στην ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου και του πακτωλού χρημάτων που δαπανούνταν από τους διευθύνοντες την ΜΚΟ σε ταξίδια, επάργυρα μαχαιροπήρουνα και… μεταξωτές κουρτίνες!

Όμως ένα δημοσίευμα που θα συζητηθεί είναι ότι υπήρχαν πληροφορίες και καταγγελίες από το καλοκαίρι αλλά η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν είχε κάνει τίποτα και έτσι συνέχιζε επί μήνες η “λειτουργία” της με άρθρο κυριακάτικης εφημερίδας να μιλά για αδράνεια και κενά από το υπ. Προστασίας του Πολίτη και το υφ. Κοινωνικών Υποθέσεων.

Έτσι, μετά τα όσα ήρθαν στο προσκήνιο αναφορικά με το κρατικό χρήμα που λάμβανε η συγκεκριμένη οργάνωση και έφτανε τα 88.027.196 ευρώ μέσα σε τρία χρόνια (δηλαδή μόνο όσα έλαβε στην διάρκεια της κυβέρνησης Κ.Μητσοτάκη) για να διαχειρίζονται τα… «ασυνόδευτα παιδιά» και αποκαλύφθηκαν από απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην Βουλή, χορός εκατομμυρίων είχε ξεκινήσει και γύρω από τις ιδιωτικές εισφορές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εμπνευστή και ιδρυτή -εδώ και 24 χρόνια- της «Κιβωτού του Κόσμου», πατέρα Αντώνιου, ο απλός κόσμος και οι ισχυρές φιλίες που δημιούργησε μέσα από την πολυετή φιλανθρωπική του δράση, κατάφεραν να κάνουν το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής του πραγματικότητα, κάτι που μεταφράζεται στο σήμερα σε εκατομμύρια ευρώ, που διαθέτει η ΜΚΟ και διαχειριζόταν εκείνος ανάλογα με τους στόχους και τους σκοπούς της.

Όλα αυτά, τη στιγμή που σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, που κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, τα αρμόδια στελέχη της υπηρεσίας θα έχουν αλληλογραφία με τράπεζες για να διαλευκανθεί σε ποια τραπεζικά ιδρύματα διατηρούσαν λογαριασμούς τα μέλη των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων του ιδρύματος.

Στο πλαίσιο αυτό ο πατέρας Αντώνιος κατάφερε να εξασφαλίσει χορηγία ακόμα και για κρουαζιέρες με την Celestyal Cruises για εκείνον και τα παιδιά που επέλεγε να τον συντροφεύουν, ενώ το περασμένο καλοκαίρι με την δική του βοήθεια 40 μητέρες και παιδιά από την Ουκρανία ταξίδεψαν επίσης στα νησιά. Ταξιδιωτική χορηγία λάμβανε για τρία χρόνια και από την Aegean Airlines με αεροπορικά εισιτήρια, από την μια και οικονομική ενίσχυση από την άλλη, από τα μίλια εξαργύρωσης που συγκεντρώνονταν από τα μέλη της αεροπορικής εταιρείας.

Ακτοπλοϊκές χορηγίες εισιτηρίων είχε για αρκετά χρόνια και από την Hellenic Seaways και την Blue Star Ferries, με αποτέλεσμα να δικαιολογούνται πλήρως οι μετακινήσεις των παιδιών, όπως καταγγέλλουν τα ίδια, στις νησιωτικές δομές ανάλογα με τις ανάγκες.

Το έργο του, αλλά και οι πλούσιοι δωρητές της Κιβωτού, τον βοήθησαν ν’ αποκτήσει δομές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, εκτός από την Αθήνα, όπου τα πρώτα χρόνια μέρος των ενοικίων στο χώρος φιλοξενίας του Κολωνού, είχε πληρώσει η παρουσιάστρια Ρούλα Κορομηλά.

Στο όνειρό του βρήκε συμπαραστάτες το 2016 τον αντιδήμαρχο Βόλου και αλευροβιομήχανο, Κωνσταντίνο Λούλη, που του δώρησε τη βίλα του στο Διμήνι του Βόλου, μαζί με τα 25 στρέμματα που την περιβάλλουν και το 2020 άλλη μια κατοικία μαζί με 12 στρέμματα στον Άνω Βόλο.

Το σπίτι της Καλαμάτας δωρίστηκε το 2018 από την Μίνα Σπυροπούλου – Καρέλια και την κόρη της Ιωάννα, που αποφάσισαν να δωρίσουν στη δομή ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων με δύο ακίνητα, στη μνήμη του καπνοβιομήχανου Κωνσταντίνου Καρέλια.

Στην μνήμη της κόρης τους, Δέσποινας Κοντοπούλου, που έφυγε χτυπημένη από την επάρατη νόσο, οι γονείς της δώρισαν στην Κιβωτό το 2012 ένα τετραόροφο κτίριο στον Πειραιά, στο οποίο μέχρι σήμερα ζουν αποκλειστικά και μόνο κορίτσια. Παραχωρήθηκαν επίσης στην Κιβωτό κτίρια στην Κόνιτσα, στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης κι αλλού.

Μόνο για την θέρμανση των παιδιών στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, όπως αναφέρεται στο site της Κιβωτού, χρειάζονται 50χιλ ευρώ τον χρόνο με σκοπό να ζουν τα παιδιά σε ένα ζεστό περιβάλλον. Ποσό το οποίο από την μια ζητά να καλυφθεί από την βοήθεια – υστέρημα του κόσμου, όταν μεταξύ των χορηγών είναι και ο όμιλος εταιρειών Ελληνικά Πετρέλαια.

Το ίδιο ισχύει και για την συντήρηση των κτιρίων με βαψίματα των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, την στιγμή που η μεγαλύτερη αλυσίδα χρωματοπωλείων Τρακαδάς το 2021 ανέλαβε κι έβαψε στα πλαίσιο δωρεάς την κοινωνική δομή μέριμνας στη Χίο, ενώ το ίδιο είχε κάνει λίγο νωρίτερα σε Πωγωνιανή και Κόνιτσα. Παρ όλα αυτά η ΜΚΟ ζητούσε την συνδρομή του κόσμου προκειμένου να συγκεντρωθούν τα χρήματα βαψίματος και για αυτές τις δομές.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος πως οι διαχειριστές σε όσους ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά της Κιβωτού, δεν ζητούσαν τρόφιμα ή κάθε λογής ρούχα, αλλά αποκλειστικά και μόνο χρήματα κι αυτό γιατί ο πατέρας Αντώνιος είχε εξασφαλίσει δυνατές χορηγίες που κρατούσαν για χρόνια με αποτέλεσμα το φαγητό και των 500 παιδιών που σίτιζε καθημερινά να είναι σχεδόν εξασφαλισμένο.

Μόνο με τις εταιρίες τροφών Πίνδος, Δωδώνη, Πτηνοτροφική Ιωαννίνων η “Κιβωτός του κόσμου” συνεργάζεται από το 2014, ενώ δυνατές χορηγίες είχε εξασφαλίσει και με τα κατεψυγμένα προϊόντα του Μπάρμπα Στάθη,την Pizza Fun και την Βίκος.

Την τελευταία διετία κοντά στα παιδιά της Κιβωτού και η Πόλυ Γιώτη της γνωστής εταιρίας Γιώτη, που ανέλαβε να στηρίξει τα παιδιά που διαβιώνουν στα σπίτια της Κιβωτού του Κόσμου ανά την Ελλάδα, καλύπτοντας διατροφικές τους ανάγκες, μέσω προσφοράς βασικών προϊόντων διατροφής και παραπάνω από 2.5 τόνους άλευρα.

Σημαντική και η στήριξη όλα αυτά τα χρόνια από το σύνολο των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που συμπαραστέκεται στο έργο της «Κιβωτού» είτε προσφέροντας καρότσια με διάφορα προϊόντα είτε χρηματικά ποσά για να καλύπτονται κάποιες από τις ανάγκες.

Κιβωτός με… μεταξωτές κουρτίνες
Όλα αυτά, ενώ καθημερινά νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως σχετικά με τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, τους επικεφαλής της Κιβωτού του Κόσμου.

Όπως αναφέρουν μαρτυρίες στην εκπομπή «T-Live», πριν από δέκα χρόνια η πρεσβυτέρα είχε προχωρήσει σε δαπανηρές αγορές, πληρώνοντας μεγάλα ποσά σε μεταξωτές κουρτίνες.

«Ξόδεψε ένα πολύ μεγάλο ποσό για την εποχή, για κουρτίνες. Ήταν Σεπτέμβριος. Είχε έρθει με μια διακοσμήτρια και ψώνισε κουρτίνες, μεταξωτές κουρτίνες. Αν θυμάμαι καλά γύρω στις 3.500 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά η πωλήτρια του καταστήματος.

«Μου έκανε εντύπωση η Κιβωτός να ψωνίζει κουρτίνες τώρα, με τέτοιο ποσό και εκείνη την εποχή κιόλας. Θυμάμαι ότι είχε έρθει με διακοσμήτρια. Όλη την επιλογή την είχε κάνει η διακοσμήτρια. Το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι ήταν μεταξωτές κουρτίνες» δήλωσε η πωλήτρια.

Ακριβές αγορές πίσω από φιμέ τζάμια
Υπάλληλος καταστήματος που πουλάει αντίκες και πρόσφατα εξυπηρέτησε τον πατέρα Αντώνιο, υποστηρίζει ότι ο ιερέας έκανε τις πανάκριβες αγορές του μέσα από αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια.

«Δεν μου άρεσε και όλος αυτός ο τρόπος. Δηλαδή, ότι κάποιος είναι, κάποιος πολύ σπουδαίος, κάποιος VIP. Με την έννοια ότι είχε όλους αυτούς γύρω του να μιλάνε αντί για αυτόν. Τώρα φανταστείτε να είσαι στο κατάστημα και να είναι παρκαρισμένο το τζιπ έξω από το μαγαζί και να ζητάει να του πηγαίνουν τα πράγματα, να τα βγάζουν από το μαγαζί, έξω από την πόρτα, αντικείμενα και να τα πηγαίνουν έξω από το αμάξι, να τα βλέπει μέσα από το τζάμι το φιμέ, για να δει αν του κάνουν ή όχι» δήλωσε η πωλήτρια του καταστήματος.

Το… επάργυρο αλατοπίπερο
«Ήταν ένα γκρουπ πραγμάτων, είχαμε εισπράξει τότε 700 ευρώ. Δηλαδή συνολικά είχε ψωνίσει 4 ή 5 φορές. Τη μια φορά ήταν τα 700 ευρώ, την άλλη φορά ήταν 900, την άλλη ήταν 340. Δεν ήταν όμως για την Κιβωτό, ήταν είδη σπιτιού. Το αλατοπίπερο, σαν αλάτι και πιπέρι, τα επάργυρα που ήταν δυο παλιά κομμάτια, εμείς τα είχαμε 60 ευρώ. Αλλά, τα πήρε μαζί με κάποια άλλα πράγματα, μαζί με έναν πίνακα, με κάποια άλλα, τα οποία όλα μαζί έκαναν 340» επεσήμανε η ίδια γυναίκα στο T-live και πρόσθεσε:

«Εμένα μου είχε κάνει εντύπωση όταν είχε έρθει ο πάτερ, τη φορά που είχε έρθει στο μαγαζί, δεν απευθυνόταν καν. Δηλαδή ο ίδιος δεν σου μιλούσε, ενώ μπορεί να ήσουν μπροστά του, αν ήθελε κάτι να σε ρωτήσει, θα ρωτούσε τον (…) να σε ρωτήσει, να σου το πει».

Back to top button