Σύμφωνα με πληροφορίες του europost.gr από τα Σκόπια, ορισμένες δυτικές πρεσβείες στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, παρά τις ασφυκτικές διεθνείς πιέσεις που ασκούνται υπερ του «Ναι» εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες για την τελική έκβαση του δημοψηφίσματος.

Και αυτό γιατί, υπάρχουν μυστικές δημοσκοπήσεις, που έχουν διενεργηθεί τόσο από την Γερμανική όσο και από την Αμερικανική πρεσβεία, οι οποίες δείχνουν ότι ναι μεν το «Ναι» προηγείται ως τάση της κοινής γνώμης, αλλά ένα μεγάλο μέρος του Σλαβικού πληθυσμού, που αποτελεί την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος δεν θέλει να πάει στην κάλπη και να ψηφίσει. Με κίνδυνο το δημοψήφισμα της 30ηςΣεπτεμβρίου να μην θεωρηθεί έγκυρο, αν δεν συμμετάσχει σε αυτό ποσοστό πάνω από 50% του εκλογικού σώματος!

Οι Αλβανοί από την πλευρά τους, που αποτελούν το 20% έως 25% του πληθυσμού, εμφανίζονται διατεθειμένοι να πάνε και να ψηφίσουν, υπακούοντας και στην κατεύθυνση που δίνουν τα Τίρανα.  Αλλά, το «κλειδί» βρίσκεται στην επιδίωξη της μεγαλύτερης συμμετοχής της Σλαβικής πλευράς.

Να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί, με προσωπική παρέμβαση της Μέρκελ, χρειάστηκε να πιέσουν ασφυκτικά τοVMRO, γιατί αυτό είναι το πρώτο κόμμα στη σημερινή βουλή των Σκοπίων. Ενώ η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση του πρωθυπουργού Ζάεφ είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη, η οποία μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση με 2 Αλβανικά κόμματα, όταν οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί παρενέβησαν ανοικτά για να απομονώσουν τον τότε αρχηγό του VMROεθνικιστή Γκρούεφσκι και να μην του επιτρέψουν να επανέλθει στη θέση του πρωθυπουργού


Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα