EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημήτρης Χούπης: «Έτοιμοι για άμεση αντίδραση – Η Τουρκία παραμένει απειλή»

Advertisement

Μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας έστειλε ο Δημήτριος Χούπης, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου.

Ο κ. Χούπης τόνισε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και είναι σε θέση να αντιδράσουν άμεσα, όποτε και όπου αυτό απαιτηθεί.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να συνιστά απειλή για τη χώρα μας, καθώς ακολουθεί μια αναθεωρητική στρατηγική, προσπαθώντας διαρκώς να θέσει νέα ζητήματα προς συζήτηση. Ωστόσο, για την Ελλάδα το μόνο που τίθεται επί τάπητος είναι η υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απολύτως προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο και δεν υπάρχει κανένας λόγος ο Έλληνας πολίτης να αισθάνεται έστω και στο ελάχιστο ανασφαλής απέναντι σε δηλώσεις που έχουν κυρίως ψυχολογικό χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Σαρικάς από την Alpha TV, ο κ. Χούπης διευκρίνισε πως, παρόλο που οι τουρκικές δηλώσεις γίνονται σε ένα πλαίσιο που η Ελλάδα δείχνει μεγάλη ανεκτικότητα, αυτό δεν σημαίνει πως υπάρχει διάθεση για σύμπραξη. «Η απάντηση μας θα είναι άμεση, χωρίς κανέναν δισταγμό και χωρίς προϋποθέσεις – μέσα σε πέντε λεπτά αν χρειαστεί», δήλωσε με έμφαση.

Αναφερόμενος στη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια, σημείωσε ότι η Μεσόγειος αποτελεί τον γεωπολιτικό πυρήνα πολλών περιοχών, ταυτιζόμενη με τον χώρο άμεσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα. Όπως είπε, η αποτρεπτική ισχύς παραμένει το βασικό και πιο αποτελεσματικό μέσο αντιμετώπισης ακόμη και υβριδικών απειλών.

«Ένας Αρχηγός δεν κοιμάται ποτέ ήσυχος» σχολίασε ο κ. Χούπης, λέγοντας πως τα μεγάλα κενά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, με τον σχεδιασμό να βρίσκεται σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Εξήγησε πως τα διδάγματα από τους πρόσφατους πολέμους έχουν φέρει κάποιες διαφοροποιήσεις στο σκέλος της τροποποίησης δομής δυνάμεων, που έχουν ενσωματωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Τόνισε ότι για πρώτη φορά υπάρχει 12ετης σχεδιασμός, με έμφαση στην αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων, όπως τα drones, που παίζουν πια καταλυτικό ρόλο. «Αλλά η τεχνολογία προχωρά παράλληλα με την αντι-τεχνολογία» τόνισε ο κ. Χούπης.

Σταχυολογώντας το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι πηγάζει από τα προβλήματα, τις παραδοχές και τα διδάγματα κι αναπτύσσεται σε πέντε παραμέτρους. Την αύξηση της διαθεσιμότητας των υφιστάμενων συστημάτων και την επιχειρησιακή αξιοποίηση, την απόκτηση νέων μονάδων για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, την υλοποίηση της Ασπίδας του Αχιλλέα, ώστε ο γεωπολιτικός χώρος του αρχιπελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου να αποτελέσει πραγματικά την ασπίδα αλλά και το δόρυ πληγμάτων, την απελευθέρωση της αεροπορίας και του ναυτικού σε περιοχές γεωπολιτικού ενδιαφέροντος χωρίς να απαξιώνεται η δράση τους και την αξιοποίηση των μεγάλων εδαφικών πλεονεκτημάτων που δίνουν τα χερσαία τμήματα στα νησιά μας.

Όσον αφορά στο γιατί οι νέοι να επιλέξουν να πάνε σε μία στρατιωτική σχολή, ο κ. Χούπης σημείωσε πως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αποτελεί ένα λειτούργημα κι ότι τους εξασφαλίζεται μία αξιοπρεπής διαβίωση προκειμένου να είναι ταγμένοι στο σκοπό των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπογράμμισε ότι ο αξιωματικός μπορεί να έχει διττό ρόλο και ως αξιωματικός και ως επιστήμονας, προκειμένου να υπερασπιστεί την πατρίδα, που αποτελεί το μεγαλύτερο διακύβευμα για όλους όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button