ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διπλωματικό θρίλερ από την Αθήνα: Μάχη για οριοθέτηση ΑΟΖ στο Καστελόριζο με την Αίγυπτο – Έτσι μόνο θα κοπούν τα όνειρα του Ερντογάν

Για άλλη μια φορά ο Νίκος Δένδιας και η Ελληνική διπλωματία φαίνεται ότι χαλάνε τα σχέδια ορισμένων για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και έχουν επιδοθεί σε ένα διπλωματικό θρίλερ για να καθοριστεί ΑΟΖ στο Καστελλόριζο και να κλείσει οριστικά το θέμα της τουρκικής αμφισβήτησης.

Στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι που βρέθηκε στην Αθήνα και είδε τους επικεφαλής της χώρας (Πρωθυπουργό, ΠτΔ), έστειλε σαφές μήνυμα για τις προθέσεις του: «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε, ακριβώς επειδή πρόκειται για μια μερική οριοθέτηση (σ.σ. η συμφωνία με την Αίγυπτο), πως θα επανεκκινήσουμε τη διαπραγμάτευση μεταξύ μας, για την ολοκλήρωση αυτής της οριοθέτησης».

Και πως θα ολοκληρωθεί αυτή η οριοθέτηση; Τι έμεινε εκτός από τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο;

Ο Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σύντομα ξανά στο Κάιρο, ενώ και η τριμερής με τη Κύπρο που αποφασίστηκε θα είναι μια ακόμη ευκαιρία για συντονισμό και συζήτηση, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να μπει στις ράγες η ολοκλήρωση της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Ενδεχόμενη συμφωνία για την ΑΟΖ του Καστελλόριζου, εκτός από θρίαμβο για την Ελλάδα, θα αποτελέσει και «κόκκινο πανί» για Γερμανία, Τουρκία, ίσως και ΗΠΑ, οι οποίες σπρώχνουν με τα χίλια τον εφ’όλης της ύλης διάλογο στα ελληνοτουρκικά, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην Τουρκία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button