COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δανία: Δύο φάρμακα για την παχυσαρκία σώζουν την οικονομία της!

Είναι περίεργο πώς στον κόσμο υπάρχουν οικονομίες που, όντας εξαιρετικά πλούσιες σε φυσικούς πόρους (πετρέλαιο, ορυκτά…) έχουν σχετικά χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, ενώ άλλες που μετά βίας έχουν φυσικούς πόρους καταλήγουν να είναι πολύ ανεπτυγμένες.

Αυτή η τελευταία περίπτωση είναι εκείνη της Δανίας. Μια οικονομία που χρειάστηκε να προχωρήσει βασισμένη στην εφευρετικότητα, σε σταθερούς και αξιόπιστους θεσμούς, σε ένα υψηλής ποιότητας σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη διευκόλυνση της δημιουργίας επιχειρήσεων, στην προσέλκυση κεφαλαίων και στη δημιουργία ενός κατάλληλου πλαισίου για τη δημιουργία μιας από τις καλύτερες αγορές εργασίας στον κόσμο.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για ορισμένα από τα φάρμακα αιχμής που θα παραχθούν στη Δανία και θα χρησιμεύσουν στην τόνωση της οικονομίας, σαν να επρόκειτο για… ανακάλυψη πετρελαίου.

Η οικονομία της σκανδιναβικής χώρας έχει πάρει τα πάνω της χάρη σε δύο φάρμακα που αποδεικνύονται πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας: το Ozempic και το Wegovy, από την εταιρεία Novo Nordisk.

Και τα δύο φάρμακα είναι παρόμοια.

Στην περίπτωση του Ozempic, αυτό το φάρμακο που δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση του διαβήτη μειώνει την ταχύτητα με την οποία το φαγητό «φεύγει» από το στομάχι, βοηθά στη μείωση της ποσότητας σακχάρου που απελευθερώνεται από το συκώτι και, όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό, αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το παγκρέας. Ταυτόχρονα, το Ozempic δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού, το οποίο, κατ’ αρχήν, μειώνει την κατανάλωση τροφής με συνέπεια την απώλεια βάρους.

Εκτός από τη βοήθεια των διαβητικών και των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία, αυτά τα φάρμακα ήταν η «θεραπεία», τουλάχιστον προσωρινά, για την οικονομία της Δανίας, η οποία αντιμετώπιζε μια πιθανή ύφεση το 2023 και ένα ζοφερό σενάριο για το 2024. Η Δανία είναι μια πολύ ανοιχτή οικονομία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζώνη του ευρώ, τον κύριο εμπορικό της εταίρο, επομένως η πτώση της δανικής οικονομίας φαινόταν αναπόφευκτη δεδομένης της αδυναμίας που δείχνει η ζώνη του ευρώ.

Ωστόσο, η φαρμακοβιομηχανία επιτρέπει στη Δανία να ξεπεράσει την καταιγίδα. Η σκανδιναβική χώρα αντιμετωπίζει πιο περίπλοκους καιρούς από ό,τι συνήθως λόγω της πρόσφατης αύξησης της εισοδηματικής ανισότητας, η οποία οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη αμφιλεγόμενων μέτρων.

Η οικονομία της Δανίας έχει περάσει από την «ύφεση» το 2023 σε ανάπτυξη άνω του 1%. Επιπλέον, έως το 2024, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να προχωρήσει με ρυθμό κοντά στο 2% ετησίως, μια στροφή 180 μοιρών που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από ένα φάρμακο, το οποίο επίσης τροποποιεί τον οδικό χάρτη της Τράπεζας της Δανίας.

Τον φετινό χειμώνα, η οικονομική ανάπτυξη υποστηρίζεται από μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία.

Οι αντίθετοι άνεμοι από τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων παραμένουν, αλλά το επίπεδο εμπιστοσύνης στην οικονομία έχει σημειώσει ελαφρά άνοδο. Αν και ο αντίκτυπος αυτών των φαρμάκων μπορεί να φαίνεται περισσότερο θεωρητικός παρά πραγματικός, η αλήθεια είναι ότι οι πραγματικοί δείκτες κρατούν καλά στη δανική οικονομία. Το ποσοστό ανεργίας, αν και έχει αυξηθεί ελαφρά τους τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να είναι κάτω από το 3%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε στην τελευταία της έκθεση προβλέψεων ότι η οικονομία της Δανίας επρόκειτο να αναπτυχθεί περισσότερο από το αναμενόμενο χάρη στις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων: «Οι καθαρές εξαγωγές θα είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης το 2023.

Οι εξαγωγές αγαθών αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, λόγω εξαιρετικών φαρμακευτικών προϊόντων που παράγονται τόσο στη Δανία όσο και εκτός της χώρας. Στις δανικές εξαγωγές λαμβάνεται υπόψη μόνο η εμπορία και η μεταποίηση και οι επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή είναι περιορισμένες», επισημαίνει η ΕΕ.

Η Δανία είναι μια «σχετικά μικρή» οικονομία σε σύγκριση με το μέγεθος των εταιρειών της, ιδίως της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk που έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς που κατά καιρούς έχει υπερβεί το συνολικό ΑΕΠ της Δανίας (λίγο πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια), επομένως η δραστηριότητα της εταιρείας της μπορεί να έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην οικονομία μια χώρας που φαινόταν καταδικασμένη σε ύφεση.

Ozempic και Wegovy
Τα τελευταία δύο χρόνια, κανένα νέο φάρμακο δεν είχε τόσο ευρύ αντίκτυπο όσο το φάρμακο για τον διαβήτη, Ozempic και το φάρμακο για την απώλεια βάρους, Wegovy, που παράγονται και τα δύο από τη δανική εταιρεία Novo Nordisk. Αυτά τα φάρμακα έχουν αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που τώρα βασίζονται σε αυτά για να ελέγξουν την όρεξή τους. Αυτά τα δύο προϊόντα οδήγησαν τη Novo Nordisk να είναι μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στην Ευρώπη.

Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας θα είναι παντού τα επόμενα 50 χρόνια, όπως αποκάλυψε στέλεχος του κλάδου σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg. «Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού» θα υιοθετήσει τα φάρμακα, λέει ο Adam Steensberg, Διευθύνων Σύμβουλος της Zealand Pharma, εταιρείας βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει νέες θεραπείες για την απώλεια βάρους.

Η τελευταία γενιά φαρμάκων/θεραπειών για την παχυσαρκία είναι σε καλό δρόμο για να δημιουργήσει παγκόσμιες πωλήσεις 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030. Αυτά τα φάρμακα έχουν πυροδοτήσει φρενίτιδα για τη βιομηχανία και έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, δημιουργώντας ένα φαινόμενο ντόμινο σε όλους τους τομείς.

Αυτός ο φαρμακευτικός ανταγωνισμός εντός της Δανίας υπόσχεται να τονώσει την οικονομία για χρόνια. Αυτή η βιομηχανία αποφέρει τεράστια κέρδη που επηρεάζουν την οικονομία της με διαφορετικούς τρόπους. Αφενός, μέσα από τους διαφορετικούς φόρους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο Εταιρικός Φόρος (που φορολογεί τα κέρδη αυτών των κολοσσών). Από την άλλη, μέσω της απασχόλησης, αφού αυτές οι φαρμακευτικές εταιρείες δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας (ερευνητές, στελέχη, logistics…) άμεσα και άλλα είδη απασχόλησης έμμεσα.

Η Danske Bank πιστεύει ότι, παρά την επιτυχία αυτή, η οικονομία της Δανίας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Όπως οι χώρες εξαρτώνται μόνο από το πετρέλαιο, το να εξαρτώνται μόνο από τον φαρμακευτικό τομέα δεν είναι θετικό ή αρκετό για να «τραβάει» πάντα το ΑΕΠ: «Βλέπουμε μια λιγότερο ή περισσότερο στάσιμη οικονομία εκτός του φαρμακευτικού τομέα.

Τα στοιχεία χρεοκοπίας έφτασαν το 2023 στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, εν μέρει ως καθυστερημένη επίδραση της πανδημίας, αλλά και ως αποτέλεσμα χαμηλότερης χρηματοδότησης και ασθενέστερη ζήτηση σε ορισμένους τομείς όπως η στέγαση», επισημαίνουν οι ειδικοί στη Σκανδιναβία.

Back to top button