COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Μπάιντεν για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: «Πήρα το μήνυμα δυσαρέσκειας» – Μάχη ψήφο – ψήφο για τη Γερουσία! Στους Ρεπουμπλικανούς περνάει ο έλεγχος της Βουλή των Αντιπροσώπων!


«Οι ψηφοφόροι έστειλαν μήνυμα ότι θέλουν να αγωνιστούν για τη Δημοκρατία» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, τονίζοντας φυσικά ότι ακόμη δεν υπάρχει συνολική εικόνα απ’ όλες τις Πολιτείες.

Ευχαρίστησε τους νέους ψηφοφόρους, που συμμετείχαν δυναμικά στη διαδικασία, ενώ παραδέχτηκε ότι η προηγούμενη διετία ήταν δύσκολη και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της θητείας του, με έμφαση στο εμβολιασμό για την πανδημία και τη μείωση της ανεργίας, αλλά και των ομοσπονδιακών φόρων. «Τώρα αρχίζουμε» ανέφερε, λέγοντας ότι διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις για «κοκκινο κύμα» (σ.σ. νίκη των Ρεπουμπλικανών) στις ενδιάμεσες εκλογές.

«Η Δημοκρατία δεν συμβαίνει κατά λάθος. Πρέπει να παλέψουμε γι’αυτήν, να την ενισχύσουμε, να την ανανεώσουμε» ήταν το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν, λίγο νωρίτερα, ενώ το Politico γράφει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

«Ενώ ο Τύπος και οι ειδικοί προέβλεπαν ένα τεράστιο κόκκινο κύμα, αυτό δεν συνέβη», είπε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι πολλά αποτελέσματα σε βασικές περιφέρειες εξακολουθούν να καταμετρώνται.

«Ξέρω ότι στεναχωρηθήκατε κάπως από την εμμονική μου αισιοδοξία, αλλά ένιωθα καθ΄όλη τη διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σημειώνοντας παράλληλα ότι όποια χαθεί από το κόμμα του είναι οδυνηρή. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το κόμμα του «έχασε λιγότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τις πρώτες ενδιάμεσες εκλογές όλων των Δημοκρατικών προέδρων τα τελευταία 40 χρόνια».

Ο Μπάιντεν ανέφερε ξανά τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μια ανησυχία που πολλοί Δημοκρατικοί είχαν εκφράσει αναφορικά με το ποιο κόμμα θα έλεγχε το Κογκρέσο. «Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους μου και ο αμερικανικός λαός κατέστησε σαφές ότι περιμένουν από τους Ρεπουμπλικάνους να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν και μαζί μου», είπε ο Μπάιντεν σχετικά με το θέμα.

Απαντώντας, μάλιστα, σε μια ερώτηση των δημοσιογράφων για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θεωρώ ενδιαφέρον το γεγονός ότι περίμεναν μέχρι μετά τις εκλογές για να κάνουν αυτή την επιλογή».

Μπάιντεν: Η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης
«Καλή μέρα για τη Δημοκρατία και την Αμερική. Η Δημοκρατία είναι αυτό που είμαστε. Δεν γνωρίζουμε ακόμα όλα τα αποτελέσματα. Δεν συνέβη το κόκκινο κύμα που προέβλεπαν αρκετοί. Εγώ ένιωθα καλά καθ΄όλη τη διαδικασία και ήμουν αισιόδοξος. Οι ψηφοφόροι μίλησαν καθαρά για τις ανησυχίες τους και πήρα το μήνυμα. Για το οικονομικό κόστος, την ασφάλεια και πολλά ακόμη. Θέλω να ευχαριστήσω τους νέους, που ψήφισαν σε ποσοστά ρεκόρ, για να αντιμετωπίσουν τη βία των ενόπλων, την κλιματική αλλαγή και άλλα σημαντικά ζητήματα.

Οι ψηφοφόροι είναι ενοχλημένοι. Ήταν αρκετά δύσκολα τα τελευταία χρόνια για αρκετούς ανθρώπους, με την πανδημία, την οικονομία. Είμαι αισιόδοξος ότι το κοινό θα αγκαλιάσει όλα αυτά που έχουμε κάνει για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της διαδικασίας.

Αν κοιτάξουμε τις δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει την οικονομική ατζέντα της κυβέρνησής μας. Ανεξάρτητα από τα τελικά αποτελέσματα είμαι έτοιμος να εργαστώ για τα ζητήματα της Δημοκρατίας μας. Όταν γυρίσω από τη σύνοδο των G20 θα καλέσω τους αξιωματούχους και των δύο κομμάτων για να συνεργαστούμε πάνω σε αυτά».

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αναδείξουν τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, με τους Ρεπουμπλικανούς να φαίνεται πως κερδίζουν τον έλεγχο της Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ μαίνεται ακόμα η μάχη για την Γερουσία, η οποία εκτιμάται ότι θα κριθεί από τα αποτελέσματα σε τρεις πολιτείες, στη Τζόρτζια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα.

Back to top button