COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Δολοφονία Καραϊβάζ: Η ΕΛ.ΑΣ ψάχνει για τον ‘εγκέφαλο’, που έδωσε την εντολή για τον φόνο, μέσα από την φιλική σχέση του δημοσιογράφου με τους, επίσης δολοφονημένους, Δημήτρη Μάλαμα και Δημήτρη Καπέ! Ποιοί ήταν οι δυο τους και ποιά η ‘σκοτεινή’ τους σχέση με τον απόστρατο αστυνομικό Σπύρο Παπαχρήστο, που εξετέλεσαν άγνωστοι την προπερασμένη Πρωτομαγιά;

Της σύνταξης του europost.gr

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του europost.gr, οι Ειδικές Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς τις έρευνες για την εξιχνίαση της στυγερής δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.

Αξιόπιστες πηγές του europost.gr αναφέρουν ότι τα πρώτα συμπεράσματα από τις έρευνες αυτές υποδεικνύουν ως στοιχείο-‘κλειδί’ την φιλική σχέση, που είχε αναπτύξει ο δολοφονημένος δημοσιογράφος με δύο κομβικά πρόσωπα από το χώρο της νύχτας, τα οποία δολοφονήθηκαν επίσης πριν από λίγο καιρό: Τους Δημήτρη Μάλαμα και Δημήτρη Καπετανάκη, γνωστό στον Ελληνικό υπόκοσμο με το παρατσούκλι «Καπές».

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι ο Καραϊβάζ είχε αναπτύξει τις σχέσεις του αυτές, με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, στα πλαίσια της εκτέλεσης του δημοσιογραφικού του καθήκοντος. Δηλαδή, ούτε νταραβέρια είχε μαζί τους, ούτε δοσοληψίες, ούτε έκανε δουλειές. Όπως όλοι οι καλοί δημοσιογράφοι όφειλε να έχει καλές δημοσιογραφικές πηγές παντού, από την Αστυνομία μέχρι και τον υπόκοσμο! Γι αυτό και ξεχώριζε στη δουλειά του, γι αυτό και ήταν στο προσκήνιο για πολλά χρόνια, γι αυτό και είχε εξασφαλίσει το σεβασμό και την εκτίμηση όλων.

Με πιό απλά λόγια φαίνεται ότι οι Δημήτρης Μάλαμας και Δημήτρης Καπές υπήρξαν από τις δημοσιογραφικές πηγές, που διέθετε ο ικανότατος ρεπόρτερ Γιώργος Καραϊβάζ μέσα στον Ελληνικό υπόκοσμο!

Το δημοσιογραφικό κείμενο, που πιθανώς στοχοποίησε τον Καραϊβάζ

Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ πιστεύουν ότι -όπως συμβαίνει σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις- η συχνή επαφή του Καραϊβάζ, κυρίως με τον Δημήτρη Μάλαμα, απέκτησε στην πορεία του χρόνου και κάποια χαρακτηριστικά προσωπικής φιλίας, χωρίς να συγχέονται οι ρόλοι και χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω δοσοληψίες.

Οι ίδιες πηγές της ΕΛ.ΑΣ ανέφεραν στο europost.gr ότι πιθανώς οι ίδιοι που εξετέλεσαν τους Δημήτρη Μάλαμα και Δημήτρη Καπετανάκη, βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία και του Γιώργου Καραϊβάζ. Κάνουν, μάλιστα, αναφορά σε ένα κείμενο, που ανέβασε στον ιστότοπο bloko.gr ο Γιώργος Καραϊβάζ, στο οποίο αναφερόταν στην γνωριμία του με τους Μάλαμα και Καπέ, αλλά και στη σχέση που είχαν οι δύο με τον επίσης δολοφονημένο από αγνώστους ‘αρχηγό’ Σπύρο Παπαχρήστο, απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.

Παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Καραϊβάζ, στο οποίο ο ίδιος υποστήριζε ότι «μάθαινε τις προαγωγές στην ΕΛ.ΑΣ και τις τοποθετήσεις σε υπεύθυνες θέσεις ανώτατων στελεχών, πριν καν ανακοινωθούν δημόσια, από τα συγκεκριμένα δύο πρόσωπα και από τον Σπύρο Παπαχρήστο!:

«Το κείμενο που ακολουθεί, εκλάβετε το ως μια κοινωνική προσφορά του bloko.gr στην ευρύτερη αστυνομική οικογένεια, που εξακολουθεί να αιθεροβατεί στις αριστοφανικές νεφέλες της αφέλειας, εκεί ακριβώς που βρισκόμασταν αναπεπταμένοι κι εμείς.

Τώρα που και οι δύο έχουν εκλείψει από το δημόσιο βίο, αποδεσμευόμαστε κι εμείς να πούμε κάποια πράγματα, για να διαφωτίσουμε όσο μπορούμε ένα παρασκήνιο στο οποίο βρίσκονται αρκετοί οι μυημένοι και κυρίως οι πολιτικοί ταγοί μας.

Σας ενημερώνουμε λοιπόν πως μία από τις βασικότερες πηγές ενημέρωσης μας για τις κρίσεις και τις τοποθετήσεις πριν από κάθε ετήσια διαδικασία ήταν κατά κύριο λόγο ο Δημήτρης Μάλαμας και δευτερογενώς ο Καπές. Εξ’ όσων επίσης γνωρίζουμε, δικός τους βασικός “επικοινωνιολόγος” των όσων μετέπειτα βλέπαμε σε κρίσεις και τοποθετήσεις ήταν ο Σπύρος Παπαχρήστου, όσο κι αυτός βρισκόταν στη ζωή. Στη συνέχεια ανέπτυξαν τα δικά τους δίκτυα ενημέρωσης.

Πολλές φορές μας εξέπληξαν με την ακρίβεια των … “προβλέψεων” τους και ειδικά για τις θέσεις κρίσιμου και υψηλού ενδιαφέροντος. Προσέξτε. Αυτό που λέμε και κοινοποιούμε ήταν πως γνώριζαν. Αυτό που δεν ξέρουμε κι αλίμονο δεν θα μας έλεγαν ποτέ, ήταν ο βαθμός της επιδραστικότητας τους πάνω στις κρίσεις και στις τοποθετήσεις. Ο Παπαχρήστου την είχε και είναι πανθομολογημένο. Για τους δύο Δημήτρηδες δεν ξέρουμε και γι αυτό θέλουμε να είμαστε ακριβείς στη διατύπωση. Το απαύγασμα του όποιου συμπεράσματος εναπόκειται στη δική σας κρίση.

ΥΓ: Το κείμενο αφιερώνεται επίσης σε όλους όσοι μέσα στην οικογένεια της ΕΛΑΣ, στο άκουσμα του ονόματος Μάλαμας, ανασήκωναν ώμο και βλέμμα με δεικτική απορία, προσποιούμενοι άγνοια περί του ονόματος και της υπόστασης.

ΥΓ 2: Υποσχόμαστε κι άλλες αποκαλύψεις. Πολύ σύντομα και ειδικά για την υπόθεση που τις τελευταίες ημέρες (;) προκαλεί αναστάτωση στην ΕΛΑΣ.

ΥΓ 3: Καταθέτουμε τη βεβαιότητα μας πως δεν πρόκειται να εξιχνιαστεί καμία από τις τρεις δολοφονίες.

ΥΓ 4: Τα τηλέφωνα του Μάλαμα τα εξαφάνισαν οι αστυνομικοί συνοδοί του. Η αστυνομία δεν μπορεί να τα βρει ή δεν θέλει; Εμείς πάντως θέλουμε.».

Ποιός ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας

Ο Μάλαμας υπήρξε θύμα άγριας δολοφονίας μέσα στην πολυτελή του BMW, λίγα μέτρα μακριά από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας του στο Χαϊδάρι, που είχε ως αντικείμενο την εισαγωγή, εμπορεία και διανομή καφέ.

Το αστυνομικό ρεπορτάζ της περιόδου εκείνης (αρχές Νοεμβρίου του 2019) κατέγραψε τα γεγονότα ως εξής:
«Η ένοπλη συμπλοκή ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες Αλβανών το 2018 έξω από καφετέρια στο Πεδίον του Αρεως και η έκρηξη βόμβας στα γραφεία εταιρείας στο Χαϊδάρι, το 2016, ενδέχεται να κρύβουν τις απαντήσεις για τα κίνητρα και την ταυτότητα των δραστών, που το πρωί της Τρίτης δολοφόνησαν τον 50χρονο Δημήτρη Μάλαμα. Ο άτυχος επιχειρηματίας δέχθηκε 18 σφαίρες από καλάσνικοφ, ενώ βρισκόταν σταματημένος με το αυτοκίνητό του στο φανάρι, στη λεωφόρο Αθηνών, λίγα μέτρα από τα γραφεία της εταιρείας διανομής καφέ της οποίας ήταν ιδιοκτήτης.

Μαζί του στο σημείο τη στιγμή του φόνου βρίσκονταν δύο εν ενεργεία αστυνομικοί, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, για τους οποίους υπάρχουν σαφείς υπόνοιες ότι εργάζονταν παράνομα ως προσωπικοί φρουροί του επιχειρηματία. Η εκτέλεση του «συμβολαίου θανάτου» εις βάρος του Δημήτρη Μάλαμα έρχεται να προστεθεί σε  ένα μακρύ κατάλογο δολοφονιών, που έχουν συσχετιστεί με τον πόλεμο αντίπαλων ομάδων και συμφερόντων για τον έλεγχο του παράνομου τζίρου της «νύχτας». Ο κύκλος της βίας άνοιξε τον Μάιο του 2017 με τη δολοφονία του Βασίλη Γρίβα έξω από το σχολείο του γιου του στα Γλυκά Νερά και μέχρι σήμερα μετρά πάνω από οκτώ νεκρούς. Στα πιο πρόσφατα δολοφονικά χτυπήματα συγκαταλέγονται η εκτέλεση με μία σφαίρα στο κεφάλι του 51χρονου ιδιοκτήτη χαρτοπαικτικών λεσχών στον Πειραιά, γνωστού με το ψευδώνυμο «Κουρεμένος» (Ιανουάριος 2019) και του Παναγιώτη Σιτοκωνσταντίνου, στα Μανιάτικα του Πειραιά (Μάιος 2019).

Ο Δημήτρης Μάλαμας, πάντως, δεν είχε ιστορικό εμπλοκής σε υποθέσεις εκβιασμών. Είχε όμως κατηγορηθεί το 2007 για συμμετοχή σε κύκλωμα μαστροπείας και μερικά χρόνια αργότερα είχε εμπλακεί σε υπόθεση με παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες. Το διάστημα μετά το 2015 είχε απασχολήσει έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) για διαφθορά στην αστυνομία. Μπαρ που φέρεται να είχε στην ιδιοκτησία του, στο κέντρο της Αθήνας, έχουν καταγραφεί να επισκέπτονται αρκετοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Μάλαμας ήταν στενός συνεργάτης του απότακτου αστυνομικού Σπύρου Παπαχρήστου, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Μάιο του 2018 έξω από ταβέρνα στην Παλλήνη. Ο τελευταίος διέθετε ισχυρά ερείσματα στην αστυνομία, είχε διασυνδέσεις με «βαριά» ονόματα της παρανομίας και επιπλέον, διατηρούσε φιλικές και συγγενικές σχέσεις με ισχυρούς παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Μία από τις υπηρεσίες που παρείχε –φυσικά με το αζημίωτο– ήταν να διασφαλίζει διακριτές ισορροπίες μεταξύ όλων των παραπάνω. Σ’ αυτή την εξίσωση, ο Δημήτρης Μάλαμας περιγράφεται ως το δεξί χέρι του Παπαχρήστου, ο «τραπεζίτης» που είχε την ευθύνη διαχείρισης των χρημάτων που εισέπραττε ο πρώην αστυνομικός. Ενα από τα σενάρια που ερευνώνται είναι το συμβόλαιο θανάτου να υπέγραψαν ανταγωνιστές του 50χρονου, που θέλησαν να πάρουν εκείνοι τον έλεγχο του λεγόμενου «μαύρου ταμείου».

Οι δύο αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας υποστήριξαν ότι δεν καταδίωξαν τους δράστες, καθώς σταμάτησαν για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στο θύμα. Στη φωτογραφία, ένας εξ αυτών με εμφανείς κηλίδες από το αίμα του Δημήτρη Μάλαμα στα ρούχα του.

Αλλοι, μεταξύ αυτών και τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ), εκτιμούν ότι ο Δημήτρης Μάλαμας δολοφονήθηκε από άτομα με τα οποία αρχικά είχε οικονομικές δοσοληψίες αλλά στη συνέχεια ήρθε σε σύγκρουση. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί το 2016 όταν άγνωστοι είχαν πυροδοτήσει βόμβα στα γραφεία της εταιρείας του στη λεωφόρο Αθηνών, στο Χαϊδάρι. Ο μηχανισμός ήταν χαμηλής ισχύος και από τους αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών που είχαν αναλάβει την έρευνα είχε θεωρηθεί «μήνυμα» προς τον επιχειρηματία. Στοιχεία που προέκυψαν στο διάστημα το οποίο μεσολάβησε μέχρι σήμερα αναφέρουν ότι δράστης εκείνης της επίθεσης ήταν ένας γνωστός μπράβος, που δολοφονήθηκε στο Π. Φάληρο τον Ιούνιο του 2018.

Στις αρχές Ιουλίου του 2018, αντίστοιχα, έξω από καφετέρια του Μάλαμα στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και Μαυρομματαίων, στο Πεδίον του Αρεως, είχε σημειωθεί ένοπλη συμπλοκή ανάμεσα σε δύο αντίπαλες συμμορίες Αλβανών. Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που είχαν πάει στο σημείο είχαν καταδιώξει 15 άτομα και είχαν καταφέρει να συλλάβουν τρία, όλοι τους υπήκοοι Αλβανίας, σεσημασμένοι για εκβιάσεις, ληστείες, ναρκωτικά, κλοπές κ.ά. Η υπόθεση είχε συσχετιστεί με παράνομες δοσοληψίες και συναλλαγές, καθώς στην κατοχή και των τριών είχαν βρεθεί εκτός από όπλα 13.000 ευρώ σε μετρητά.

Ορισμένες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο 50χρονος επιχειρηματίας το τελευταίο διάστημα ανησυχούσε για το ενδεχόμενο εναντίον του επίθεσης. Γι’ αυτό φέρεται στις μετακινήσεις του να χρησιμοποιούσε ως συνοδεία εν ενεργεία αστυνομικούς, ενώ κάποιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι είχε εκφράσει σε συνομιλητές του την πρόθεση να προχωρήσει σε θωράκιση τoυ αυτοκινήτου του.

Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών αναζητούν στοιχεία ικανά να αποκαλύψουν την ταυτότητα των δραστών, ενώ η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ανέλαβε να κάνει έρευνα για την εμπλοκή των δύο εν ενεργεία αστυνομικών στο συμβάν. Στις πρώτες καταθέσεις τους στην Ασφάλεια υποστήριξαν ότι βρέθηκαν τυχαία στο σημείο, καθώς και ότι ο ένας από τους δύο, στη θέα της ένοπλης επίθεσης, πυροβόλησε τέσσερις φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Οπως υποστήριξαν, δεν καταδίωξαν τους εκτελεστές, καθώς σταμάτησαν στο σημείο για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες στο θύμα. Μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, οι υπό έρευνα αστυνομικοί δεν είχαν κληθεί να δώσουν κατάθεση στους συναδέλφους τους των Εσωτερικών Υποθέσεων. Εκκρεμούσαν τα αποτελέσματα ανακριτικών ενεργειών, όπως άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου κ.ά., ικανές να φωτίσουν τον ρόλο τους στην υπόθεση.».

Ο Δημήτρης Καπετανάκης

Ποιός ήταν ο Δημήτρης Καπετανάκης (Καπές)

Ένα χρόνο, περίπου, μετά τη δολοφονία του Μάλαμα, εκτελέστηκε από αγνώστους, την ώρα που έκανε την απογευματινή του βόλτα στα Βριλήσσια, ο Δημήτρης Καπετανάκης ή Καπές. Συνδεόταν και αυτός όπως και ο Μάλαμας, με τον περιβόητο απόστρατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ και θεωρούμενο ως ‘αρχηγό’ της παρέας, Σπύρο Παπαχρήστο, που δολοφόνησαν άγνωστοι έξω από την ταβέρνα «Κρητικός στον Γέρακα, την προπερασμένη Πρωτομαγιά.

Ο Σπύρος Παπαχρήστος και ο τόπος του εγκλήματος

Το αστυνομικό ρεπορτάζ περιέγραφε τα γεγονότα της δολοφονίας του Καπέ ως εξής:

«Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής συμπεριελάμβαναν τον Καπέ ως ύποπτο σε διάφορες υποθέσεις από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 μέχρι και χθες, όμως αυτός είχε καταδικαστεί μόνο για δύο περιπτώσεις ένοπλων ληστειών, και μάλιστα ληστειών που απασχόλησαν για μεγάλο διάστημα τα ΜΜΕ της εποχής και την κοινή γνώμη.

Ο Δημήτρης Καπετανάκης νεκρός

 

Τον Σεπτέμβριο του 1996 συνελήφθη για συμμετοχή στη ληστεία χρηματαποστολής σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Χαλανδρίου, από όπου άγνωστοι είχαν αρπάξει 30 εκατομμύρια δραχμές. Επόμενη, ληστρική επιδρομή τον Ιούνιο του 2001 όταν μαζί με ακόμα τρία άτομα κατηγορήθηκαν ότι ακινητοποίησαν τον ταμία μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας και αφού τον έδεσαν σε έναν πυροσβεστικό κρουνό, πήραν 170 εκατομμύρια δραχμές.

Ήδη μέχρι τότε ο Δημήτρης Καπές είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές σε μια συγκλονιστική υπόθεση, αυτή του «Συνδικάτου του Εγκλήματος», που έδρασε στην Ελλάδα στα έλη της δεκαετίας του ’90 και τα μέλη του ήταν υπεύθυνα για κάθε είδους εγκληματική ενέργεια, από εν ψυχρώ δολοφονίες, μέχρι ένοπλες ληστείες και εκβιασμούς καταστηματαρχών σε όλη την χώρα. Όμως τελικά είχε απαλλαχθεί από τις κατηγορίες.

Μέχρι το 2010 ο Δημήτρης Καπές είχε «αυτονομηθεί» από σπείρες και συνδικάτα. Η Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής τον είχε συλλάβει τότε ως τον αρχηγό μεγάλου κυκλώματος σωματεμπορίας που δρούσε με αυτόνομους πυρήνες σε ολόκληρη την χώρα και εκμεταλλευόταν περισσότερες από 100 αλλοδαπές γυναίκες, από διάφορες χώρες. Και τότε όμως, τελικά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες αφού κανένας και καμία δεν τον αναγνώρισε στο δικαστήριο ως τον αρχηγό που περιέγραφε η δικογραφία της αστυνομίας.

Στην δεκαετία που μεσολάβησε από τότε μέχρι και την δολοφονία του ο Δημήτρης Καπές κατόρθωσε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να περάσει αλώβητος από τον ανηλεή πόλεμο μεταξύ των βαρόνων του υποκόσμου, που τελικά έφτασε να μετράει 20 νεκρούς, τα μεγαλύτερα ονόματα που απασχόλησαν τις διωκτικές αρχές. Θρυλική μάλιστα στον κόσμο της νύχτας έχει μείνει η κόντρα που είχε με τον επίσης δολοφονημένο Βασίλη Στεφανάκο, μια περίοδος που και οι δύο κυκλοφορούσαν με βαριά θωρακισμένα αυτοκίνητα και ένοπλους συνοδούς.

Τελευταία φορά που ο Δημήτρης Καπές απασχόλησε, ήταν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην μεγάλη έρευνα της για την διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία. Το όνομα του εμφανίστηκε μέσα στις εκατοντάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, τις οποίες πλέον επεξεργάζεται η Εισαγγελία Διαφθοράς. Στην πολυσέλιδη έκθεση της ΕΥΠ μάλιστα αναφέρονται σχέσεις του και με πολιτικά πρόσωπα.

Από αυτή την έρευνα προέκυψε η στενή του σχέση με τον Δημήτρη Μάλαμα, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 2019, άνθρωπο που στο ενημερωτικό που υπέβαλε στην Εισαγγελία η ΕΥΠ, χαρακτήριζε ως τον «τραπεζίτη» ενός πολυπλόκαμου κυκλώματος προστασίας και εκβιασμών, στο οποίο κατηγορούνται ότι συμμετείχαν και αστυνομικοί.

Γνώστες των όσων συμβαίνουν στο παρασκήνιο αυτών των σκοτεινών υποθέσεων ανέφεραν πως από την ημέρα της δολοφονίας του Δημήτρη Μάλαμα, ο Καπές αποφάσισε να τραβηχτεί από την «νύχτα». Κανείς δεν ξέρει τον λόγο ή αν το κίνητρό του ήταν τα δύο ανήλικα παιδιά του. Πάντως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα ασχολούταν με την εκμετάλλευση ενοικιαζόμενων δωματίων και ενός ταχυφαγείου στην Μύκονο. Τα θωρακισμένα αυτοκίνητα και οι πολυάριθμες οπλισμένες συνοδείες ήταν παρελθόν, και κυκλοφορούσε μόνος και πεζός, όπως ήταν στην ενέδρα που του κόστισε την ζωή.

Την ίδια εικόνα έχουν και οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, που ανέλαβαν την υπόθεση, και θεωρούν ιδιαίτερα δύσκολη την επίλυση του γρίφου «δολοφονία Δημήτρη Καπέ».

Back to top button