COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: Τα αίτια του θανάτου της Τζωρτζίνας, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Κραββαρίτη

Στα αίτια του θανάτου της Τζωρτζίνας αναφέρθηκε ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης στην σημερινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Ο ειδικός, κλήθηκε να καταθέσει για τρίτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου από την πλευρά της υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο θάνατος της 9χρονης οφείλεται «σε οξύ πνευμονικό οίδημα, συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων» και τόνισε πως υπήρχε καλπάζουσα λοίμωξη στον οργανισμό του παιδιού.

Σχετικά με τον θάνατο από κεταμίνη είπε:

«Εγώ δεν έχω δει θάνατο από κεταμίνη, νεκροτομικά όμως γνωρίζω πως προκαλεί έναν ασφυκτικού τύπου μηχανισμό. Το πως δόθηκε η αιτία θανάτου στο περαστικό αυτό, παρέχει παρασάγγας από το σύνηθες.

Στο μυαλό μου η πιθανότερη εκδοχή είναι η ιατρογενής χορήγηση της κεταμίνης. Δε φαίνεται να χορηγείται, αλλά βρίσκεται στο αίμα του παιδιού. Δεν είπα ότι οι γιατροί είναι ψεύτες αλλά στη δική μου λογική, όπως τεκμηριώνεται από την εμπειρία μου, έχουν σχέση με ιατρογενείς χειρισμούς».

Επίσης σχετικά με την εύρεση μιας άλλης ουσίας που ονομάζεται ροκουρόνιο ανέφερε:

«Πρόκειται για κάτι παράδοξο και ανορθόδοξο».

Δ. Γεωργακόπουλος (υποστήριξη κατηγορίας): Οκτώ άτομα έχουν πει ότι δεν έδωσαν κεταμίνη. Έχετε άλλη πεποίθηση;

Χ. Κραββαρίτης: Η ιατροδικαστική μου εμπειρία είναι αυτή. Δεν έχω συναντήσει ξανά διασωλήνωση χωρίς αναισθητικό… Η Τζωρτζίνα, όπως ήταν εκείνη στιγμή, είχε ένα πνεύμονα που έπασχε, οι κατασταλτικές ουσίες από μόνες τους δεν φέρουν αυτό το αποτέλεσμα, αλλά εκείνη τη στιγμή, το στάτους της Τζωρτζίνας θα μπορούσε να επιφέρει αυτό το αποτέλεσμα.

Δ. Γεωργακόπουλος: Άρα λέτε ότι εκείνη τη στιγμή οι γιατροί δεν εντόπισαν το πρόβλημα της Τζωρτζίνας.

Μάρτυρας: Η ιατροδικαστική μου εμπειρία λέει πως σε ένα πνεύμονα που είναι επιβαρυμένος και του δίνουν κατασταλτικά φάρμακα, είναι αυτό το αποτέλεσμα. Περίπτωση Μέριλιν Μονρόε.

Όσα υποστήριξε ο μάρτυρας σχετικά με το πρόβλημα στους πνεύμονες της Τζωρτζίνας προκάλεσε νέο κύκλο ερωτήσεων.

Πρόεδρος: Όταν βγάζω οξυγόνο, επανέρχεται, όταν το παθαίνει ξανά, το βάζω. Δύο πνεύμονες που είναι στα κακά τους στα χάλια, πως γίνεται να επανέρχεται η αναπνοή; Πώς συνάδουν αυτά τα 2;

Μάρτυρας: Το παιδί έπαιρνε μία αγωγή. Δεν σημαίνει ότι είναι μόνιμα χωρίς αναπνοή.

Πρόεδρος: Σας ρώτησα πως εξηγείται την κλινική εικόνα…

Μάρτυρας: Είναι βαρείς πνεύμονες σίγουρα. Υπάρχει κάτι που είναι λοιμογόνο. Δεν είναι παράδοξο που υπάρχει βελτίωση, συμβαίνει. Δεν σημαίνει ότι το ενδογενές αίτιο καταρρίφθηκε.

Πρόεδρος: Αυτό το πνευμονικό οίδημα αποκλείεται να είναι από άλλη αιτία;

Μάρτυρας: Έντονο πνευμονικό οίδημα με στοιχεία αυτά είναι το πλέον πιθανό να έχει προέλθει από ένα σοβαρό υπόβαθρο.

Ο κ. Κραββαρίτης ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης, πως τα 32.000 λευκά αιμοσφαίρια που βρέθηκαν στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας είναι «συνταρακτικό εύρημα γιατί πάνω από 30.000 είναι στα όρια της σηψαιμίας».

Εισαγγελέας: Πώς σώθηκαν τα όργανα και επιβίωσε αυτό το παιδί μέχρι τον Ιανουάριο;

Μάρτυρας: Αυτός είναι σκοπός της ιατρικής.

Εισαγγελέας: Η σηψαιμία δεν είχε βλάψει τα όργανα;

Μάρτυρας: Το παιδί μετά από αυτό έπαθε εγκεφαλοπάθεια… Ένας άνθρωπος που θα πάθει σηπτικό σοκ, δεν σημαίνει ότι θα πεθάνει την επόμενη ημέρα.

Πρόεδρος: Πώς εξηγείται σηψαιμία και πνευμονικό οίδημα, με τη μέτρηση του οξυγόνου στις 11/4 που είναι φυσιολογική;

Μάρτυρας: Το ότι το οξυγόνο ανταποκρίνεται, δεν σημαίνει ότι δεν υποβόσκει λοίμωξη αναπνευστικού. Η λοίμωξη είναι η αρχή. Σηψαιμία και πνευμονικό οίδημα πάνε πακέτο. Η ζημιά γίνεται μία στιγμή.

Παράλληλα εξετάστηκε εκ νέου και η ιδιώτης ιατροδικαστής, Ουρανία Δημακοπούλου η οποία προτάθηκε από την υπεράσπιση. Όπως επανέλαβε η Τζωρτζίνα δεν πέθανε από την χορήγηση της κεταμίνης.

«Η Τζωρτζινα μέχρι τις 3:10 ήταν εν ζωή. Τα φάρμακα έχουν δοθεί πέριξ της ώρας του θανάτου τρεις παρά τέταρτο με τρεις», ανέφερε.

Παράλληλα, για ακόμη μια φορά ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι των τριών παιδιών της οικογένειας να οφείλεται σε πιθανή κληρονομική νόσο.

Η δίκη συνεχίζεται αύριο 12 Οκτωβρίου.

Back to top button