FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δηλητηριάσεις από μπαχαρικά: Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Advertisement

Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την τροφική δηλητηρίαση με κοτόπουλο ή σαλάτες, απέχοντας μακράν από την πραγματικότητα. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν με παθογόνα βακτήρια και να προκαλέσουν από ήπιες έως σοβαρές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των μπαχαρικών.

Δηλητηριάσεις από μπαχαρικά: Ποιο είναι το πιο μολυσμένο – Πως να προστατευτείτε

Η πεποίθηση ότι τα μπαχαρικά δεν αποτελούν κίνδυνο δεν είναι τελείως αδικαιολόγητη. Ο βασικός λόγος είναι πως είναι αποξηραμένα, και αυτή η εικόνα τους, τα κάνει να φαίνονται αβλαβή και απίθανο να προκαλέσουν τροφιμογενείς λοιμώξεις. Ωστόσο, η διαδικασία ξήρανσης δεν εξαλείφει πάντα τα επιβλαβή παθογόνα.

Advertisement

Για παράδειγμα η Γερμανία ενημέρωσε τον περασμένο Αύγουστο το RASFF για μολυσμένο με σαλμονέλα θυμάρι που πωλείται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, σε ανάκληση μπαχαρικών της προχώρησε η γνωστή εταιρεία McCormick & Company Inc, λόγω πιθανής μόλυνσης από σαλμονέλα ενώ μολυσμένο με σαλμονέλα θυμάρι για πίτσα και ζυμαρικά διανεμήθηκε σε πέντε χώρες της ΕΕ. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε ξηρές συνθήκες για μήνες, περιμένοντας να προκαλέσουν προβλήματα όταν έρθουν σε επαφή με την υγρασία ή προστεθούν στα τρόφιμα. Σύμφωνα με στοιχεία τα τελευταία 23 χρόνια διαβιβάστηκαν 3741 ειδοποιήσεις για βότανα και μπαχαρικά στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% των συνολικών κοινοποιήσεων RASFF όλων των κατηγοριών προϊόντων.

Ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργούνται, συλλέγονται και επεξεργάζονται αυτά τα συστατικά μπορεί να εισάγει μολυσματικές ουσίες όπως η Salmonella, το E. coli, ακόμη και ο Bacillus cereus. Ένας από τους κύριους λόγους που τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι ευάλωτα στη μόλυνση είναι η διαδρομή από το αγρόκτημα στο τραπέζι. Πολλά από αυτά τα συστατικά καλλιεργούνται σε περιοχές με λιγότερο αυστηρούς κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων. Για παράδειγμα η Ινδία ήταν η χώρα καταγωγής με τις περισσότερες κοινοποιήσεις στην ΕΕ για μολυσμένα μπαχαρικά (23,6%), ακολουθούμενη από τη Βραζιλία (8,7%), την Ταϊλάνδη (7,2%), την Τουρκία (5,8%) και την Κίνα (4,6%).

Δεν έχουν όλα τα βότανα και τα μπαχαρικά το ίδιο επίπεδο κινδύνου. Μερικά, όπως το μαύρο πιπέρι, κύμινο και ο κουρκουμάς, έχουν συνδεθεί με πολλαπλά κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών. Παράλληλα τα κορυφαία 10 πιο μολυσμένα βότανα και μπαχαρικά είναι σε ποσοστιαία κατάταξη, τσίλι, μαύρο πιπέρι, κάρυ, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, μείγμα μπαχαρικών, βασιλικός, μέντα, τζίντζερ και κύμινο. Η σαλμονέλα είναι ο 1ος κίνδυνος που έχει εντοπιστεί σύμφωνα με το RASFF και είναι ο κυριότερος λόγος ανάκλησης μαύρου πιπεριιού (96,3%).

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που παραβλέπεται είναι η διασταυρούμενη μόλυνση στην κουζίνα. Η διασταυρούμενη μόλυνση είναι η διαδικασία με την οποία τα μικρόβια μεταφέρονται από μια ουσία ή αντικείμενο σε μια άλλη, συχνά με επιβλαβείς επιπτώσεις. Για παράδειγμα εάν ένας μάγειρας αγγίξει το ωμό κοτόπουλο και μετά το πιάσει σε ένα βάζο με μπαχαρικά χωρίς να πλύνει τα χέρια του, μπορεί να μεταφέρει επιβλαβή βακτήρια απευθείας στο δοχείο. Αυτό δημιουργεί έναν κύκλο μόλυνσης που μπορεί να επηρεάσει πολλά γεύματα.

Σύμφωνα με μελέτη τα γεύματα που προετοιμάζονται στις οικιακές κουζίνες μπορούν εύκολα να μολυνθούν από τα δοχεία μπαχαρικών μέσω της διασταυρούμενης μόλυνσης. Οι ερευνητές που παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 371 ενηλίκων που μαγείρεψαν μια πανομοιότυπη συνταγή για μπιφτέκι γαλοπούλας σε πολλές κουζίνες διαφόρων μεγεθών, βρήκαν ότι τα πιο μολυσμένα αντικείμενα ήταν τα δοχεία με μπαχαρικά, με περίπου το 48% των δειγμάτων να δείχνουν ενδείξεις μόλυνσης. Αυτός ο επιπολασμός μόλυνσης ήταν σημαντικά υψηλότερος από πολλές άλλες επιφάνειες που ελέγχθηκαν. Οι σανίδες κοπής και τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων ήταν το δεύτερο και το τρίτο πιο μολυσμένο. Οι λαβές της βρύσης ήταν οι λιγότερο μολυσμένες.

Advertisement

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο

Υπάρχουν ορισμένα βασικά βήματα για να διασφαλίσετε ότι αυτά τα συστατικά είναι ασφαλή στη χρήση και κατανάλωση.

Αγορά από αξιόπιστες πηγές – Επιλέξτε βότανα και μπαχαρικά από αξιόπιστες μάρκες που ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα για την ασφάλεια των τροφίμων. Αναζητήστε προϊόντα που έχουν ελεγχθεί για ρύπους.
Ελέγξτε για πιστοποιήσεις – Ορισμένα μπαχαρικά ακτινοβολούνται ή επεξεργάζονται με ατμό για να σκοτώσουν τα βακτήρια. Αναζητήστε ετικέτες που υποδεικνύουν ότι το προϊόν έχει υποστεί τέτοιες επεξεργασίες.
Αποθηκεύστε σωστά – Διατηρήστε τα βότανα και τα μπαχαρικά σε αεροστεγή δοχεία σε δροσερό, ξηρό μέρος. Αποφύγετε να τα αποθηκεύετε κοντά στη ηλεκτρική κουζίνα ή τον νεροχύτη, όπου η θερμότητα και η υγρασία μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων.
Ακολουθήστε καλές πρακτικές υγιεινής – Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε μπαχαρικά, ειδικά εάν εργάζεστε με ωμό κρέας ή άλλα τρόφιμα υψηλού κινδύνου. Χρησιμοποιήστε καθαρά σκεύη για να μετρήσετε τα μπαχαρικά και αποφύγετε να αγγίζετε με τα χέρια σας το εσωτερικό των βάζων με τα μπαχαρικά.
Μαγειρέψτε τα – Η προσθήκη μπαχαρικών κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αντί να τα πασπαλίζετε σε έτοιμα πιάτα, μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσετε τυχόν βακτήρια που υπάρχουν. Η θερμότητα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του κινδύνου τροφιμογενών ασθενειών.
Επιθεωρήστε πριν από τη χρήση – Πριν χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα βότανα ή μπαχαρικά, ελέγξτε για σημάδια υγρασίας, συσσωμάτωσης ή ασυνήθιστες οσμές, που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μόλυνση ή αλλοίωση.
Κατανοώντας τους πιθανούς κινδύνους και λαμβάνοντας απλές προφυλάξεις, οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα γαστρονομικά οφέλη των βοτάνων και των μπαχαρικών χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Γι αυτό, την επόμενη φορά που θα πιάσετε το βάζο με κύμινο ή θα πασπαλίσετε με ρίγανη την πίτσα σας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε από πού προήλθε και πώς τα χειρίζεστε.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button