Ένα καλά οργανωμένο δίκτυο απατεώνων στη Γεωργία εκμεταλλεύτηκε τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της παραπληροφόρησης για να εξαπατήσει χιλιάδες πολίτες από διάφορες χώρες, αποσπώντας συνολικά 35 εκατομμύρια δολάρια.
Οι δράστες χρησιμοποίησαν deepfake βίντεο και παραπλανητικές διαφημίσεις με διάσημες προσωπικότητες, όπως ο Έλον Μασκ, για να πείσουν τα θύματα να επενδύσουν σε ανύπαρκτα κρυπτονομίσματα και χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Ο μηχανισμός της απάτης στη Γεωργία με όχημα τον Μασκ
Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Guardian, οι δράστες δημιούργησαν ψεύτικα δελτία ειδήσεων και βίντεο στα οποία εμφανίζονταν προσωπικότητες όπως ο ειδικός στα οικονομικά Martin Lewis, ο Βρετανός παρουσιαστής Ben Fogle και ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ. Αυτές οι ψεύτικες διαφημίσεις προωθούνταν μέσω πλατφορμών όπως το Facebook και η Google, προσελκύοντας ανυποψίαστα θύματα.
Οι απατεώνες λειτουργούσαν μέσα από τρία γραφεία τηλεφωνικών κέντρων στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα. Μια ομάδα περίπου 85 εργαζομένων, γνωστοί ως skameri (όρος που σημαίνει «απατεώνες» στα γεωργιανά), επικοινωνούσε με τα θύματα, τα οποία αποτελούνταν κυρίως από συνταξιούχους, εργαζόμενους και μικροεπιχειρηματίες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τουλάχιστον 6.000 άτομα εξαπατήθηκαν παγκοσμίως, με τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να επηρεάζονται περισσότερο, χάνοντας περίπου το 1/3 του συνολικού ποσού.
Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν διέρρευσαν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ηχογραφήσεις συνομιλιών μεταξύ των απατεώνων και των θυμάτων. Οι συνομιλίες αποκάλυψαν την πίεση που ασκούσαν οι δράστες, καθώς και τις συναισθηματικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους.
Revealed: the scammers who conned savers out of $35m using fake celebrity ads https://t.co/aCPqhH44M9
— Zoe Wood (@zoewoodguardian) March 5, 2025
Ένα από τα πιο συγκλονιστικά περιστατικά αφορά μια πρώην γιατρό, ηλικίας 70 ετών, η οποία πέρασε περισσότερες από 55 ώρες στο τηλέφωνο με τους απατεώνες, χάνοντας περίπου 50.000 λίρες. Σύμφωνα με τα δεδομένα, η γυναίκα φέρεται να πέθανε λίγο μετά την τελευταία της επικοινωνία με τους δράστες. Ένα άλλο θύμα, πρώην υπάλληλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, έχασε 162.000 λίρες, συνομιλώντας για περισσότερες από 135 ώρες με τους απατεώνες.
Η υπόθεση εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ευθύνη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, όπως το Facebook και η Google, στην πρόληψη και καταπολέμηση τέτοιων απατών. Εκπρόσωπος της Meta ανέφερε ότι η εταιρεία δεν επιτρέπει διαφημίσεις που προωθούν απάτες και έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Fraud Intelligence Reciprocal Exchange (FIRE) για την ανταλλαγή πληροφοριών με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Από την πλευρά της, η Google δήλωσε ότι διαθέτει αυστηρές πολιτικές για τις διαφημίσεις και αποσύρει όσες παραβιάζουν τους κανόνες της.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα