ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης: Το ψωμί που πρέπει να προτιμάτε

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους

Advertisement

Ο διαβήτης μπορεί να ρυθμιστεί επιλέγοντας τις τροφές εκείνες που δεν περιέχουν υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη (Glycemic Index – GI).

Μάλιστα για αρκετούς το ψωμί αποτελεί το αναπόσπαστο συνοδευτικό για το φαγητό τους. Όμως θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγουν το λευκό ψωμί και να προτιμούν εναλλακτικές όπως το ψωμί με προζύμι, το ψωμί σίκαλης, τα ψωμιά ολικής άλεσης και τις αραβικές πίτες.

Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από επεξεργασμένο αλεύρι, το οποίο αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε φλεγμονή μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, περιέχει πρόσθετα και συντηρητικά που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου. Η Lisa Richards, διατροφολόγος, σημειώνει ότι το λευκό ψωμί προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις λόγω της έλλειψης φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών, ενώ συχνά συνδέεται και με την αύξηση του βάρους.

Διαβήτης: Τι ψωμί να προτιμάτε

Advertisement

Ψωμί με προζύμι

Το ψωμί με προζύμι έχει πλούσια γεύση και υφή, ενώ η φυσική του ζύμωση βοηθά στη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων. Αυτό συμβάλλει σε πιο αργή πέψη και σταθερή απελευθέρωση της γλυκόζης, αποφεύγοντας τις απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος. Είναι λιγότερο επεξεργασμένο, με λιγότερα πρόσθετα, και προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

Ψωμί σίκαλης

Το ψωμί σίκαλης περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά από το λευκό ψωμί, υποστηρίζοντας την πέψη και τον έλεγχο της όρεξης. Σύμφωνα με την Christine VanDoren, μια φέτα ψωμί σίκαλης έχει μόνο 65 θερμίδες και παρέχει θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, κάλιο και σελήνιο.

Ψωμί ολικής άλεσης

Advertisement

Τα ψωμιά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή και υποστηρίζουν την υγιή λειτουργία του εντέρου. Είναι λιγότερο επεξεργασμένα από το λευκό ψωμί και συμβάλλουν στην πρόληψη των αυξομειώσεων στο σάκχαρο, παρατείνοντας το αίσθημα κορεσμού.

Αραβικές πίτες

Οι αραβικές πίτες από δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν μια υγιεινή επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Είναι λεπτές, γεγονός που επιτρέπει τον έλεγχο της μερίδας, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων χωρίς να θυσιάζεται η απόλαυση.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/diavitis-poio-psomi-prepei-na-protimate/


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button