COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

‘Χτύπημα’ στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο η Συμφωνία για τις ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά χάνει η Ελλάδα θαλάσσιες ζώνες δίπλα στη Ρόδο και στην Κρήτη και γύρω από το Καστελόριζο

Της σύνταξης του europost.gr

Ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα το πλήρες περιεχόμενο και οι χάρτες της Συμφωνίας Ελλάδος – Αιγύπτου για τις ΑΟΖ, τα πρώτα συμπεράσματα από την ανάλυση των στοιχείων, που έχει το europost.gr στην διάθεσή του, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κέρδη, αλλά και απώλειες!

Τι χάσαμε και τι κερδίσαμε, λοιπόν; Καταρχήν η Συμφωνία με την Αίγυπτο δεν ακυρώνει στην πράξη το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, όπως λανθασμένα γράφεται. Η Τουρκία και η κυβέρνηση των συμμάχων της στην Τρίπολη της Λιβύης θα εξακολουθήσουν να το επικαλούνται ως νόμιμο. Απλώς, το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο επικαλύπτεται από τη Συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου και ως εκ τούτου δέχεται ένα σοβαρότατο πλήγμα. Κατά τούτο, η Ελλάδα αποκομίζει ένα σημαντικό κέρδος. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και σημαντικές απώλειες, οι οποίες επήλθαν, εξαιτίας των υποχωρήσεων, που υποχρεώθηκε να κάνει το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ, έναντι της διπλωματικής γραφειοκρατίας του Καΐρου, προκειμένου να φτάσουμε στην τελική υπογραφή της Συμφωνίας.

Ειλικρινά ευχόμαστε σε αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις μας να έχουμε πέσει έξω και να έλθει η δημοσιοποίηση ολόκληρου του κειμένου της Συμφωνίας με την Αίγυπτο να μας διαψεύσει. Δυστυχώς, όμως, από την συστηματική μελέτη των όσων γνωρίζουμε μέχρι και αυτή τη στιγμή, η επιστημονική ομάδα του europost.gr, την οποία συγκροτούν έμπειροι διπλωμάτες, απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, καταλήγει στο εξής πρώτο συμπέρασμα: Εκτός από τα κέρδη, έχουμε και απώλειες: Και αυτές συνίστανται στις θαλάσσιες ζώνες, που βρίσκονται Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και αφορούν την αναγνώριση μειωμένης επήρειας Ανατολικά της Ρόδου και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, με πολύ μεγαλύτερη απώλεια, βεβαίως, την εξαίρεση από την οριοθέτηση των ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου, σχεδόν ολόκληρης της θαλάσσιας ζώνης επήρειας του νησιωτικού συμπλέγματος Μεγίστης, που ορίζεται από την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.

Τι μήνυμα στέλνει η Ελλάδα προς την διεθνή κοινότητα, αποδεχόμενη την εξαίρεση του συγκροτήματος Μεγίστης και την μειωμένη επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες της Ρόδου και της Κρήτης; Μήπως ότι εκεί υπάρχουν αμφισβητούμενες από τρίτους θαλάσσιες περιοχές;

Όλα στη ζωή έχουν τα υπέρ και τα κατά. Το άμεσο μέλλον θα δείξει ποιούς δρόμους ανοίγει η συγκεκριμένη Συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου με τα κέρδη, αλλά και τις ορατές απώλειες, που συνεπάγεται για τη χώρα μας.

Back to top button