COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Δήμαρχοι-«χωροφύλακες» θέλουν να κλείσουν το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας για τους πολίτες! Πόσο θα αντέξουν οι Αθηναίοι κλεισμένοι στα… «κλουβιά» των πολυκατοικιών?…

Της σύνταξης του europost.gr.


Έχουμε γράψει επανειλημμένως ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι πολύ σωστά και ότι ήταν σωτήρια η απόφαση για την Ελληνική κοινωνία, που πήρε η κυβέρνηση να ληφθούν εγκαίρως! Είμαστε εκείνοι, που -τώρα- έχουμε ζητήσει δημόσια να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα, μέχρι και τις αρχές Ιουνίου, πάντοτε με την τελική έγκριση της ανώτατης επιτροπής των εξειδικευμένων ιατρών-καθηγητών. Και έχουμε καυτηριάσει πάμπολλες φορές το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν κρατούν μεταξύ τους τις απαιτούμενες αποστάσεις, που είναι τουλάχιστον τρία μέτρα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κατά τη γνώμη μας, όλα αυτά δεν εναπόκεινται μόνον στην ατομική ευθύνη των πολιτών, αλλά πρέπει να αποτελούν και διαδικασίες, που θα αστυνομεύονται από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Από την άλλη πλευρά, όμως, η Πολιτεία και οι δομές εξουσίας, πάσης φύσεως, καθώς και τα δημόσια πρόσωπα, που εκφράζουν τις δομές αυτές και τη βούλησή τους, είτε πρόκειται για την κεντρική πολιτική εξουσία, είτε πρόκειται για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, είναι δημοκρατικά αυτονόητο και επιβεβλημένο να δείχνουν την απαραίτητη κατανόηση προς τους πολίτες, κατά την πολύ δύσκολη περίοδο που περνάμε!

Εξηγούμεθα, για να μην παρεξηγούμεθα!…

Στην Αθήνα ζούν 4 εκατ. πολίτες, “σαρδελοποιημένοι” μέσα σε πολυκατοικίες-κουτιά, με ελάχιστα πάρκα και ακόμη πιό λίγους χώρους αναψυχής. Η μόνη διέξοδος ψυχικής εκτόνωσης των κατοίκων της πρωτεύουσας, όπου έχουν τη δυνατότητα να πάρουν στους πνεύμονές τους οξυγόνο και ιώδιο, είναι το παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας, που ξεκινάει από την Πειραϊκή και με αρκετά διακοπτόμενα και αποκλεισμένα μέρη, συνεχίζεται μέχρι και τη Βάρκιζα, υπό μορφήν χώρων καταλλήλων για περπάτημα.

Υπό συνθήκες καραντίνας και μετά από 4 εβδομάδες εγκλεισμού (που ορθώς γίνεται), είναι φυσικό οι πολίτες να κατεβαίνουν για λίγες ώρες προς το παραλιακό μέτωπο, για να εκτονώσουν το ψυχολογικό βάρος που έχουν μέσα τους δίπλα στη θάλασσα, να πάρουν κουράγιο και να ηρεμήσουν.

Και, βεβαίως, σε αρκετές ώρες αιχμής προκύπτει το απαράδεκτο φαινόμενο να είναι τόσο πυκνή η ροή των περιπατητών, ώστε να καταργούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, του ενός από τον άλλον.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι ορισμένοι Δήμαρχοι της περιοχής, όπως ο Δήμαρχος Π. Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, εισηγούνται στην κυβέρνηση να κλείσει εντελώς την πρόσβαση στην παραλία, αποκλείοντας τους κατοίκους από την τόσο απαραίτητη γι αυτούς βόλτα στο παραλιακό μέτωπο!

Από που κι ως πού οι Δήμαρχοι μετατρέπονται σε… “χωροφύλακες”?… Μα, θα μας πείτε, δεν υπάρχει πρόβλημα δημόσιας υγείας από την πολυκοσμία, που παρατηρείται τις ώρες αιχμής?

Βεβαίως και υπάρχει! Αλλά αυτό δεν μπορεί να λυθεί με ακραία μέτρα, που θα χειροτερέψουν ραγδαία την ψυχολογία των Αθηναίων και θα τους κάνουν να αισθάνονται περισσότερο σαν τα ποντίκια, που κάποιος έχει κλείσει στο κλουβί!

Το καθήκον των Δημάρχων, με πρώτο τον Δήμαρχο Π. Φαλήρου κ. Γ. Φωστηρόπουλο, που αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους του το βαρύ φορτίο της κληρονομιάς του Δ. Χατζηδάκη, είναι να βρούν λύσεις, που να συνδυάζουν για τους πολίτες τις απαραίτητες ευκαιρίες αναψυχής στο παραλιακό μέτωπο, με τις αποστάσεις ασφαλείας που επιβάλλονται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας!

Δεν μας χρειάζονται Δήμαρχοι-“χωροφύλακες”, αλλά Δήμαρχοι που καταλαβαίνουν το ψυχικό βάρος, το άγχος, αλλά και τις αγωνίες του πολίτη.

Και ποιές μπορεί να είναι οι λύσεις?… Το europost.gr βάζει στο τραπέζι της συζήτησης και του προβληματισμού μια συγκεκριμένη πρόταση, που μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και εφαρμόσιμη, αλλά μπορεί να είναι και για πέταμα! Όσο διαρκεί η καραντίνα να σταματήσουν τα δρομολόγια του τραμ, που ελάχιστα προσφέρουν στην διευκόλυνση της μετακίνησης των πολιτών και όλος ο χώρος που έχει εγκιβωτιστεί στην παραλιακή ζώνη για την κυκλοφορία του τραμ να χρησιμοποιηθεί ως πεζόδρομος για να περπατάνε άνετα και σε απόσταση ασφαλείας ο ένας από τον άλλον οι Αθηναίοι!

Οι δε Δήμαρχοι των παραλιακών Δήμων, όπως ο κ. Φωστηρόπουλος, αντί να πιέζουν την Πολιτεία για το κλείσιμο της παραλιακής, να βγούν οι ίδιοι με τους υπαλλήλους που διαθέτουν στην παραλία και να καλούν τους πολίτες να χρησιμοποιούν και τους χώρους κυκλοφορίας των τραμ, υπερτονίζοντας ότι όλοι οι περιπατητές πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση, που δεν θα είναι μικρότερη από τα τρία μέτρα!

Back to top button