COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η διάσημη εφαρμογή WhatsApp αλάζει και φέρνει νέες επιλογές

Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο για τη διάσημη εφαρμογή επικοινωνίας που κοσμεί αρκετά smartphone αλλά και υπολογιστές. Η επόμενη αναβάθμιση του WhatsApp θα αφορά σε μια σημαντική αναδιοργάνωση που θα επιτρέψει την ανταλλαγή μηνυμάτων εντός της εφαρμογής και σε άλλα δίκτυα.

Σύμφωνα με την αγγλική Sun, η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα του νόμου για τις ψηφιακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DMA). Βάση αυτού, οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να τον ακολουθήσουν πιστά αν θέλουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Ένας από τους κανονισμούς του νέου νόμου δηλώνει ότι οι τεχνολογικές εφαρμογές, όπως το WhatsApp και το Messenger του Facebook -ανήκουν στη Meta- δεν θα επιτρέπεται πλέον να είναι αποκλειστικές για τα άτομα που διαθέτουν εγκατεστημένη την εφαρμογή.

Προς τούτο, οι εφαρμογές πρέπει να είναι διαλειτουργικές με άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, κάτι που θα ισχύσει για το σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων των iMessage, Telegram, Google Messages και Signal.

«Υπάρχει πραγματική ένταση μεταξύ της προσφοράς ενός εύκολου τρόπου της διαλειτουργικότητας της εφαρμογής σε τρίτους, διατηρώντας ταυτόχρονα τη γραμμή απορρήτου, ασφάλειας και ακεραιότητας του WhatsApp», δήλωσε ο Dick Brouwer, διευθυντής μηχανικής του WhatsApp. «Νομίζω ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το που έχουμε φτάσει», συμπλήρωσε.

Η νέα λειτουργία

Στην πράξη, ένας χρήστης WhatsApp θα μπορεί να στείλει το μήνυμά του σε έναν χρήστη του Facebook Messenger -και αντίστροφα- χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την άλλη εφαρμογή.

«Μπορώ να επιλέξω αν θέλω ή όχι, να συμμετάσχω σε αυτήν τη διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους», λέει ο Brouwer προσθέτοντας: «Αυτό είναι σημαντικό, επειδή κάτι διαφορετικό θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη πηγή απάτης και μηνυμάτων spam.»

Οι χρήστες που ενεργοποιούν την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των πλατφορμών, θα βλέπουν σε ξεχωριστό φάκελο εισερχομένων τις «συνομιλίες τρίτων», που θα βρίσκεται στην κορυφή του μενού των συνομιλιών τους. Εκεί θα εμφανίζεται το σύνολο των μηνυμάτων από άλλες εφαρμογές.

Η κρυπτογράφηση

Ο λόγος για τον οποίο τα μηνύματα τρίτων θα έχουν τον δικό τους φάκελο εισερχομένων, είναι «επειδή το WhatsApp δεν μπορεί να διασφαλίσει το ίδιο επίπεδο ασφαλείας και απορρήτου με τα μηνύματα της ίδια εφαρμογής», αναφέρει ο Brouwer.

Το WhatsApp μπορεί να υπερηφανεύεται για την «κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο», μια λειτουργία ασφαλείας που έχει κύριο χαρακτηριστικό την κωδικοποίηση των μηνυμάτων. Έτσι, διασφαλίζεται ότι κανείς «περίεργος» δεν θα μπορεί να δει το περιεχόμενό τους. Το Facebook Messenger άρχισε, επίσης, να κυκλοφορεί την ίδια κρυπτογράφηση για λογαριασμό των χρηστών του στις αρχές του 2023.

Τα «ψιλά» γράμματα

Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που θέλουν να είναι διαλειτουργικές με το WhatsApp και το Facebook Messenger, θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους όρους της Meta. Συγκεκριμένα, το WhatsApp θέλει οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων με τις οποίες συνδέεται να χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο σήματος για την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων.

Οι εφαρμογές θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, μόνο εφόσον «αποδεικνύουν» ότι πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας του WhatsApp. Η επιτυχία της αλλαγής θα εξαρτηθεί από το αν θα την ακολουθήσουν και οι άλλες εταιρείες, αλλά και σε τι θα συμφωνήσει ο κάθε χρήστης ξεχωριστά.

Back to top button