COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δολιοφθορά καταγγέλλει η ΣΤΑΣΥ: Οργανωμένο σχέδιο βανδαλισμών με στόχο την δημιουργία συνωστισμού στα τρένα!

Υπόνοιες για δολιοφθορά και οργανωμένο σχέδιο βανδαλισμών στη γραμμή 1 του μετρό δηλαδή στον πρώην ηλεκτρικό σιδηρόδρομο με στόχο ακόμα και την εσκεμμένη δημιουργία συνθηκών συνωστισμού, αφήνει η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), η οποία έχει ήδη ζητήσει τη συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να διερευνηθούν οι απανωτές επιθέσεις και οι βανδαλισμοί σε 15 συρμούς της γραμμής το τελευταίο δεκαήμερο.

Αποτέλεσμα των επιθέσεων, είναι να παρατηρούνται καθυστερήσεις τις τελευταίες ημέρες στα δρομολόγια, κυρίως κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών, με αποτέλεσμα την δημιουργία συνθηκών συνωστισμού.

Η εταιρία υπενθυμίζει ότι με γνώμονα την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων της και ανταποκρινόμενη στην γενικότερη προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, ενίσχυσε από τις 7 Σεπτεμβρίου τη συχνότητα των δρομολογίων και της γραμμής 1, επιτυγχάνοντας σε αυτή χρονοαποστάσεις 6 λεπτών τις ώρες αιχμής.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα προφανώς οργανωμένο σχέδιο συχνότατων επιθέσεων – βανδαλισμών (σπάσιμο τζαμιών σε πόρτες και παράθυρα συρμών) συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν οι συρμοί βρίσκονται παρκαρισμένοι σε διάφορους σταθμούς ή επίσταθμους του δικτύου της γραμμής 1, προκειμένου κάθε πρωί να ξεκινήσουν την εκτέλεση του συγκοινωνιακού τους έργου» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στελέχη της εταιρίας επισημαίνουν ότι οι ζημιές αυτές, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση που δημιουργούν, προκαλούν σοβαρά προβλήματα και στην εύρυθμη εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου. Κι αυτό γιατί οι συρμοί που δέχονται τις επιθέσεις πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία για να επισκευαστούν, με αποτέλεσμα έως ότου καταστεί δυνατή η αντικατάστασή τους από διαθέσιμους εφεδρικούς να προκαλούνται δυσλειτουργίες στην εκτέλεση των δρομολογίων με αναπόφευκτη αύξηση των χρονοαποστάσεων και κατ’ επέκταση την πρόκληση συνωστισμού τόσο στις αποβάθρες όσο και στο εσωτερικό των συρμών.

Για το λόγο αυτό η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ έχει ενημερώσει για το πρόβλημα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, ζητώντας ταυτόχρονα από την τελευταία να λάβει ό,τι επιπλέον μέτρα απαιτούνται για την αποτελεσματική φύλαξη των εγκαταστάσεων, αλλά και να προχωρήσει στον εντοπισμό και την σύλληψη των ατόμων – ομάδων που προκαλούν τις ζημιές και παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με την πρόκληση συνθηκών συνωστισμού στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής.

Να σημειωθεί ότι η κατάσταση και ο αριθμός των συρμών που μπορούν να εκτελέσουν δρομολόγια σε όλο το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, είναι σε απολύτως οριακή κατάσταση καθώς δεν υπάρχουν εφεδρείες με αποτέλεσμα κάθε συρμός που υφίσταται βλάβη να μην μπορεί να αντικατασταθεί και μέχρι την επισκευή του να λείπει από το δίκτυο.

Το πρόβλημα αναγνωρίζει και η διοίκηση της εταιρίας, η οποία σημειώνει ειδικά για τη γραμμή 1 πως «ουδέποτε απέκρυψε τα εγγενή προβλήματα που υπάρχουν από την παλαιότητα και την έλλειψη συρμών, τα οποία δεν επιτρέπουν την επίτευξη μικρότερων χρονοαποστάσεων αναλόγων με αυτές των γραμμών 2 και 3, γι΄ αυτό και προωθείται με επείγουσες διαδικασίες ο διαγωνισμός για την ανακατασκευή και τον εκσυγχρονισμό 14 συρμών 8ης γενιάς οι οποίοι έχουν ηλικία άνω των 35 ετών».

Ωστόσο το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη γραμμή 1, όπως καταδείχθηκε από τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν σήμερα το πρωί στην αποβάθρα του σταθμού του Συντάγματος αλλά και στους συρμούς.

Οι επιβάτες αν και φορούσαν τις μάσκες τους, δεν μπορούσαν να κρατήσουν μεταξύ τους ούτε την ελάχιστη απόσταση. Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ αιτία ήταν η βλάβη σε ένα συρμό αλλά και η άφιξη δύο συρμών ταυτόχρονα στην αποβάθρα λίγο αργότερα.

Ωστόσο το αποτέλεσμα δημιούργησε άκρως επικίνδυνες συνθήκες για την περίοδο πανδημίας που διανύουμε.

Τι λέει η ΣΤΑΣΥ για το χάος στο Σύνταγμα το πρωί
Αναφορικά με την κατάσταση στο Σύνταγμα το πρωί, πηγές της ΣΤΑΣΥ απέδωσαν τον συνωστισμό που καταγράφηκε σήμερα το πρωί στην αποβάθρα της γραμμής 3 στο Σύνταγμα σε βλάβη σε ένα συρμό, η οποία παρουσιάστηκε στις 7.30 το πρωί προκαλώντας μία «αρρυθμία» στις χρονοαποστάσεις. Ειδικά στο σταθμό Συντάγματος – όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές – το πρόβλημα εντάθηκε καθώς λίγο μετά τις 7.30 το πρωί έφτασαν ταυτόχρονα δύο συρμοί στη γραμμή 2 (ένας από κάθε κατεύθυνση) και η πλειονότητα των επιβατών που αποβιβάστηκαν απ’ αυτούς, κατευθύνθηκε για μετεπιβίβαση στη γραμμή 3 και μάλιστα σε μία κατεύθυνση, αυτήν προς Αεροδρόμιο «με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη δημιουργία συνωστισμού στην αποβάθρα».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button