COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ξέφρενο μετεκλογικό ράλι άνω του 6%


Με εκρηκτική άνοδο ξεκινά η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να σπεύδουν να αποτιμήσουν το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, χαιρετίζοντας την εμφατική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προλειαίνει το έδαφος για μια αυτοδύναμη και σταθερή κυβέρνηση 4ετίας -έστω κι αν απαιτείται ένας β’ γύρος εκλογών.

Με τους πολιτικούς κινδύνους να έχουν περιοριστεί αισθητά, η ελληνική αγορά οδεύει προς νέα υψηλά 9ετίας, καθώς οι traders αποφασίζουν να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο. Από τους μεγάλους ωφελημένους είναι αναμφισβήτητα οι μετοχές των τραπεζών και της ΔΕΗ, οι οποίες λαμβάνουν «δυνατή» ώθηση από την εν εξελίξει επαναξιολόγηση των ελληνικών assets.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο κατά 6,27% και σκαρφαλώνει στις 1.203,26 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 71 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.132,34 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 71 μονάδες (από 1.137,71 έως 1.208,32 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών υπερβαίνει με το «καλημέρα» τα 84 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης, όπως προαναφέρθηκε, είναι από τους μεγάλους κερδισμένους, καθώς η πολιτική σταθερότητα «ανοίγει» τον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Έτσι, εύλογα, εκτοξεύεται στο +13% και τις 998 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το 2016.

Η μετοχή της Eurobank πραγματοποιεί το ισχυρότερο ράλι, εκτινασσόμενη στο +17% και το 1,69 ευρώ. Κατά τουλάχιστον 12% διευρύνεται και η μετοχή της Πειραιώς, η οποία προσεγγίζει τα 2,7 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο +11,3% και το 1,33 ευρώ. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, δε, πραγματοποιεί διψήφια άνοδο στο +10,6% και τα 5,9 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank +11,33% 1,336 ευρώ
Eurobank 17,45% 1,6995 ευρώ
Εθνική Τράπεζα +10,63% 5,93 ευρώ
Πειραιώς +12,66% 2,67 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+7,36% και 2.970 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ «πρωταγωνιστεί» στο +11,5% και επιστρέφει στα 9 ευρώ, η οποία αποτελεί την τιμή της τελευταίας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Motor Oil εκτοξεύεται στο +5,9% και τα 22,6 ευρώ, ενώ άνω του 4% καθορίζεται η άνοδος για τις Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Σαράντης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Quest, Lamda και ΕΛΠΕ. Την ίδια στιγμή, η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται στο +2,7% και τα 14,2 ευρώ, με τη μετοχή της Coca – Cola να έπεται στο +1,4% και να προσεγγίζει εκ νέου το ορόσημο των 30 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+4,09% και 1.714 μονάδες), η μετοχή της ΕΧΑΕ ξεχωρίζει εύλογα στο +7,8% και τα 4,45 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την προοπτική ταχύτερης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Άνω του 5% κερδίζει και ο ΑΒΑΞ, ενώ οι μετοχές των Cenergy, Ideal, Premia, Profile και ΑΔΜΗΕ αυξάνονται κατά περίπου 4%. Στο υπόλοιπο ταμπλό, η μετοχή της MIG επιστρέφει άνω των 6%, πραγματοποιώντας άλμα της τάξης του 5%.

Συνολικά στην ελληνική αγορά, 86 μετοχές κινούνται ανοδικά, μόλις δύο καταγράφουν πτώση (Trastor, Παπουτσάνη), ενώ μία είναι αμετάβλητη. Η κεφαλαιοποίηση κυμαίνεται στα 82,1 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 3,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.

Μετεκλογικό ράλι στο Χ.Α.
Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης, ετοιμάζεται για νέα υψηλά 9ετίας, καθώς η διαφαινόμενη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις δεύτερες εκλογές (πιθανώς στις 25 Ιουνίου), σύμφωνα με τους αναλυτές, διασφαλίζει την πολιτική συνέχεια, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Παράλληλα, απομακρύνει τον κίνδυνο μιας κυβερνητικής ασυνέπειας ή αστάθειας, ενώ φέρνει πιο κοντά την προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Η πρώτη ευκαιρία για την επίτευξη του μεγάλου στόχου είναι η 9η Ιουνίου, όταν ο αμερικανικός οίκος Fitch πρόκειται να επικαιροποιήσει την ελληνική αξιολόγηση, η οποία αυτήν την στιγμή βρίσκεται ένα «σκαλί» κάτω του investment grade.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι επενδυτές θεωρούν πλέον ότι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα λάβει χώρα συντομότερα απ’ ό,τι θεωρούσαν προηγουμένως -και σίγουρα εντός του 2023- καθώς ο κίνδυνος της πολιτικής αναταραχής έχει εξαϋλωθεί.

Ο ούριος άνεμος στα ελληνικά assets αντικατοπτρίζεται και στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί κατά σχεδόν 10 μονάδες βάσης και να περιορίζεται στο 3,97%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα spreads (απόκλιση σε σχέση με τη γερμανική απόδοση), επίσης, αναδιπλώνονται προς την περιοχή των 150 μονάδων βάσης.

«Ο εκλογικός κύκλος ήταν το τελευταίο “βουναλάκι” για τις ελληνικές μετοχές. Με τα εμπόδια να φεύγουν, περιμένουμε μια ισχυρή επαναξιολόγηση των ελληνικών assets τις επόμενες εβδομάδες» αναφέρει η Eurobank Equities, σε πρωινό της σχόλιο, δίνοντας τον τόνο του σημερινού επενδυτικού κλίματος.

Υποστηρίζει δε, ότι οι επενδυτές θα υιοθετήσουν μια στάση ανάληψης υψηλότερου ρίσκου, μετατοπίζοντας το χαρτοφυλάκιο προς μετοχές, όπως οι τράπεζες και η ΔΕΗ, οι οποίες αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από τη διαφαινόμενη εκλογική νίκη της Ν.Δ.

Back to top button