COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεκαπενταύγουστος – Η Κοίμηση της Θεοτόκου: Η μεγαλύτερη Θεομητορική Εορτή του Ορθοδόξου Χριστιανισμού – Τι γιορτάζουμε αυτή την ημέρα και τα γεγονότα που δε γνωρίζουμε

Στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες Εορτές της Εκκλησίας μας και η μεγαλύτερη Θεομητορική Εορτή του Ορθοδόξου Χριστιανισμού.

Είναι μια μέρα αφιερωμένη στην Παναγία η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα, προς τιμήν της Παναγίας τηρείται αυστηρή νηστεία από 1 μέχρι 14 Αυγούστου κατά την οποία νηστεύουμε και το λάδι και για αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν τη Γιορτή και ως το “Πάσχα” του καλοκαιριού.

Επίσης, λόγω της Γιορτής, στο διάστημα αυτό δεν γίνονται γάμοι από την εκκλησία μας.

Στη χώρα μας, η 15η Αυγούστου είναι μια από τις επίσημες αργίες του Κράτους.

Τι εορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον επικείμενο θάνατό της, ανέβηκε στο Όρος των Ελαιών, έναν ορεινό όγκο στα Ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί και να ετοιμαστεί.

Από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους να είναι έτοιμοι για το γεγονός. Όμως επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης (του θανάτου Της) ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι μια νεφέλη τους έφερε κοντά Της.

Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής. Τρεις ημέρες μετά τον θάνατό Της, το σώμα της ανελήφθη στους ουρανούς, καθώς ο τάφος βρέθηκε άδειος.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου από όλους τους Χριστιανούς.

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας

Οὐ θαῦμα θνῄσκειν κοσμοσώτειραν Κόρην, Τοῦ κοσμοπλάστου σαρκικῶς τεθνηκότος. Ζῇ ἀεὶ Θεομήτωρ, κἂν δεκάτῃ θάνε πέμπτῃ.

Όπως είναι γνωστό, επάνω από το Σταυρό ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός, έδωσε εντολή και την Παναγία μητέρα του παρέλαβε ο Ιωάννης ο Ευαγγελιστής στο σπίτι του, όπου διέμενε μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τη μητέρα του Σαλώμη, συγγενή της Θεοτόκου. Όταν δε ήλθε η στιγμή να τελειώσει την επίγεια ζωή της, άγγελος Κυρίου (η παράδοση λέει ότι ήταν ο Aρχάγγελος Γαβριήλ) της το έκανε γνωστό τρεις μέρες πριν.

Η χαρά της Θεοτόκου υπήρξε μεγάλη, διότι θα συναντούσε το μονογενή της Υιό και Θεό όλων των ανθρώπων. Πήγε, λοιπόν, και προσευχήθηκε στο όρος των Ελαίων, όπου συνήθιζε να προσεύχεται και ο Κύριος Ιησούς. Έπειτα, γύρισε στο σπίτι του Ιωάννη, όπου έκανε γνωστή την επικείμενη κοίμηση της.

Η παράδοση αναφέρει ότι την τρίτη ήμερα από την εμφάνιση του αγγέλου, λίγο πριν κοιμηθεί η Θεοτόκος, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο.

Τότε, ξαφνικά νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε όλους μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη η Θεοτόκος και περίμενε την κοίμηση της. Mαζί δε με τους Aποστόλους ήλθε και ο Aρεοπαγίτης Διονύσιος, ο Άγιος Iερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Aπόστολος Tιμόθεος, και οι λοιποί θεόσοφοι Iεράρχες.

Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανή. Eπειδή, κατά θείαν οικονομίαν, ένας από τους Aποστόλους (ο Θωμάς όπως λέει η παράδοση) δεν ήταν παρών στην κηδεία της Θεομήτορος, ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος ώστε να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Θεοτόκου.

Έτσι, μετά από τρεις ήμερες, άνοιξαν τον τάφο και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία αναστήθηκε σωματικά και ανελήφθη στους ουρανούς. Και βέβαια, όλη η ανθρωπότητα, με ευγνωμοσύνη για τις πρεσβείες της στο Σωτήρα Χριστό, αναφωνεί:

Χαίρε, ώ Μήτερ τής ζωής.

Εορτολόγιο
Παναγιώτης, Πάνος, Πανούσος, Παναγής, Πανάγος, Γιώτης, Τάκης, Πανίκος, Παναγιώτα, Γιώτα, Παναγιούλα, Γιούλα, Παναγούλα, Νάγια, Πάνη, Τότα, Τούλα, Πέγκυ.
Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω, Δεσποίνου, Δεσποινιώ, Πιπίνα, Ντένη.
Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μάριος, Μαρούσα, Μάρσια, Ντένα, Μιρέιγ, Μιρέϊγ, Μαριανός, Μαριανή.
Γεσθημανή, Γεθσημανή, Ιεσθημανή.
Θεοτόκης, Θεοτοκία.
Μαριάντζελα.
Μαρινέλα.
Ελώνα, Ελλώνα, Ελόνα.
Ηλιοστάλακτη.
Καθολική.
Κρυστάλλω, Κρουστάλλω, Κρουστάλω, Κρυσταλία, Κρυσταλλία, Κρουσταλένια, Κρίστι, Κρύστα.
Πρέσβεια, Πρεσβεία.
Συμέλα, Σιμέλα, Σουμελά.
Ταρσίζιος.
15 Αυγούστου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για την Κοίμηση της Θεοτόκου και ποια γεγονότα δε γνωρίζουμε

Aπολυτίκιο Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Ήχος α’.

Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Δευτέρας 15 Αυγούστου 2022, κατά γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την επίσκεψη στην οικία της Μάρθας και της Μαρίας.

Παρέστης Παρθένε ἐκ δεξιῶν, τοῦ Παμβασιλέως, ὡς Βασίλισσα τοῦ παντός, περιβεβλημένη, ἀθανασίας αἴγλην, ἀρθεῖσα μετὰ δόξης, πρὸς τὰ οὐράνια.

Με αφορμή τη μεγάλη σημερινή Εορτή το europost.gr  εύχεται Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και σε όλες τις Ελληνίδες!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button