COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

Χωρίς κατηγορία

Διάγγελμα Μητσοτάκη για την ακρίβεια, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων – Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός


Τηλεοπτικό μήνυμα αναμένεται να απευθύνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιθανότατα εντός της ημέρας.

Βασικός άξονας του μηνύματος του πρωθυπουργού αναμένεται να είναι το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο, Πέμπτη από τους αρμόδιους υπουργούς.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ανέφερε πως η στήριξη των πολιτών για τα καύσιμα θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Αναγνωστόπουλος σημείωσε ότι γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης, χωρίς να αποκαλύπτει άλλες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς.

Το νέο πακέτο για την αναχαίτιση των αυξήσεων στο ρεύμα τον Απρίλιο περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις τουλάχιστον κατά 50% για τα νοικοκυριά σε σχέση με τον Μάρτιο και διπλασιασμό της επιδότησης για τις επιχειρήσεις, με πρόσθετη επιδότηση για τις μικρές εμπορικές.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προβεί σε στοχευμένα μέτρα για την ελάφρυνση των ευάλωτων καταναλωτών από τις υψηλές τιμές των καυσίμων, αξιοποιώντας τα πρόσθετα έσοδα σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα από τη φορολογία καυσίμων. Τον Ιανουάριο τα έσοδα από τον ΦΠΑ υπερβαίνουν κατά 10 εκατ. ευρώ τον στόχο που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό, ενώ τα έσοδα από ΕΦΚ υπολείπονται του στόχου κατά 61 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, τα έσοδα του ΦΠΑ για τον Μάρτιο, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι οι τελικές καταναλώσεις θα κινηθούν στα επίπεδα του Ιανουαρίου, θα είναι αυξημένα κατά 42 εκατ. ευρώ (8 εκατ. οι βενζίνες, 15 εκατ. ντίζελ κίνησης και 19 εκατ. ντίζελ θέρμανσης). Το Δημόσιο εισέπραττε έσοδο 335,20 ευρώ το κυβικό από τον ΦΠΑ στη βενζίνη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σήμερα εισπράττει 390,40 ευρώ, δηλαδή επιπλέον έσοδο 55 ευρώ το κυβικό.

Αυξημένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα είναι το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και τα έσοδα από τον ΕΦΚ Ιανουαρίου – Μαρτίου (15 του μηνός), καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Η κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθετα το αίτημα της αγοράς για μείωση του ΦΠΑ ή και οριζόντια έκπτωση επί της τιμής της αντλίας, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση των πιο ευάλωτων καταναλωτών. «Παρεμβαίνοντας στους έμμεσους όρους δημιουργείται σημαντική τρύπα στα δημόσια έσοδα, που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού με πρόσθετη φορολογία», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος σε ανάρτησή του, εξηγώντας ότι οι έμμεσοι φόροι στα καύσιμα αποτελούν το 12% των συνολικών εσόδων του κρατικού προυπολογισμού. Επιπλέον, σημείωσε, ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους, για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή.

Το σχέδιο το οποίο θα διαθέτει ένα διευρυμένο πλέγμα παρεμβάσεων μέτρων κινείται σε τρεις πυλώνες

Κουπόνια για τα καύσιμα
Όπως ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου η παρέμβαση στα καύσιμα, θα αφορά εκείνους που πηγαίνουν και βάζουν καύσιμα, να πληρώνουν σε τιμή μικρότερη από εκείνη που αναγράφεται στην αντλία. Θα υπάρχουν και εκεί εισοδηματικά κριτήρια, πιο διευρυμένα από τα κριτήρια που θα υπάρχουν για την οικονομική ενίσχυση των πιο ευάλωτων, επεσήμανε ο κ. Οικονόμου, χωρίς να διαψεύδει ότι το εισοδηματικό όριο για το εν λόγω μέτρο θα είναι της τάξης των 25.000-30.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «δεν θα είναι ούτε δύσκολος ούτε σαν άσκηση «πυρηνικής φυσικής» ούτε πολύπλοκος ο τρόπος που θα δίνεται αυτή η ενίσχυση. Ο κόσμος θα πληρώνει ικανοποιητικά φθηνότερα τα καύσιμα από όσο αναγράφεται στην αντλία, αυτό πρέπει να συγκρατήσουν αυτήν την στιγμή οι πολίτες», προσέθεσε ο κ. Οικονόμου, αναφέροντας πως αύριο ή μεθαύριο θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση των νέων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων.

Ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων
Τα σενάρια, μέχρι να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις δίνουν και παίρνουν με αναφορές να κάνουν λόγο για ενίσχυση εισοδήματος, τουλάχιστον 800.000 χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και 170.000 ατόμων με αναπηρία, με 250 ευρώ ενώ διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα λάβουν περίπου 270.000 δικαιούχοι του επιδόματος.

Τα κριτήριο που θα καταστεί για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα ανέρχεται σε ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ, ενώ η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 200.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν διπλό επίδομα, όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα με τα κριτήρια να έχουν ως εξής:

200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό
100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 50% προστίθεται στο βασικό ποσό)
50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος (δηλαδή ένα επιπλέον 25% προστίθεται στο βασικό ποσό).
Νέα επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος
Η ενεργειακή κρίση είναι το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης καθώς διευρύνεται σε μεγάλη έκταση εντός της αγοράς και αφορά τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει η επιδότηση τόσο του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και του φυσικού αερίου να ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μα πληροφορίες η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Απρίλιο θα είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με τον Μάρτιο. Ειδικότερα η επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά τον Απρίλιο θα είναι της τάξης των 58-60 ευρώ ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η στήριξη για τις επιχειρήσεις και θα διπλασιαστεί στα 130 ευρώ τη μεγαβατώρα έναντι 65 ευρώ τον Μάρτιο. Όσον αφορά την επιδότηση για το φυσικό αέριο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα και τον Απρίλιο τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, στα 20 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Back to top button