EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

‘Χρυσές’ μπίζνες: 5.000-7.000 ευρώ το ‘κεφάλι’, ζητούσε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών, που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με το Λιμενικό

Κύκλωμα παράνομης διακίνησης παράνομων μεταναστών, μέσω θαλάσσης, το οποίο ζητούσε από 5.000 μέχρι 7.000 ευρώ για να τους μεταφέρει στην Ιταλία με σκάφη, εξάρθρωσε η ΕΛΑΣ σε συνεργασία με το Λιμενικό, καθώς το ποσό θεωρήθηκε υπερβολικό.

Ειδικότερα, το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής, εξάρθρωσε «εγκληματική» οργάνωση που βοηθούσε αλλοδαπούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα από την Ελλάδα με προορισμό την Ιταλία, με τη χρήση σκαφών, καθώς η είσοδος στη χώρα είναι ελεύθερη αλλά η έξοδος απαγορεύεται.

Συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί (τρεις Ιρακινοί δύο Ουκρανοί και ένας Τούρκος), καθώς και δύο Έλληνες σε παράλληλες επιχειρήσεις σε Λευκάδα και Αθήνα. Συγκατηγορούμενοί τους είναι και τρεις ακόμη Έλληνες, για αδικήματα εκτός πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης.

Η όλη επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και του EMPACT, για την καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών προς την Ευρώπη από την Ελλάδα, η οποία με την άφιξή τους απαγορεύει να την εγκαταλείψουν.

Η ΕΛΑΣ μετά από πολύμηνη και εντατική έρευνα, αποκάλυψε τη δράση του κυκλώματος που δραστηριοποιείτο στη διευκόλυνση της εξόδου από την Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι μπήκαν στη χώρα παράνομα αλλά αυτό δεν συνιστά αιτία ανησυχίας.

Αιτία ανησυχίας συνιστά η έξοδός τους από τη χώρα.

Τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν τους παράνομους μετανάστες για διακίνηση μέσω του «κοινωνικού δικτύου» που είχαν αναπτύξει, τόσο με ομοεθνείς τους, όσο και με αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν απασχολεί τις αρχές.

Σημειώνεται, ότι η αμοιβή του κυκλώματος για τη διακίνηση από την Ελλάδα στην Ιταλία είχε καθοριστεί από 5.000 έως 7.000 ευρώ ανά άτομο.

Μετά τον εντοπισμό των αλλοδαπών, τους μετέφεραν με οχήματα της «εγκληματικής» οργάνωσης ή μισθωμένα λεωφορεία, στα κατά τόπους σημεία επιβίβασης, όπου οι αλλοδαποί κρύβονταν προσωρινά σε απομονωμένα σημεία, μέχρι την άφιξη κατάλληλου ιστιοφόρου ή ταχύπλοου σκάφους.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την αποδόμηση του κυκλώματος, προχθές, Τετάρτη 14 Ιουλίου, οι δράστες επιδίωξαν την διαφυγή από την Ελλάδα 14 αλλοδαπών, με χρήση ταχύπλοου σκάφους.

Την προηγουμένη ημέρα, Τρίτη 13 Ιουλίου, μέλη της σπείρας μετέφεραν με ΙΧ αυτοκίνητο 14 αλλοδαπούς, από την περιοχή της Ομόνοιας στο ακρωτήρι Δουκάτο Λευκάδας, με τη συνοδεία προπορευόμενου οχήματος, το οποίο είχαν μισθώσει τις προηγούμενες ημέρες για το σκοπό αυτό.

Μετά την άφιξη τους στο σημείο, οι αλλοδαποί παρέμειναν κρυμμένοι στη βλάστηση της παραθαλάσσιας βραχώδους περιοχής, εφοδιασμένοι με ρούχα και τρόφιμα από την σπείρα.

Τα μικτά κλιμάκια αστυνομικών και λιμενικών, που επιτηρούσαν το χώρο, στις 5:30 της 14ης Ιουλίου, εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος να πλησιάζει στο σημείο. Αφού οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν και το σκάφος αναχώρησε, περιπολικό σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας επιχείρησε τον έλεγχό του. Ο χειριστής του σκάφους, όμως, δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις και εντολές των λιμενικών, ανέπτυξε ταχύτητα εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς, ενώ επιχείρησε να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος.

Οι λιμενικοί που ακολουθούσαν το σκάφος έριξαν προειδοποιητικά πυρά, με αποτέλεσμα το σκάφος να ελαττώσει ταχύτητα. Αμέσως μετά ο χειριστής του πήδηξε στη θάλασσα, αφήνοντας το σκάφος ακυβέρνητο μέχρι να ακινητοποιηθεί. Ο χειριστής περισυλλέχθηκε από τη θάλασσα, ενώ μέσα στο σκάφος εντοπίστηκαν οι 14 αλλοδαποί, που μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Λευκάδας.

Τέλος, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Οι 14 αλλοδαποί αφού τους διαμηνύθηκε ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, σε καμία περίπτωση, αφέθησαν ελεύθεροι με την αυστηρή σύσταση να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες για μόνιμη εγκατάσταση στη χώρα.

Back to top button