ΚΟΣΜΟΣΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαρροή-σοκ στην Ιταλία: Στο διαδίκτυο για 50 ευρώ οι προσωπικοί αριθμοί Ματαρέλα, Μελόνι και κορυφαίων αξιωματούχων

Advertisement

Στο φως ήρθε μια από τις σοβαρότερες παραβιάσεις δεδομένων στην Ιταλία, με προσωπικούς τηλεφωνικούς αριθμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πρωθυπουργού και χιλιάδων κρατικών αξιωματούχων να πωλούνται διαδικτυακά με μόλις 50 ευρώ τον μήνα – και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται ειδικές τεχνικές γνώσεις ή πρόσβαση στο dark web.

Ειδικότερα, ανησυχία και έντονο πολιτικό αναβρασμό έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι τηλεφωνικοί αριθμοί ανώτατων πολιτειακών και κυβερνητικών προσώπων στην Ιταλία βρίσκονται προς πώληση σε δημόσιες διαδικτυακές πλατφόρμες έναντι μηνιαίας συνδρομής μόλις 50 ευρώ. Η αποκάλυψη έγινε από τον δημοσιογράφο και ειδικό στην κυβερνοασφάλεια Αντρέα Μαβίλα, μέσω της εφημερίδας Il Fatto Quotidiano, οδηγώντας τις Αρχές σε άμεση κινητοποίηση.

Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον προσωπικό αριθμό του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα – όχι τον επίσημο κρατικό, αλλά αυτόν που χρησιμοποιεί σε ιδιωτικό επίπεδο – όπως επίσης και τους αριθμούς της Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, του Υπουργού Άμυνας Γκουίντο Κροζέτο, του Υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, και χιλιάδων άλλων στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Advertisement

Ιταλία: Πάνω από 20.000 ενεργές επαφές περιλαμβάνονται στη διαρροή

 

  • 2.125 επαφές του Προεδρικού Συμβουλίου,

  • 13.822 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης,

  • 4.871 από το Υπουργείο Εσωτερικών,

  • 11.688 από το Υπουργείο Άμυνας.

    Advertisement

Ανάμεσά τους βρίσκονται επίσης χιλιάδες υπάλληλοι της κρατικής αστυνομίας, των Καραμπινιέρων και της Οικονομικής Αστυνομίας.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι πως η διανομή των δεδομένων αυτών δεν γίνεται μέσω του dark web ή κρυπτογραφημένων καναλιών, αλλά ανοιχτά, «στο φως της ημέρας», σε πλατφόρμες που λειτουργούν υπό φαινομενικά νόμιμο πλαίσιο.

Η ερευνητική ομάδα του Μαβίλα εντόπισε τουλάχιστον οκτώ τέτοιες πλατφόρμες, εκ των οποίων τρεις έχουν εδραιωθεί στη Ρωσία, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρότι οι Αρχές δεν έδωσαν τα ονόματά τους για να μην ενισχυθεί η πρόσβαση σε αυτές, φαίνεται πως πρόκειται για συστήματα που χρησιμοποιούν εμπορικές τεχνικές συλλογής πληροφοριών, με τα όρια της νομιμότητας να θολώνουν όταν εμπλέκονται κρατικά και πολιτικά πρόσωπα.

Advertisement

Η ιταλική Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήδη διεξάγει έρευνα για την προέλευση, τη διάδοση και τη νομιμότητα διαχείρισης των συγκεκριμένων δεδομένων. Ο σχετικός φάκελος έχει επίσης μεταβιβαστεί στο COPASIR, την κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για ζητήματα κρατικής ασφάλειας.

Παρότι η σημερινή συνεδρίαση του COPASIR είχε προγραμματιστεί με άλλο αντικείμενο, δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα άμεσα στο τραπέζι, καθώς η υπόθεση αναδεικνύει με δραματικό τρόπο την τρωτότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στην εμπορευματοποίηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε μια εποχή ψηφιακής ευθραυστότητας.

Αυτό που παραμένει άγνωστο – και προκαλεί εύλογη ανησυχία – είναι το πώς μια τόσο ευαίσθητη και κρίσιμη βάση δεδομένων έφτασε στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα εμπορεύεται χωρίς κανένα πρόσχημα μυστικότητας.

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button