Χωρίς κατηγορία

Δείτε live τις δηλώσεις Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για Τουρκία, Οικονομία και κορωνοϊό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση του Oruc Reis, είπε ότι είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλα. Πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας, τότε η Ελλάδα είναι έτοιμη για νέο γύρο διερευνητικών επαφών.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο πρωθυπουργός αφορούσε στην Οικονομία και την ύφεση.

“Αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση”, είπε.

“Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια” τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. Ο ίδιος εξήγησε ότι “μιλάμε για Μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση για μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα από τις προβλέψεις”. Μάλιστα, “στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στήρίξαμε την ελληνική οικονομία με ένα πακέτο μέτρων εμπροσθοβαρές”, αλλά “κρατάμε πυρομαχικά” τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πώς “ Εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα, θα το κάνουμε”.

“Το χθεσινό πακέτο αποτελεί την πρώτη στήριξη της μεσαίας τάξης” επισήμανε και υποστήριξε ότι “αυτή δεν είναι ύφεση Μητσοτάκη, είναι παγκόσμια ύφεση”

Για την αποχώρηση του Oruc Reis

Στέλνοντας χαιρετισμούς στους ακρίτες στο Καστελόριζο, είπε ότι “η επιστροφή του Oruc Reis στη Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω να έχει και συνέχεια υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

“Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία . Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και γιατί όχι σύντομα να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών.Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για να καθίσει στο τραπέζι για τη μια και μόνη διαφορά” υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας έτοιμος να ξεκινήσει πρώτος το διάλογο.

Ολιστική αντίληψη στην Άμυνα

Απαντώντας αναφορικά με τις εξαγγελίες για την άμυνα, τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και επικαλέστηκε την εισήγηση των ειδικών να ενισχυθεί ο στόλος. “Δεν είμαστε σε θέση να σας το κοστολογήσω” δήλωσε ο Πρωθυπουργός, καθώς θα υπάρξουν ανταγωνιστικές προσφορές.

Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για να υπογραφεί μαι τέτοια συμφωνία με τη Γαλλία” αποκάλυψε ο ίδιος και υπενθύμισε αναφορικά με τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής ότι αποτελεί μέρος του άρθρου 42 της ΕΕ. “Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί αυτή τη ρήτρα να την ενεργοποιήσει”.

Έκκληση για τις μάσκες – “Κάνουμε το σωστό”

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους” τόνισε ο Πρωθυπουργός. “Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα”. Ο ίδιος επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μοιράζει δωρεάν τις μάσκες, ευχαριστώντας δημόσια τον κ. Γεραπετρίτη για την προσπάθεια.

“Θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλους ο λόγους που επιμένουμε στη χρήση της μάσκας είναι γιατί μας το επισημαίνουν οι ειδικοί. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράμε όλη την ημέρα. Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις”.

Ως προς το μέγεθος των τάξεων, “ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις, ώστε να μπορούμε να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα”, επικαλούμενος και κοινωνικά προβλήματα για επέκταση ωραρίου των σχολείων. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρξουν κάποια κρούσματα”, αλλά υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη Λέσβο και την Πέλλα τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως καθώς είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες ανέφερε ο πρωθυπουργός, όπως και ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εδώ και 2 ημέρες έχουμε προσθέσει στη φαρέτρα των όπλων μας τα rapid test αντιγόνων, με πρώτη εφαρμογή στη Λέσβο. Η χώρα θα προμηθευτεί ένα εκατομμύριο τέτοια τεστ”.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε και μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού. “Έχω μια ευθύνη ως Πρωθυπουργός της χώρας να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας και με κανονιστικά μέτρα και με την πειθώ”.

Για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι τα έχουμε πάει καλύτερα από ότι στο πρώτο, καθώς έχουμε περισσότερους γιατρούς και τεστ και καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια.

Πρόθεση της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της. Πρόθεση της κυβέρνησης, είπε, είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης για όλους.

Μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο

Απαντώντας στο ερώτημα του Γρηγόρη Τζιοβάρα και του Πρώτου Θέματος για την κατάσταση στην Μόρια, “ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το ερώτημα εύλογο και υπενθύμισε ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μαι διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, με:

ενεργή φύλαξη των συνόρων

επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου

ενεργοποίηση ΕΕ, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη

Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίου; 6 μήνες μειώθηκε από 25 στις 12 ο πληθυσμός στο νησί

Για αυτό που έγινε στην Μόρια και υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες

Η Μόρια κάηκε από κάποιους “υπερδραστήριους” μετανάστες και πρόσφυγες για να φύγουν “Ευκαίρια να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για τη στήριξη πολιτικής για το άσυλο. Δέσμευση Σχοινά για κατάθεση προτάσεων ΕΕ ΜΈΧΡΙ τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ευκαιρία να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μια μόνιμη δομή που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας.

Μιλώντας για προσωρινό καταυλισμό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο θα εξετάζεται για κορωνοϊό και αυτή είναι μια προσωρινή δομή που θα επιτρέψει τη διαχείριση

Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μόνιμο” στέλνοντας μήνυμα και απέναντι σε κάποιους ακραίους του νησιού.

“Είμαι πρώτος εγώ διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες”, κατέληξε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button