ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρυσές λίρες: Σε υψηλό εξαετίας οι αγορές – Οι λόγοι πίσω από το «φρένο» στις πωλήσεις (πίνακες)

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΤτΕ για τις αγοραπωλησίες το α’ εξάμηνο του 2023 – Το… κεφάλι των αγοραστών κόντρα στο γενικότερο περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και οι χαμηλότερες «ταχύτητες» των πωλητών που έπειτα από μία 10ετή οικονομική κρίση έχουν αδειάσει τα σεντούκια

Advertisement

Σε αγορές περίπου 7.000 χρυσών λιρών προχώρησαν τους πρώτους έξι μήνες του 2023 οι Έλληνες, με τις πωλήσεις να παραμένουν σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα έναντι των αγορών, αν και μειωμένες κατά σχεδόν 33% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα ο χρυσός μοιάζει να χάνει λίγη από τη λάμψη του, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων, τα οποία καθιστούν περισσότερο ανταγωνιστικά τα περιουσιακά στοιχεία που προσφέρουν επιτοκιακές αποδόσεις, εντούτοις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι Έλληνες αγόρασαν 6.921 χρυσές λίρες (3.719 το α’ και 3.202 το β’ τρίμηνο), σχεδόν 1.000 περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Μία προσεκτική ματιά δε, στα συνολικά δεδομένα που διατηρεί η κεντρική τράπεζα αποκαλύπτει πως η φετινή είναι η υψηλότερη επίδοση (σ.σ. σε επίπεδο εξαμήνου) μετά το – όχι και τόσο μακρινό – 2017, οπότε και αγοράζονταν κατά μέσο όρο 85 λίρες την ημέρα (συνολικά 15.598 τεμάχια).

Όσον αφορά στις πωλήσεις, αυτές διαμορφώθηκαν σε 9.558 το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2023, ενώ ο αριθμός τους από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τα τέλη του περασμένου μήνα «άγγιξε» τις 21.542 χρυσές λίρες. Τα τελευταία χρόνια δε, οι πωλητές ολοένα και μειώνονται, με αρμόδιες πηγές να αποδίδουν το φαινόμενο στη μείωση του αποθέματος.

Όπως είχε γράψει το newmoney, το στοκ των διαθέσιμων λιρών έχει αρχίσει σιγά – σιγά να φθίνει. Η μεσαία τάξη, για παράδειγμα, που φέρεται να είχε στην κατοχή της τιςte περισσότερες λίρες, αναγκάστηκε να τις  ρευστοποιήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε μία προσπάθεια να επιβιώσει από τη 10ετή οικονομική κρίση.

Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου καταγράφουν πολλές διακυμάνσεις, με το υψηλότερο εύρος να σημειώνεται πρωτίστως σε περιόδους κρίσεων.

Ενδεικτικά, η τιμή άρχισε να παίρνει την ανιούσα την επομένη κιόλας της κήρυξης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ «σκαρφάλωσε» πολύ πάνω από τα 400 ευρώ/τεμάχιο αμέσως μετά το ξέσπασμα της νέας τραπεζικής κρίσης. Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό spread που επιμένει να διατηρεί η ΤτΕ, φαίνεται πως λειτουργεί αποτρεπτικά για μερίδα επενδυτών.

Advertisement

Αξίζει να αναφερθεί πως η διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης και αγοράς χρυσών λιρών έχει σε αρκετές περιπτώσεις φτάσει – ή και ξεπεράσει – τα 100 ευρώ/τεμάχιο, ενώ σήμερα περιορίζεται στα 88 ευρώ (πωλείται από την εποπτική αρχή στα 480,61 ευρώ, όταν οι ιδιώτες την πωλούν σε εκείνη στα 398,80 ευρώ).


Advertisement

Advertisement


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button