COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

STORIES

Δημήτρης Μητροπάνος: Τα ανατριχιαστικά μυστικά που πήρε μαζί του και οι τελευταίες του στιγμές – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον τραγουδιστή!


Τα ανατριχιαστικά μυστικά που δεν ήξερε ούτε η οικογένεια του Δημήτρη Μητροπάνου! Μυστικά που κράτησαν 27 ολόκληρα χρόνια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αποκαλύπτει η κόρη του Γιώργου Ζαμπέτα, Καίτη.

Αφορά στον τάφο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη για τον οποίο ο Δημήτρης Μητροπάνος έδωσε τότε 1.000.000 δραχμές. Ήθελε να δημιουργήσει ένα μνημείο αντάξιο της μουσικής αξίας του Ζαμπέτα και τα κατάφερε! «Δεν θέλω να το μάθει κανείς κυρά Αργυρώ.

Αυτό θα είναι το μυστικό μας» είχε πει ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος στη σύζυγο του Γιώργου Ζαμπέτα, η οποία προτού πεθάνει εκμυστηρεύτηκε το μυστικό στην κόρη της Καίτη, λέγοντάς της: «Παιδί μου, να το ξέρεις. Τον τάφο στου πατέρα σου τον έφτιαξε ο Μητροπάνος». Τέσσερα χρόνια αργότερα η Αργυρώ Ζαμπέτα έφυγε κι αυτή από τη ζωή ακολουθώντας τον σύζυγό της.

Ήταν 10 Μαρτίου 1992… Η Ελλάδα πενθούσε για το χαμό ενός από τους στυλοβάτες του ελληνικού τραγουδιού. Ο Γιώργος Ζαμπέτας οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία στο Γ’ Νεκροταφείο παρουσία χιλιάδων θαυμαστών του. Ανάμεσα τους και ένα από τα πνευματικά του παιδιά, ο Δημήτρης Μητροπάνος. Η σύζυγός του Αργυρώ Ζαμπέτα αποφάσισε να φτιάξει ένα μνήμα αντάξιο της καλλιτεχνικής του αξίας. Ωστόσο το μνήμα κόστιζε ακριβά κι εκείνη αδυνατούσε να αντεπεξέλθει.

Λίγο καιρό αργότερα στο πατρικό σπίτι του Ζαμπέτα, στο Αιγάλεω, τη χήρα του επισκέφτηκε ο Δημήτρης Μητροπάνος. «Με τον Δημήτρη ο πατέρας μου είχε μια σχέση οικογενειακή. Απίστευτη. Σαν πατέρας με γιο» θυμάται μιλώντας στην «Espresso» η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Καίτη και συνεχίζει τη συγκινητική αφήγησή της: «Μου είχε αναφέρει η μάνα μου ότι ο Μητροπάνος την είχε επισκεφτεί και της είχε δώσει 1.000.000 δραχμές. Συγκεκριμένα μου είχε πει: «Όσο ζω, Καίτη μου, θα θυμάμαι ότι χάρη στον Μητροπάνο φτιάξαμε το νήμα του μπαμπά σου. Μου είχε ζητήσει να μην το μάθει κανείς». Το μυστικό αυτό για να μην το πάρει μαζί της η μάνα μου, το εμπιστεύτηκε σε μένα. Αυτό δεν το ήξερε ούτε η οικογένεια του Μητροπάνου».

Όπως θυμάται σήμερα η Καίτη Ζαμπέτα, ο πατέρας της είχε τον τραγουδιστή από τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στο πλευρό του, στα κέντρα όπου δούλευε. «Είχε ζητήσει από τον Μητροπάνο, αν δεν τον πλήρωναν οι μαγαζάτορες, να του το λέει για να τους κατσαδιάζει. Ο μπαμπάς μου πολλές φορές τον χαρτζιλίκωνε» σημειώνει η Καίτη Ζαμπέτα.

Οι τελευταίες του στιγμές, η μεταμόσχευση από την αδερφή του και μια αντάμωση, που δεν ήρθε ποτέ!

Το επεισόδιο του Idols της Παρασκευής (03/12) με παρουσιαστή τον Σάκη Ρουβά ήταν αφιερωμένο στον Δημήτρη Μητροπάνο. Η βαριά αλλά και ευαίσθητη λαϊκή φωνή που έμοιαζε να τραγουδά τη συλλογική μελωδία τού να είσαι Έλληνας, το αγόρι που μεγάλωσε φτωχικά και ανδρώθηκε κόντρα στο ρεύμα και ο ερμηνευτής που χάρισε μαγεία συναντώντας τους δασκάλους του.

Ο Σάκης Ρουβάς ξεδίπλωσε τη μοναδική προσωπικότητα του Δημήτρη Μητροπάνου από τα γεμάτα στερήσεις παιδικά του χρόνια στην Αγία Μονή Τρικάλων τη δεκαετία του ’50 μέχρι τη μεσουράνηση του άστρου του και την καθολική αποδοχή.

Τα φτωχικά παιδικά χρόνια με τη μητέρα του και την αδελφή του, η γνωριμία με έναν πατέρα, που θεωρούσε χαμένο στον Εμφύλιο, λίγο πριν την ηλικία των 30 ετών αλλά και η ένταξή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τη Νεολαία Λαμπράκη. Τα πρώτα τραγούδια, σε ηλικία 16 ετών δίπλα στον δάσκαλο Ζαμπέτα, η συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη στη δεκαετία του ’60 αλλά και οι επόμενες συνεργασίες με τον Δήμο Μούτση, τον Μάνο Ελευθερίου και τον Θάνο Μικρούτσικο.

Το δέσιμο με την αδελφή του Σμαρώ
Συγκίνησε η εξομολόγηση της Μαργαρίτα Μυτιληναίου και του Γιώργου Μεράντζα για την απίστευτη σχέση που είχε ο Δημήτρης Μητροπάνος με την αδερφή του, Σμαρώ.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος μεγάλωσε με την μητέρα του και την αδελφή του, ενώ έως τα 16 του στα χαρτιά γραφόταν ως «ορφανός» από πατέρα, καθώς η οικογένεια νόμιζε ότι ο πατέρας του είχε σκοτωθεί στο αντάρτικο.

Τελικά έφτασε στην οικογένεια ένα γράμμα που έλεγε ότι ζει και είναι στη Ρουμανία και ο Δημήτρης Μητροπάνος γνώρισε τον πατέρα του στα 29 του. Το δέσιμο όμως που είχε με την αδερφή του ήταν συγκλονιστικό.

«Αυτή η επιθυμία της να τον δει να είναι χαρούμενος… θα μπορούσε να κάνει τα πάντα. Όχι απλώς να δώσει το νεφρό της. Αυτό ήταν λίγο για τη Σμαρώ…», αποκάλυψε ο Γιώργος Μεράντζας ενώ η Μαργαρίτα Μυτιληναίου είπε:

«Το γεγονός ότι πέρασε αυτό το τεράστιο πρόβλημα με την υγεία του έγραψε πολύ μέσα του. Το γεγονός ότι πήρε το ένα νεφρό της αδερφής του για να μπορέσει να επανέλθει, έγραψε πολύ μέσα του. όλα αυτά έγραψαν την ταυτότητα και το κομμάτι της ερμηνείας του».

«Η αδελφή μου τόλμησε και μου έκανε το πιο σημαντικό δώρο ζωής, το ένα της νεφρό. Μπαίνοντας στο πρόβλημα, είδα πόσο εμετική είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Γίνεται κανονικά αγοραπωλησία οργάνων. Πουλάνε σπίτια οι άνθρωποι για ένα μόσχευμα που μπορεί να μην το πάρουν ποτέ, γιατί κάποιος άλλος έδωσε περισσότερα χρήματα.

Εδώ στην Ελλάδα με είχαν ξεγραμμένο. Άνοιξαν την αδελφή μου, άνοιξαν εμένα, μας ξαναέκλεισαν και μου είπαν “Δεν γίνεται τίποτα, ξέχνα το”. Παραιτήθηκα. Δεν έτρωγα, δεν κοιμόμουν. Η μόνη μου σκέψη ήταν τα παιδιά μου και η γυναίκα μου. Έλεγα ότι δεν θα μπορέσω να ζήσω κάνοντας αιμοκάθαρση μια ζωή, γιατί αυτό δεν είναι ζωή», είχε πει ο ίδιος ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Ο Μπάμπης Στόκας με τη σειρά του ανέφερε χαρακτηριστικά πως ο Μητροπάνος μπορούσε με τη φωνή του να περάσει στις ψυχές των ανθρώπων.

«Ήταν αυτό που έλεγε ο Λοΐζος, αρχιερέας. Μπορούσε δηλαδή να περάσει στις ψυχές των ανθρώπων. Αυτό το είχε ο Δημήτρης…. Μου λείπει…» είπε εμφανώς συγκινημένος.

«Το τελευταίο live»
Φορτισμένη συγκινησιακά ήταν η θύμηση που μοιράστηκε ο Δημήτρης Μπάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην απώλεια του σπουδαίου καλλιτέχνη, Δημήτρη Μητροπάνου και πόσο τον συγκλόνισε.

«Το τελευταίο live με τον Δημήτρη ήταν στο Ηράκλειο Κρήτης. Ήταν το τελευταίο του ζεϊμπέκικο της Ρόζας. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο στην Αθήνα χαιρετηθήκαμε, είπαμε καλές γιορτές κι ότι θα τα πούμε μετά τις γιορτές» είπε ο Δημήτρης Μπάσης.

«Δυστυχώς δεν τα είπαμε ποτέ. Ήταν η τρίτη μέρα του Πάσχα κι εγώ ήμουν στο χωριό μου, στο Κιλκίς. Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ο Δημήτρης έφυγε. Δεν μπορούσα να το πιστέψω, που έφυγε, που πήγε; Ήθελα λίγα λεπτά να το συνειδητοποιήσω» κατέληξε ο Δημήτρης Μπάσης.

Back to top button