COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑTOP ΝΕΑ

Χρυσή Αυγή: Θα αποφασίσει το δικαστήριο σήμερα ότι είναι εγκληματική οργάνωση; Σε λίγο η απόφαση – Χάος στο Κέντρο της Αθήνας από τα πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα

Σήμερα στις 11 το πρωί το Α΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πρόκειται, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει την απόφαση του για την Χρυσή Αυγή, μία δίκη που αντίστοιχη της δεν έχει υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία.

Έτσι, η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει την απόφαση επί της ενοχής ή όχι των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή, εάν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, η τότε κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι για εγκληματική οργάνωση ή όχι, αλλά και για άλλα αδικήματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Οι 68 κατηγορούμενοι
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων βάσει του υπ’ αριθμ. 215/215 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών που δημοσιεύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2015, κάθισαν οι εξής 68 (με αλφαβητική σειρά – αρχικά ήταν 69, ανάμεσά τους ήταν και ο Αντώνιος Μπολέτης, ο οποίος απεβίωσε) κατηγορούμενοι: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαήλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιωάννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακιάς, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

Μια δίκη που ξεπέρασε τα πέντε χρόνια
Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα όχι μόνο λόγω των πολλών κατηγορουμένων και των συνηγόρων τους αλλά και λόγω του εύρους του υλικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Η μακρά διάρκεια της διαδικασίας που συμπληρώνει τα πεντέμισι χρόνια, έχει πολλές αιτίες ωστόσο οφείλεται και σε αυτήν την παράμετρο και σε άλλες που αφορούν τόσο ζητήματα πρακτικά όπως η στέγαση της, η μη διαθεσιμότητα των μελών του δικαστηρίου αποκλειστικά για τη διεξαγωγή της διαδικασίας τα πρώτα χρόνια, όσο και σε άλλες όπως η αποχή των δικηγόρων το 2016 και η άρνηση συνηγόρων υπεράσπισης να λάβουν άδειες, η συμπερίληψη από την πλευρά των κατηγορουμένων βουλευτών στα αναγνωστέα, περίπου 2.800 ερωτήσεων που είχαν κάνει στη Βουλή κ.α

Πολλοί νομικοί τονίζουν πως ουσιαστικά η δίκη της Χρυσής Αυγής, υπό τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, δεν θα μπορούσε να τελειώσει σε ένα ή δύο χρόνια. Αναφέρουν δε, πως η δίκη στη Γερμανία τεσσάρων μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης NSU για δολοφονίες εννιά μεταναστών πρώτης και δεύτερης γενιάς, μεταξύ των οποίων ο Έλληνας Θεόδωρος Βουλγαρίδης και μία Γερμανίδα αστυνομικός, ξεκίνησε στο Εφετείο του Μονάχου τον Μάιο του 2013 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2018. Μία δίκη που όπως και η δίκη της Χρυσής Αυγής είχε μεγάλο αντίκτυπο στη γερμανική κοινωνία και προκάλεσε συζητήσεις για την αρχική αντιμετώπιση αυτών των δολοφονιών, ως «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» και άλλων κινήτρων, πλην ρατσιστικών, από θεσμούς και μίντια.

Ποσά που ζαλίζουν
Τα… ρέστα του παίζει ο επικεφαλής της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, καθώς, πέραν της προσωπικής του τύχης, το δικαστήριο που δικάζει τη Χρυσή Αυγή θα κρίνει και το «ξεπάγωμα» ποσού που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ (9.750.000 ευρώ)!

Και αυτό γιατί το ναζιστικό μόρφωμα έχει αποκλειστεί από την ετήσια κρατική και εκλογική χρηματοδότηση την τελευταία επταετία, βάσει απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής, τον Δεκέμβριο του 2013.

Τότε, η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος (241 θετικές ψήφοι) έκανε δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και ανέστειλε τη χρηματοδότηση του «κόμματος» υπό την προϋπόθεση της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Κάπως έτσι, το δικαστήριο θα κληθεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσον η ΧΑ αποτέλεσε εγκληματική οργάνωση, και είτε θα στερήσει την ελευθερία των ηγετικών της προσώπων είτε θα… γεμίσει το «πορτοφόλι» εκείνων που, κατά δική τους δήλωση, ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αν μέσω των δικαστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η ΧΑ δεν καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση αλλά της επιτραπεί να συνεχίσει τη λειτουργία της, η οικογένεια Μιχαλολιάκου θα έχει έναν λόγο να είναι ικανοποιημένη.

Η ταυτότητα της δίκης
Κατηγορούμενοι: 68

Κατηγορίες :

Εγκληματική οργάνωση: Συνολικά 65 κατηγορούμενοι .

Διεύθυνση Οργάνωσης: 18 κατηγορούμενοι (Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι 17 εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος ).

Μέλη: 47 κατηγορούμενοι (39 κατηγορούμενοι δικάζονται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής ενώ οι υπόλοιποι δικάζονται και για άλλα κακουργήματα για παράδειγμα ανθρωποκτονία και απόπειρες, διακεκριμένη οπλοκατοχή κλπ.

Δολοφονία Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κερατσίνι για την οποία δικάζονται ο Γιώργος Ρουπακιάς ως φυσικός αυτουργός και άλλοι 16 ως συνεργοί.

Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων (12 Ιουνίου 2012 στο Πέραμα) 5 κατηγορούμενοι

Απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα) 4 κατηγορούμενοι

Έναρξη δίκης: 20 Απριλίου 2015 στην αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.

Έδρα: Πρόεδρος είναι η κ. Μαρία Λεπενιώτη, που έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη από τον Μάιο του 2019.

Τακτικοί δικαστές οι Εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου.

Εισαγγελέας Έδρας είναι η κ. Αδαμαντία Οικονόμου με αναπληρωτή της τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο.

Οι δικαστές απαλλάχθηκαν κάθε άλλου καθήκοντος τους για να επιταχυνθεί η δίκη το Νοέμβριο του 2018

Η ετυμηγορία
Αν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, που αφορά 65 από τους 68 κατηγορούμενους, καθώς τρεις δικάζονται μόνο για πλημμελήματα, είναι «ενοχή», τότε εκτιμάται πως θα απαιτηθούν έως και τέσσερις δικάσιμοι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης απόφασης.

Αν η κρίση των δικαστών είναι «αθώωση», τότε ο χρόνος για την ολοκλήρωση της δίκης θα είναι σημαντικά πιο σύντομος, αφού θα τεθούν υπό κρίση οι 24 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και η επίθεση στο ΠΑΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ κάθε ημέρα, ώστε κάθε ενότητα της διαδικασίας να μπορεί να ολοκληρώνεται μέσα σε μία δικάσιμο.

Πρωτοφανή αστυνομικά μέτρα
Επί ποδός βρίσκεται από νωρίς το πρωί η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει της απόφασης του δικαστηρίου για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Πλήθος κομμάτων, φορέων και συλλογικοτήτων έχουν απευθύνει καλέσματα για συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο, με τις Αρχές να περιμένουν πολυάριθμες συγκεντρώσεις χιλιάδων ανθρώπων με κεντρικό σύνθημα «δεν είναι αθώοι».

Σύμφωνα με πηγές από τη ΓΑΔΑ, στα μέτρα ασφαλείας θα λάβουν μέρος περίπου 2.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, οι οποίοι θα είναι αναπτυγμένοι περιμετρικά του Εφετείου αλλά και σε άλλα σημεία του κέντρου της Αθήνας. Στον αττικό ουρανό θα πετάξει το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και του αρχηγείου θα δίνουν και drone.

Η Αστυνομία πραγματοποίησε διακοπές της κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα είναι κλειστή η λεωφόρος Αλεξάνδρας, η οδός Λουκάρεως αλλά και οι κάθετοι δρόμοι.

Οι αστυνομικοί έχουν σχέδιο και για την περίπτωση που εμφανιστούν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από το Εφετείο που θα εφαρμόζονται σταδιακά από τις 06:00, αύριο (Τετάρτη 7-10-2020), λόγω των συγκεντρώσεων που έχουν εξαγγελθεί.

Ειδικότερα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία και η στάση-στάθμευση οχημάτων, στο κάτωθι οδικό δίκτυο:

Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
Κάλβου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
Τριχωνίδος, σε όλο το μήκος της.
Κούζη, σε όλο το μήκος της.
Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από την 07:45΄ ώρα).
Οι οδηγοί για την εξυπηρέτησή τους, αλλά και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, δύνανται να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

Λ. Αλεξάνδρας:

Ρεύμα προς Λ. Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.
Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της Λ.Β.Σοφίας.
Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:
Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.
προς και από Νοσοκομειακά Ιδρύματα “ΕΛΠΙΣ” και “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” (για ασθενείς και εργαζόμενους):
Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου – δεξιά Κεδρηνού – αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα – διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο)
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις παρουσιαζόμενες κυκλοφοριακές συνθήκες.
Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).
Από τη Διεύθυνσή Τροχαίας Αττικής σχεδιάστηκαν και θα ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να αποφεύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους προαναφερόμενους οδικούς άξονες, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Back to top button