ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διάσκεψη του Μονάχου – Βανς: «Θέλουμε «διαρκή» ειρήνη ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία» – «Χρειάζεται σχέδιο για να σταματήσουμε τον Πούτιν», λέει ο Ζελένσκι

Advertisement

Με τις σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ να εισέρχονται σε μια νέα φάση κρίσης μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, πραγματοποιείται από σήμερα Παρασκευή (14/02) και μέχρι και την Κυριακή (16/02), η 61η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC).

Στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας βρίσκονται ήδη δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και ‘Αμυνας, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του οικονομικού τομέα, με τις διατλαντικές σχέσεις και την Ουκρανία να κυριαρχούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Η Διάσκεψη του Μονάχου πραγματοποιείται μετά την πρώτη επίσημη επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, που προκάλεσε αντιδράσεις στην ΕΕ, και σε αυτήν αναμένεται οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ να παρουσιάσουν το πλαίσιο του αμερικανικού σχεδίου για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο ετοιμάζει τη διαπραγματευτική «dream team» της

Advertisement

Το Κρεμλίνο συγκεντρώνει μια υψηλόβαθμη διαπραγματευτική ομάδα για να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο πηγές.

Τα μέλη της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας θα περιλαμβάνουν κορυφαία στελέχη από την πολιτική, την οικονομία και τις μυστικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Kirill Dmitriev, στενού συμβούλου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος διαδραμάτισε βασικό ρόλο στο παρασκήνιο στην πρόσφατη απελευθέρωση από τη Ρωσία του Αμερικανού δασκάλου Marc Fogel, αναφέρει το πρακτορείο.

Το CNN αναφέρει ότι ο Dmitriev, επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Ρωσίας στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις, υπήρξε ξεκάθαρος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε ότι η νίκη του Τραμπ «ανοίγει νέες ευκαιρίες για την επαναφορά των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η συμμετοχή του Dmitriev σε πιθανές ειρηνευτικές συνομιλίες δείχνει ότι η διαπραγματευτική στρατηγική της Ρωσίας θα επικεντρωθεί κατά πάσα πιθανότητα στη μείωση των κυρώσεων.

Για εγγυήσεις ασφαλείας επέμεινε ο Ζελένσκι

Σύμφωνα με το Associated Press ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του θέλει «εγγυήσεις ασφαλείας» πριν από οποιεσδήποτε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας.

Advertisement

Ο Ζελένσκι έκανε σαφείς τις θέσεις του την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς. Οι δύο τους συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Δίνοντας τον απολογισμό της συνάντησης με τον Βανς, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι είχαν μια «καλή συζήτηση» και ότι αυτή «είναι η πρώτη μας συνάντηση, όχι η τελευταία».

«Πρέπει να μιλήσουμε περισσότερο, να δουλέψουμε περισσότερο και να προετοιμάσουμε ένα σχέδιο για να σταματήσουμε τον Πούτιν και να τελειώσουμε τον πόλεμο», λέει – αφού νωρίτερα είχε δηλώσει ότι θα συνομιλούσε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μόνο εφόσον είχε συμφωνηθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο με τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Πρόεδρος Γερμανίας: Άλλος κόσμος ο Τραμπ από εμάς, πήραμε το μήνυμα για το ΝΑΤΟ

Η Γερμανία «έλαβε το μήνυμα» σχετικά με την αύξηση των δαπανών από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πάνω από το 2% του ΑΕΠ, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέκρινε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κοσμοθεωρία η οποία δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τους καθιερωμένους κανόνες και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.

Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ «έχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εμάς, μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ’όψιν τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ κατά την έναρξη της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και προειδοποίησε: «Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο».

Ο κ. Σταϊνμάιερ δήλωσε ακόμη ότι οι άλλες χώρες δεν μπορούν ασφαλώς να αλλάξουν την αναδιάταξη της πολιτικής στην Ουάσιγκτον υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. «Πρέπει να την αποδεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, είναι πεπεισμένος, δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αυτή η κοσμοθεωρία να γίνει το μοναδικό κυρίαρχο παράδειγμα», τόνισε και δήλωσε ανήσυχος για την συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.

Advertisement

Εκεί, «εμφανίζεται αυτή τη στιγμή μια συγκέντρωση τεχνολογικής, οικονομικής και πολιτικής ισχύος η οποία είναι, πιστεύω, ιστορικά άνευ προηγουμένου». Ως δημοκράτης, συνέχισε, «ανησυχώ, ανησυχώ πολύ, όταν μια μικρή επιχειρηματική ελίτ έχει την δύναμη, τα μέσα και την βούληση να επαναπροσδιορίσει ένα ουσιαστικό μέρος των κανόνων του παιχνιδιού στις φιλελεύθερες δημοκρατίες».

Παρά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος διαβεβαίωσε τους διεθνείς εταίρους για αξιοπιστία και σταθερότητα. «Μπορείτε να βασιστείτε στη Γερμανία. Μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς», υπογράμμισε και, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι εκλογές διενεργούνται έξι μήνες νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επισήμανε ότι «πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο σε μια χώρα που είναι συνηθισμένη στη σταθερότητα, μια χώρα που αγαπά τα σχέδια, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».

«Λέω στους εταίρους και τους φίλους μας: η γερμανική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας παραμένει ευρωπαϊκή, παραμένει διατλαντική και παραμένει πολυμερής. Ακόμη και σε μια περίοδο πολιτικής μετάβασης ισχύουν τα εξής: Επιδιώκουμε τα συμφέροντά μας, αναζητούμε κοινές λύσεις, διευρύνουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες», ανέφερε ο κ. Σταϊνμάιερ.

«Η Ευρώπη παραμένει ο βασικός άξονας της πολιτικής μας. Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, πρέπει θα προσανατολίσει τις ενέργειές της προς τον σεβασμό και την προώθηση της ευρωπαϊκής ενότητας. Η ευρωπαϊκή πολιτική σπάνια προκύπτει από μια προκαθορισμένη συναίνεση, αλλά από τη συνεχή αναζήτηση και διεύρυνση κοινού εδάφους. Και ακόμα κι αν αυτό παραμένει επίπονο – να είστε σίγουροι: η καρδιά της Γερμανίας θα συνεχίσει να χτυπάει και στο μέλλον για την Ευρώπη», κατέληξε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Υπ. Άμυνας Γερμανίας: Λάθος Τραμπ που «έκαψε» το χαρτί του ΝΑΤΟ – «Χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορούμε»

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε πως ήταν λάθος για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει από το τραπέζι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και των εδαφικών παραχωρήσεων πριν από ενδεχόμενες συνομιλίες για να τελειώσει ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Μπόρις Πιστόριους είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πόυτιν «δεν μετακινήθηκε στο ελάχιστο» από τη διαπραγματευτική θέση του, επομένως δεν είναι προς το συμφέρον της άλλης πλευράς να το κάνει.

«Νομίζω πως ήταν άγαρμπο. Νομίζω ότι ήταν λάθος, είπε για τη θέση του Τραμπ και του Αμερικανού υπουργού Άμυνας. «Θα ήταν πολύ καλύτερα να μιλήσει για ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ και εδαφικές αλλαγές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αν οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να εμπλακούν στην υποστήριξη οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας Ουκρανίας-Ρωσίας, θα πρέπει να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις για αυτήν, είπε ο Πιστόριους, δύο ημέρες αφότου ο Τραμπ είχε τηλεφωνική συνομιλία για την Ουκρανία με τον Πούτιν χωρίς να ενημερώσει τους συμμάχους της Ουάσινγκτον στο ΝΑΤΟ ή την Ουκρανία εκ των προτέρων.

Είπε επίσης πως τα επόμενα χρόνια, η Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί μια ειρηνευτική συμφωνία μόνη της χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ. Για αυτό τον λόγο, είπε, θα πρέπει να αλλάξουν τόσο τα κριτήρια του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το χρέος όσο και το φρένο χρέους της ίδιας της Γερμανίας, ώστε να καταστεί πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, όπως απαιτεί η κυβέρνηση Τραμπ.

«Κανείς δεν μπορεί να πιστεύει πια ότι το 2% αρκεί», είπε, αναφερόμενος στον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες των μελών του στο ύψος του 2% του ΑΕΠ. Ο Τραμπ κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.

Είναι λογικό, είπε ο Πιστόριους, οι ΗΠΑ να θέλουν να μεταθέσουν το επίκεντρο για την ασφάλειά τους προς την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού και να δαπανούν λιγότερα για την άμυνα της Ευρώπης, αλλά για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης για μια σταδιακή μετάβαση. Σε αυτό, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ συμφώνησε μαζί του, είπε ο Πιστόριους.


Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button