COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένη κυβέρνηση στις ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές: Οριακά στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων η Βουλή των Αντιπροσώπων! Στους Δημοκρατικούς η Γερουσία


Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξασφαλίσει τις 218 έδρες που απαιτούνται για να κατακτήσουν την πλειοψηφία στην κάτω βουλή του Κογκρέσου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το CBS News.

Η πλειοψηφία του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ισχνή, αλλά αρκεί για να καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος του Τζο Μπάιντεν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σηματοδοτεί μια επιστροφή στη διχασμένη κυβέρνηση, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν ακόμη την εξουσία στη Γερουσία.

Πέραν του ότι θα είναι σε θέση να σταματήσουν την υλοποίηση της ατζέντας του κ. Μπάιντεν, οι Ρεπουμπλικάνοι θα αποκτήσουν επίσης τη δυνατότητα να αρχίσουν να διενεργούν διάφορες δυνητικά πολιτικά αιματηρές έρευνες για την κυβέρνηση και την οικογένειά του.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο διαχωρισμός για τον έλεγχο της Ουάσιγκτον εισήχθη από τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι – που ήλπιζαν να ανακτήσουν τον έλεγχο και των δύο κοινοβουλίων – δεν απέδωσαν τις προσδοκίες τους, και το «κόκκινο κύμα» που ήλπιζε ο Τραμπ δεν ήρθε.

Η ευθύνη για την παράσταση της περασμένης Τρίτης έπεσε σε μεγάλο βαθμό σε δύο ηγέτες κομμάτων. Τον Ντόναλντ Τραμπ και τον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ.

Το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην Πρόεδρος ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024, σε μια αίθουσα χορού στο κτήμα του Mar-a-Lago στη Φλόριντα.

Είπε ότι οι ψηφοφόροι «δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει την πλήρη έκταση και τη βαρύτητα του πόνου που περνάει το Έθνος μας», αλλά θα άλλαζαν γνώμη τα επόμενα δύο χρόνια καθώς προέβλεψε ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, ο κ. ΜακΚόνελ επανεξελέγη ως ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσία, αποκρούοντας μια πρόκληση από τον Ρεπουμπλικανό Ρικ Σκοτ ​​της Φλόριντα.

Αυτή ήταν η πρώτη πρόκληση για τη μακρά ηγετική του θητεία εδώ και 15 χρόνια, εν μέσω σκληρών εσωτερικών διαφωνιών για το ποιος ευθύνεται για την αποτυχία στο να κερδίσει ξανά την πλειοψηφία στην άνω βουλή του Κογκρέσου.

Οι δύο άνδρες διασταύρωναν συχνά τα «ξίφη» τους και πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές ενώ ο κ. Σκοτ ​​είχε δηλώσει ότι «δεν είναι ικανοποιημένος με το status quo».

Μια μέρα νωρίτερα, ο βουλευτής από την Καλιφόρνια Κέβιν Μακάρθι εξελέγη υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για να αντικαταστήσει τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι ως την επόμενη Πρόεδρο της Βουλής.

Ο προαλειφόμενος νέος «speaker», ο Κέβιν Μακάρθι, ίσως αντιμετωπίσει προκλήσεις, καθώς θα χρειαστεί να πειθαρχεί την πολυδιασπασμένη κοινοβουλευτική του ομάδα σε κρίσιμες μελλοντικές ψηφοφορίες, μεταξύ άλλων για τη χρηματοδότηση του κράτους και του στρατού, ενώ παράλληλα ο Ντόναλντ Τραμπ, που άρχισε ήδη από προχθές Τρίτη την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, θα παρακολουθεί στενά.

Η ήττα των Δημοκρατικών στην κάτω Βουλή αφαιρεί μέρος της εξουσίας του κ. Μπάιντεν, που εξέφρασε ήδη τη βούλησή του να συνεργαστεί με το GOP δηλώνοντας ανοικτός σε όλες τις «καλές ιδέες». Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις εκλογές, σημείωσε ωστόσο «ο αμερικανικός λαός έκανε σαφές, θεωρώ, πως περιμένει από τους Ρεπουμπλικάνους να δείξουν επίσης διάθεση συνεργασίας».

Ωστόσο, για να εκλεγεί Πρόεδρος, ο ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας της Βουλής πρέπει πλέον να λάβει την πλειοψηφική υποστήριξη από τα 435 μέλη της ολομέλειας της Βουλής.

Το νέο Κογκρέσο θα συγκληθεί στις 3 Ιανουαρίου του 2023.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, συνεχάρη χθες Τετάρτη τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι για τη νίκη της παράταξής του στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς το GOP αποκτά, κατά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ισχνή πλειοψηφία.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, τόνισε μέσω Twitter πως «οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι για νέα κατεύθυνση και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι έτοιμοι να παραδώσουν».

Back to top button