COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIESΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Dean Mitropoulos: Ο Πελοποννήσιος δισεκατομμυριούχος ομογενής που απέκτησε εταιρεία νερού της Nestle

Στα 4,3 δισ. δολάρια το τίμημα εξαγοράς

Την εταιρεία νερού της Nestle στη Βόρεια Αμερική, NWNA, εξαγόρασε η εταιρεία του Ελληνοαμερικανού Dean Mitropoulos σε μία σύμπραξη με την One Rock Capital Partners αντί ενός τιμήματος που ανήλε σε 4,3 δισ. δολάρια. Η ελβετική πολυεθνική είχε ανακοινώσει από πέρυσι ότι αναζητά αγοραστή για τη Nestlé Waters North America για να επικεντρωθεί, όπως ανέφερε και ο CEO του ομίλου, Mark Schneider στα διεθνή premium brands, σε τοπικά φυσικά εμφιαλωμένα νερά και σε υψηλής ποιότητας και υγεινής προϊόντα.

Το συγκεκριμένο deal περιλαμβάνει τα brands της εταιρείας στην συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και τις υπηρεσίες παράδοσης των προϊόντων σε ΗΠΑ και Καναδά. Το χαρτοφυλάκιο της NWNA περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα brands νερού:

Poland Spring
Deer Park
Ozarka
Ice Mountain
Zephyrhills
Arrowhead
Pure Life
Splash

Το προφίλ της NWNA
Η συγκεκριμένη εταιρεία εμφιάλωσης απασχολεί περίπου 7.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ και πάνω από 230 στον Καναδά. Έχοντας τα κεντρικά της γραφεία στο Stamford του Connecticut, η NWNA διαθέτει 27 πραγαωγικές μονάδες στη Β. Αμερική και λειτουργεί την υπηρεσία διανομής ποτών απευθείας στους καταναλωτές (D2C) και τα γραφεία, την ReadyRefresh.

Η ιστορία του Dean Mitropoulos
Ο 75χρονος Dean Mitropoulos γεννήθηκε τον Μάιο του 1946 στη Τρίπολη. Ο πατέρας του ήταν φτωχός ξυλουργός, ενώ η μητέρα του ασχολείτο αποκλειστικά με την ανατροφή του Dean και του αδελφού του.

Εζησε φτωχικά παιδικά χρόνια στην Ελλάδα μέχρι και τα 10 του έτη, οπότε οι γονείς του αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στην Βοστόνη το 1956, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ο Dean Mitropoulos σπούδασε με υποτροφία στο Babson College στην Μασαχουσέτη, ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά κολέγια στον κόσμο στον τομέα των επιχειρήσεων, ενώ στη συνέχεια έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Σε ηλικία 25 ετών πήγε στη Γενεύη και έγινε διευθυντής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της αμερικανικής GTE International (σημερινή Verizon) για τις δραστηριότητες σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Πριν κλείσει τα 30 του χρόνια έγινε ο νεότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία της εταιρείας.

Εξαγορές από τα… 32 του
Στα 32 του αγόρασε την πρώτη του εταιρεία. Αυτή δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του τυριού και έκανε περίπου 12 εκατ. δολάρια πωλήσεις ετησίως. Μέσα σε τρία χρόνια αγόρασε ακόμη 14 εταιρείες στον ίδιο κλάδο, δημιουργώντας την Stella Foods, η οποία έκανε 1 δισ. δολάρια πωλήσεις τον χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις εταιρείες που αγόρασε ήταν χρεοκοπημένες, τις οποίες αργότερα πούλησε αφού προηγουμένως είχε πολλαπλασιάσει την αξία τους.

Μεταξύ αυτών αναφέρονται η Aurora Food, η μεγαλύτερη ιδιωτική ζυθοποιία στη Bόρεια Aμερική, η Pabst Brewing, η εταιρεία σνακ Twinkie’s, η Pinnacle Foods, η Ghirardelli Cocolate Company κ.α

Σταθμός στην επιχειρηματική του ιστορία ήταν η ίδρυση το 1996 της International Home Foods την οποία ανέπτυξε και πούλησε τέσσερα χρόνια αργότερα, αντί 2,9 δισ. δολαρίων.

Στο Νο 875 της λίστας του Forbes
Ο Dean Mitropoulos σήμερα είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρίας C. Dean Metropoulos & CO, η οποία ασχολείται με ομόλογα, μετοχές, ακίνητα και άμεσες επενδύσεις σε επιχειρήσεις κλείνοντας deals δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2011 έχει εμπλακεί σε περισσότερες από 72 συναλλαγές επενδύοντας πάνω από 12 δισ. δολάρια. Στη λίστα Forbes 2020 με τους παγκόσμιους δισεκατομμυριούχους, βρισκόταν στην 875η θέση με περιουσία 2,6 δισ. δολάρια.

Back to top button