COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαλειμματική νηστεία 8 ωρών: Και όμως συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου

Η μελέτη πάνω σε περισσότερους από 20.000 ενήλικες στις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι η διαλειμματική νηστεία με κατανάλωση φαγητού σε διάστημα οκτώ ωρών την ημέρα μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν φαγητό σε διάστημα 12-16 ωρών την ημέρα.

 

Η μελέτη περιλάμβανε πληροφορίες από ετήσιες εθνικές έρευνες για την υγεία και τη διατροφή στις ΗΠΑ κατά την περίοδο 2003-2018, και συνδυάστηκε με δεδομένα θανάτου από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Δείκτη Θανάτου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για την περίοδο 2003-2019.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σύντομη διάρκεια διατροφής δεν μείωσε τον συνολικό κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, αλλά συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Ειδικά, αυτοί που ακολουθούσαν τη διαλειμματική νηστεία με φαγητό κάθε οκτώ ώρες είχαν 91% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν σε διάστημα 12-16 ωρών την ημέρα.

Επιπλέον, ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων παρατηρήθηκε ακόμη και σε άτομα με υπάρχουσα καρδιακή νόσο ή καρκίνο. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ ατόμων με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, η διάρκεια διατροφής λιγότερο από δέκα ώρες την ημέρα συσχετίστηκε με 66% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παρά τα ανωτέρω, η μελέτη παρουσίασε ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της εξάρτησής της από αυτοαναφερόμενες διατροφικές πληροφορίες και της μη συμπερίληψης άλλων δεδομένων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Ωστόσο, η μελέτη αυτή παρέχει σημαντική ενημέρωση σχετικά με τη σχέση μεταξύ της διάρκειας της διατροφής και του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Back to top button